torstai 26. syyskuuta 2019

Rautatientorin nuoli ja Convolvulus


Parikin tämän blogin lukijaa mainitsi kommenttiosiossa viime päivinä uutisissa olleesta mystisestä nuolesta Rautatientorilla:


https://www.is.fi/hs-helsinki/art-2000006247874.html

Nuoli ja ympyrä Rautatientorilla


Median selitys nuolelle on melko kömpelö. Nuoli muka osoittaa Kallion kirkkoon, koska se on ollut Helsingin kaupungin paikkatietojärjestelmän nollapiste. Joku voisi kysyä, miksi katukiveykseen rakennetun suuren nuolen pitäisi osoittaa paikkatietojärjestelmän nollapisteeseen? Miksi?

Aina kun media tarjoaa jonkun höpöhöpöselityksen jollekin symbolille, on syytä esittää kysymys: Mikä esoteerinen totuus tällä eksoteerisella selitteellä halutaan peittää?

Selitys Kallion kirkosta murenee lopullisesti, jos vaivautuu itse tarkastamaan, mihin nuoli tarkalleen ottaen osoittaa. Jos piirrät itse nuolen suuntaisen suoran kartalle, huomaat, että nuolen linja menee Kallion kirkosta noin sata metriä ohi.


Nuolen osoittama linja menee pari korttelia ohi Kallion kirkosta


Mutta mistä sitten on kysymys?

Mysteeri aukeaa esittämällä yksinkertaisen kysymyksen: Mihin liittyy ympyrän ja nuolen symboliikka? Vastaus löytyy "Eliitille" rakkaasta astrologiasta.


Mars


Nuoli ja ympyrä on astrologiassa Marsin tunnus. Mars edustaa Oinaan merkkiä, joka on erityisen merkityksellinen "Eliitin" Aton-kultille, joka syntyi Oinaan aikaudella. Jos katukiveykseen olisi laitettu nuoli ja ympyrä perinteisellä Mars-tyylillä, se olisi ollut liian ilmiselvä. Tämä on tyyppiesimerkki siitä miten "Eliitti" piilottaa symboliikkaansa. Siirretään nuoli ympyrän sisään, ja suuri yleisö ei tajua enää mitä se esittää.

Mutta entä nuolen osoittama suunta? Onko sillä jokin merkitys?

On.

Nuoli osoittaa tarkalleen Viktor Janssonin vuonna 1931 julkaistuun veistokseen nimeltä Convolvulus.


Nuoli osoittaa suoraan Convolvulus-patsaaseen, joka muuten on Kaisaniemen "lakikivialtaan" vieressä.


Helsingin taidemuseo kertoo:

Convolvulus on vertauskuvallinen nuorta naista esittävä veistos. Convolvulus on peltokierron eli kansanomaiselta nimeltään elämänlangan kasvitieteellinen nimitys. Viktor Jansson (1886-1958) teki vuodesta 1929 lähtien useita nuorta naista esittäviä veistosluonnoksia. Hämeenlinnassa on toinen tähän sarjaan kuuluva teos nimeltään Nuoruus. Yhteistä veistoksille on pyrkimys hienostuneeseen ja puhtaaseen, hieman abstrahoituun muotoon. Convolvuluksessa nainen nostaa kätensä puolittain suojaavaan, osittain siunaavaan eleeseen. Veistosta on pidetty mm. kevään pohjoiseen saapumisen vertauskuvana.

Veistos oli satoa 1930-31 kilpailusta, jonne Helsingin kaupunki kutsui kuvanveistäjiä tarkoituksenaan koristaa kaupunki julkisin veistoksin. Convolvulus on pronssia ja sen korkeus on 240 cm. Patsaan toinen, 120 cm korkuinen versio on Hietaniemen hautausmaan vanhassa osassa Bertel Hintzen haudalla. Convolvulus-veistoksen mallina on ollut kuvanveistäjän tytär Tove Jansson. Jansson aloitti kuvanveistäjän opintonsa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1903-05, jossa hänen opettajinaan toimivat mm. Viktor Malmberg ja Robert Stigell. Erityisesti Stigellillä oli vaikutusta nuoreen Janssoniin, joka opiskeluaikoinaan myös työskenteli apulaisena opettajansa kivenhakkaamossa ja ateljeessa.

Jansson teki pitkiä opintomatkoja Pariisiin ainakin vuosina 1908-1909 ja 1910-1911 ja tutustui siellä myös tulevaan vaimoonsa Signe Hammarsteniin. Janssonin töitä oli esillä ensimmäistä kertaa vuonna 1908 Suomen taideyhdistyksen kevätnäyttelyssä. Varsinaisena Janssonin läpimurtona on pidetty vuoden 1911 Suomen Taiteilijain näyttelyä, jossa erityisesti taiteilijan Rodin-henkiset eroottiset veistokset herättivät skandaalinomaista huomiota.

Taiteilijauransa aikana Janssonin ilmaisu muuttui klassisesta pelkistetympään suuntaan. Erityisesti 1920-luvun kuluessa Jansson mieltyi ystävänsä Gunnar Finnen tavoin kansainvälisiin virtauksiin, joissa relistisen todellisuudenkuvauksen sijaan pyrittiin modernimpaan ja dekoratiivisempaan ilmaisuun. Jansson ei silti koskaan hylännyt ihmishahmojen kuvaamista.

Convolvulus


Mutta miten tämä liittyy Marsiin?

Miettikää mytologioita. Mikä hyvin usein alastomana kuvattu jumalatar liittyy Mars-jumalaan?

Tietenkin "Eliitille" rakas Venus.


Mars ja Venus

Mars ja Venus

Mars ja Venus

Mars ja Venus

Mars ja Venus


Mars ja Venus edustavat maskuliinia ja feminiiniä. Tämä näkyy mm. näiden kahden astrologisissa merkeissä. Parina he edustavat samalla tavalla vastakohtia kuin kuu ja aurinko, tai vapaamuurarien Jachin ja Boaz -pylväät. Esoteriassa vastakohtien yhdistymisellä on merkittävä rooli. Aihetta on käsitelty enemmän kirjoituksessa Vastakohdat.



Vapaamuurarisymboliikkaa: kuu ja aurinko & Jachin ja Boaz -pylväät


Vastakohdat löytyvät myös vapaamuurarien logosta, jossa on harppi ja suorakulma. Nämä edustavat egyptiläistä jumaluusparia Geb ja Nut. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Vapaat muurarit.


Geb ja Nut


Jos Rautatientorin nuolen osoittamaa linjaa jatketaan pidemmälle, linjalle osuu toinenkin veistos - edellisessä kirjoituksessa aiheena ollut vapaamuurarisymboliikkaa sisältävä Soihtu. Varmaan puhdasta sattumaa? Veistoksesta enemmän kirjoituksessa Soihtu - Minna Sillanpään muistomerkki.


Soihtu

Alhaalta ylös: Rautatientorin nuoli, Convolvulus ja Soihtu


Lisää esimerkkejä esoteerisista patsaista ja niiden muodostamista linjoista kartalla välilehdellä Esoteeriset patsaat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti