perjantai 1. joulukuuta 2017

Valon tuoja


Lukijoiden vinkeistä.

Helsingissä julkistettiin eilen tarot-veistoksistaan tunnetun Pekka Kauhasen tekemä Talvisodan muistomerkki Valon tuoja. Teoksen paljasti hankkeen suojelija Martti "Bilderberg" "Kansanäänestykset pitäisi lailla kieltää" Ahtisaari.

Yle kertoo:
Talvisodan muistomerkkejä on tehty aiemminkin. Kauhanen nostaa hyvänä esimerkkinä Aimo Tukiaisen veistoksen Porissa. Yleisilmeeltään veistokset ovat Kauhasen mielestä kuitenkin surevia. Hän lähti tekemään toisenlaista.

– Oma ajatukseni oli eteerisempi, henkisempi, aineettomampi, ehkä myös humaanimpi ja rauhantahtoisempi.

– Talvisota käytiin kylmissä, pimeissä oloissa. Ajatus oli, että veistos olisi sille vastapooli eli valon tuoja.

Talvisodan erityisyys näkyy materiaalissa.

– Patsas on kylmää, kovaa, kiillotettua terästä. Pronssi ei olisi mielestäni sopinut talvisota-aiheisen veistoksen materiaaliksi.

Valon tuoja -veistos koostuu pallonmuotoisesta jalustasta, jonka päällä on reikäinen ihmishahmo. Sen voi helposti nähdä rikkiammuttuna sotilaana. Kauhasen ajatus oli kuitenkin hieman toinen.

– Minusta se ei ole rikkiammuttu. Reiät ovat 23 senttimetriä halkaisijaltaan. Aukon tehtävä on keventää veistosta.

– Samalla halusin tuoda esille materiaalin paksuuden. Tai ohuuden.

Myös valaisu on keskeisessä osassa teoksessa. Ihmishahmo valaistaan molemmista lahkeista ylöspäin. Myös pallo-osa on valaistu.

Pallon sisältä paljastuu 105 valokuvaa. Lukumäärä vastaa talvisodan kestoa, sotaa käytiin juuri 105 päivää. Valokuvat ovat sodan ajalta ja ne on valittu teemoittain kuvaamaan esimerkiksi sodan alkua, ulkomaista tukea ja kotirintamaa.

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen kehuu veistoksen paikkaa. Ollaan arvotontilla, pääkaupungin ydinkeskustassa, puolustusministeriön edustalla. 


Valon tuoja

Pekka Kauhanen ja Valon tuojan pienoismalli


Kauhasen töiden tarot-putki jatkuu.

Aloitetaan symboliikan purkaminen jalustasta. Hopeinen pallo edustaa tietenkin kuuta. Kuun symbolina tunnetaan mm. scarabee-kuoriainen, pegasos, istuin, sarvet ja valkoinen hevonen.

Hopeisen pallon päällä seisoo mieshahmo valon tuoja. Hahmossa on reikiä, jotta voitaisiin luoda vaikutelma hahmon sisältä tulevasta valosta. Kyse on tietenkin auringosta - valon tuojasta.

Teos edustaa tarotin korttia Aurinko. Siinä on kuuta edustavan valkoisen hevosen päällä uudestisyntynyt (tai neitsyestä syntynyt) tarotin aurinkosankari, ison arkanan päähenkilö Narri (lapsella on päässään sama Maat-jumalattaren sulka kuin Narrilla). He ovat Isis ja Horus, Wadjet ja Ra ja Maria ja Jeesus - kuu ja aurinko.


Aurinkolapsi valkoisen hevosen päällä

Isis ja Horus - Maria ja Jeesus - kuu ja aurinko


Samaa valkoisen hevosen päällä istuvan alastoman aurinkosankarin symboliikaa on käytetty mm. Council on Foreign Relations-logossa. Kyseinen organisaatio kuuluu "Eliitin" Round Table -verkostoon.


CFR-logo


Kauhasen teoksen nimi on hyvin atonistinen. "Eliitin" Aton-auringonjumala tunnetaan myös nimellä Lucifer, joka edustaa auringon pimeää puolta. Luciferia kutsutaan "valontuojaksi" (valonkantaja, Light-bearer, aamuntähti, aamunlapsi, Son of the Morning). Aiheesta enemmän kirjoituksessa Lucifer.

"LUCIFER, the Light-bearer! Strange and mysterious name to give to the Spirit of Darkness! Lucifer, the Son of the Morning! Is it he who bears the Light, and with its splendors intolerable blinds feeble, sensual, or selfish Souls? Doubt it not!" - 33. asteen vapaamuurari Albert Pike (Morals and Dogma)

"Eliitin" uskomusjärjestelmässä auringon pimeän puolen palvominen vaatii ihmisuhreja. Meille kerrotaan, että tämä Kauhasen teos on muisto sodassa kuolleille (symboliikan eksoteerinen taso), mutta todellisuudessa teoksen esoteerinen taso muistuttaa enemmänkin siitä kenelle nämä kuolleet sotilaat (ja siviilit) uhrattiin. "Eliitille" sota on rituaali. Aiheesta enemmän kirjoituksiessa Habsburg-höyrylaivan muistomerkki ja Atonille uhratut.


Pekka Kauhanen vastaanottamassa Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalia.
[Wikipedia: Pro Finlandia (suom. Suomen puolesta, engl. Order of the Lion of Finland – Pro Finlandia Medal) on suomalaisille taiteilijoille vuodesta 1945 lähtien myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki (lyhenteenä SL PF). Ritarikunnan suurmestarina toimiva tasavallan presidentti myöntää kunniamerkin.]


Lisää esimerkkejä tarot-patsaista välilehdellä Esoteeriset patsaat. Joukosta löytyy tällä hetkellä yhteensä kymmenen esimerkkiä patsaista, jotka edustavat Aurinko-korttia.



2 kommenttia:

  1. Kovin on hiljattain julkistettu reikäisiä patsaita, Seinäjoella julkaistiin samaan aikaan Eino Romppaisen suomineito veistos. Muistaisin veistoksen nimen olleen alunperin "Suomineito ja pohjantähti", teos kuitenkin joutui ilkivallan kohteeksi ja halkesi. Ainakin valmiissa työssä pohjantähti puuttuu...

    https://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/sein%C3%A4joella-paljastettiin-t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n-suomineito-100v-veistos-jonka-l%C3%A4pi-voi-k%C3%A4vell%C3%A4-1.2470644

    http://www.seinajoensanomat.fi/artikkeli/566460-taiteilijan-enneunessa-nakema-kivi-on-nyt-suomineitona-jokirannassa

    VastaaPoista
  2. Pekka Kauhasella on hyvin paljon valon tuojaa muistuttava patsas tampereella. Kyseinen patsaa on nyt saanut nimekseen "aton".

    https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/tammerlammen-veistos-sai-nimensa-auringon-mukaan-arvoituksellinen-terashahmo-sai-lukijat-runoilemaan-200989702/

    Vastakkaisella rannalla saman tekijän patsas nimeltä "litistyneenä syntynyt"

    VastaaPoista