maanantai 27. helmikuuta 2023

Syödään sieniä


UMK-finaalin väliajalla nähty Samu Haberin esitys Syödään sieniä -kappaleesta aiheutti jonkinlaisen paheksuntakohun. Ja taas saatiin kansalaiset riitelemään keskenään.


https://www.is.fi/viihde/art-2000009418652.html


https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/76afb88f-f739-41c5-b0e0-6262d36ae80d


Se, mistä julkisuudessa ei keskustella, on esityksen esoteerinen symboliikka. 

Kappaleen sanoissa ei eritellä mistä sienistä on kyse, mutta lavasteet viittaavat hyvin selvästi kärpässienieniin. Katsokaa itse:



Kärpässienisymboliikka on ikivanha juttu, jolla viitataan Dionysos-kulttiin, joka tunnetaan myös sienikulttina. Nykypäivän Dionysos-kultti on hyvin vahvasti edustettuna musiikkiteollisuudessa. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Dionysos-kultti

Voisi jotenkin kuvitella, että Haberin esitystä paheksutaan erityisesti uskovaisten piirissä. Mutta kuinka moni heistä on kiinnittänyt huomiota siihen tosiasiaan, että kristillinen symboliikka sisältäää runsaasti viittauksia sieniin ja kärpässieniin? John Allegro kirjoitti aiheesta kirjan The Sacred Mushroom and the Cross jo 1970-luvulla, mutta jostain kumman syystä kristityt eivät vieläkään halua tutkia tätä kiusallista aihealuetta, ja vain sulkevat silmänsä oman uskontonsa sienisymboliikalta.



Aatami ja Eeva kärpässienen päällä


Kärpässieniä siellä - kärpässieniä täällä


Sienet Jeesuksen jaloissa


Haberin esityksessä oli myös huomaamaton viittaus vapaamuurarisymboliikkaan. Esitykseen saatiin vapaamuurarien 5-5-5 samalla kikalla, jota on käytetty mm. Washington DC:n lipussa tai Starbucksin logossa - kolme viisisakaraista tähteä. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Stubb ja 5-5-5.


Kolme pentagrammia - 5-5-5


Washington DC:n lippu - 5-5-5


Starbucks-logo - 5-5-5


Vapaamuurarisymboliikkaa: 5-5-5


Kiitos vinkistä Tilhi Pihlaja.

2 kommenttia:

  1. Tuon biisin sanatkin natsaa oikein hyvin tuohon Dionysos-kulttiin

    VastaaPoista
  2. Tässäkin biisissä on hassua se, ettei se oikein istu siihen symboliikkaan mitä videolla näytetään. Ihan kun annettaisiin ihmiselle vapaa tahto.
    Samanlaisia väärinymmärrettyjä biiseja on haloo helsingillä foliohattukauppias.
    Siinäkin vähän liian diippiä kelaa heitetään "lammasaivoille" sehän voi saada kysymyksiä aikaan.
    Minä mistään mitään tiedä, mutta intuitiolla tämmöstä heitin ilmoille..

    VastaaPoista