25 uusinta kommenttia

4 kommenttia:

  1. tivilehden tämänpäiväinen uutinen:

    "Pankkipomo: "kryptovaluutat voisivat pysäyttää koko internetin" – vertaa bitcoineja tamagotcheihin ja keräilykortteihin

    Kryptomaailma ei ole valmis laajamittaiseen läpimurtoon nyt eikä ehkä koskaan, varoittaa keskuspankkeja valvova kansainvälinen järjestelypankki BIS.

    Pankki varoittaa julkaisemassaan raportissa, että bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyy niin paljon heikkouksia, etteivät ne tule koskaan täyttämään niille asetettuja korkeita odotuksia. Pankin mukaan ne eivät esimerkiksi voi toimia laajasti käytössä olevina maksuvälineinä.

    BIS luettelee kryptovaluuttojen ongelmakohdiksi muun muassa epävakauden, liian suuren energiankulutuksen ja kryptovaluuttojen käyttämisen rikosten yhteydessä. Pankin mukaan kryptovaluuttojen perusluonne, siis se, että niitä luodaan, vaihdetaan ja säilötään tietokoneiden muodostamassa verkostossa, ei ole niiden suurin vahvuus vaan perustavanlaatuinen virhe."

    Taitaa olla todellinen pelko pankkipomoilla, että bitcoin todella rapauttaa nykyisen hyvin hallitun pankkijärjestelmän ja digitalisoi kokon kapitalistisen järjestelmän hallitsemattomaan bittiavaruuteen.

    Nyt on ainakin keskuspankkipomoja kehoitettu vetämään pistokkeet seinästä bitcoinprojektilta, jos vain on enää mahdollista. Toivottavasti ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä poiminta, mutta meni vähän väärälle sivulle.

      https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2018/05/aton-kultti-osa-35-bank-for.html

      "se, että niitä luodaan, vaihdetaan ja säilötään tietokoneiden muodostamassa verkostossa, ei ole niiden suurin vahvuus vaan perustavanlaatuinen virhe."

      Ja missäs näitä fiat-valuuttoja luodaan, vaihdetaan ja säilötään? On taas melkoinen argumentoinnin kukkanen.

      Ja paras: "kryptovaluuttojen käyttämisen rikosten yhteydessä", sanoo täydellisesti kaikkien lakien yläpuolella operoiva keskuspankkien keskuspankki, joka on teknisesti ottaen oma valtionsa Sveitsin rajojen sisäpuolella, jonka toimintaa ei mikään viranomaistaho valvo, ja jolla on täydellinen syytesuoja.

      Poista
  2. Mielestäni bitcoinissa on laajempikin näkökulma kuin vain valuuttakeinottelu.

    Nykyinen kapitalistinen järjestelmä perustuu bruttokansantuotteen kasvattamiseen, eli raaka-aineiden jalostamiseen hyödykkeiksi ja niiden lisärvon kasvattamiseen, siis teolliseen tuotantoon. Siihen arvoketjuun on tämä eliitti pesiytynyt niin tiiviisti välistävetämään, että sitä pidetään yhteiskunnallisena normina.

    Bitcoinin arvo taas ei ole missään suhteessa bruttokansantuotteeseen. Itse en edes ymmärrä, mistä sen arvo ja määrä määräytyy, mutta se eroaa nykyvaluutoista siinä, ettei ihmisen tarvitse tehdä työtä sen arvonnousun eteen, vaan se tapahtuu digitaalisesti tietokeneella.

    Oman käsitykseni mukaan se tarkoittaisi vallankumousta, joka pyyhkäisisi nykyisen kapitalistisen järjestelmän romukoppaan.

    Kyse olisi maailmanvaluutasta, jonka arvo ei ole teollisesta tuotannosta riippuvainen.

    Luultavasti tuo BISin energiakommentti saattaa pitää paikkaansa, sillä valtioiden vaurauden määrittelee bitcoinaikakaudella niiden kyky tuottaa energiaa ja kapasiteettia louhia kyseistä valuuttaa.

    Käytännössä bitcoinjärjestelmä vapauttaisi ihmiskunnan työnorjuudesta, kun ihmistyöllä ei enää voida lisätä valuutan arvoa. Työntekoa se ei silti lopettaisi, mutta kapitalistisen järjestelmän kylläkin.

    Yllättäen tätä näkökulmaa ei kauheasti näe nykyisten ekonomistien ääneenpohtivan, syykin siihen lienee selvä.

    Mielestäni ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta olisi ensiarvoiden tärkeää, että tätä asiaa tutkittaisiin kaikella voimalla ja kehitettäisiin uusia talousteorioita, millä saataisiin tuollainen bitcoiniin perustuva uusi talousjärjestelmä toimimaan ihmiskunnan parhaaksi.

    Mutta nyt näimme, mikä on eliitin suhtautuminen asiaan, joten en ole kauhean optimistinen tulevaisuuden suhteen.

    VastaaPoista
  3. Tämäkin asia on taas ajankohtainen. Erinäisissä netin kaninkoloissa ryömiessä eteen on tullut yhä useammin teoria siitä että dollari romahtaa/romahdutetaan pian, osakemarkkinat seuraavat perässä ja uusi järjestelmä luodaan digitaalisesti kryptovaluuttoihin pohjautuen.

    Tätä teoriaa tukisi useampikin havainto: monet sikarikkaat, mm. Elon Musk on pistänyt hiljattain muutamia miljardeja kryptoihin ja vähentäneet osakeomistuksiaan, suomalaisista mm. Björn Wahlroos teki juuri näin Nordean kohdalla. Lisäksi jokainen mediaa seurannut on ehkä pannut viime vuosina merkille valtavan sijoitushypen jolla jokaista kynnelle kykenevää tavista on houkuteltu sijoittamaan jokaisen liikenevän roposensa, ja jopa velkavivulla. Eli klassinen pyramidihuijaus, taas kerran. Ala sijoittajaksi, tienaat ehkä sen verran että nälkä kasvaa, sijoitat lisää ja hups, yhtäkkiä et omista enää mitään ja olet onnellinen.

    Mm. Jenna Lepomäki on rummuttanut perustilin puolesta. Kyseessä olisi jokaiselle täysi-ikäiselle myönnettävä 20 000 euron "pesämuna" (romahduksen, resetoinnin jälkeen?) jota olisi mahdollisuus kasvattaa työnteolla ja kuluttaa lorvimalla negatiiviseksi, jolloin käytännössä olisit valtiolle velkaa jos et onnistu saamaan tai halua tehdä työtä. Tuo summa tulisi taas täysin vapaasti käytettäväksi, kun jäät eläkkeelle. Eli kohtpuoliin varmaan siinä 85 vuoden vetreässä iässä. Eräänlainen digitaalinen oravanpyörä siis. Jennahan sai loistoideansa ilmeisesti ajatushautomo Liberassa, jonka hallitukseen kuuluu mm. eräs Björn Wahlroos. Miten sattuikaan.

    Tietysti muunkinlainen kehityskulku on ihan yhtä mahdollinen. Jäämme seuraamaan tilannetta.

    VastaaPoista