lauantai 17. tammikuuta 2015

Astro-teologia - osa 10: Dionysos-kultti


Päivitetty 5.10.2015.

Nykypäivän maailmassa edelleen näkyvistä seitsemästä muinaisesta kultista tällä sivustolla on tähän mennessä käsitelty neljää suurinta: Aurinko-, Tähdistö-, Kuu- ja Saturnus-kulttia.

Nämä neljä kulttia ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet lähes kaikkeen tuntemaamme symboliikaan. Mutta ne eivät suinkaan ole ainoita muinaisia kultteja, jotka näkyvät meidän ajassamme. Kolme pienempää kulttia, Dionysos-, Venus- ja Tuli-kultti, ovat yhä elossa - vaikka niiden rooli onkin neljään suureen kulttiin verrattuna huomattavasti pienempi. Tämä kirjoitus käsittelee näistä pienemmistä kulteista Dionysos-kulttia.

Dionysos
Dionysos oli kreikkalainen jumala, joka yhdistettiin taiteeseen, hedelmällisyyteen ja päihtyneeseen hurmioon.

Englantilainen muinaisten tekstien tutkija John Allegro kuului ainoana uskonnottomana tutkijana niin sanottujen Kuolleen meren kääröjen (Qumranin tekstit) tutkijoihin. Jos tutkijalla on uskonnon määrittämä uskomusjärjestelmä, hänen on mahdotonta tehdä uskontoon liittyvää tutkimusta neutraalista tai objektiivisesta näkökulmasta. Allegron tekemä työ Kuolleen meren kääröjen kanssa aiheutti suurta vastustusta, koska hän ei noudattanut atonististen uskontojen ajamaa agendaa. Hän löysi Kuolleen meren kääröistä sellaista tietoa, joka oli erityisesti kristinuskolle kiusallista. Tällaiset tutkijat usein leimataan "kontroversiaalisksi veneen keikuttajiksi", joita "Eliitti" pyrkii parhaansa mukaan mitätöimään.

Kun John Allegro julkaisi löydöksensä Kuolleen meren kääröistä, se oli kuolinisku hänen akateemiselle uralleen. Niin käy, kun uskaltaa esittää "hyväksytyistä totuuksista" poikkeavia tutkimustuloksia.

Allegro löysi Kuolleen meren kääröistä tarinan antiikin ajan vaikutusvaltaisesta kultista, jossa käytettiin luonnosta (sienistä) löytyviä psykedeelisiä aineita uskonnollisissa menoissa. Hän kirjoitti aiheesta kirjan The Sacred Mushroom and the Cross.

Se miksi tämä löydös oli niin tulenarka, johtui tämän muinaisen sieniä päihdyttävissä tarkoituksissa käyttäneen kultin yhteydestä kristinuskoon. Kävi ilmi, että kristinuskolla oli kiusallisen paljon yhteistä Dionysos-kultin kanssa. Jeesuksen messiaaninen hahmo perustuu osittain Dionysokseen.

Dionysos-kultissa oli hyvin paljon yhteistä shamanististen uskontojen kanssa, joissa tehtiin shamaanimatkoja tai vastaavia tietoisuutta laajentavia rituaaleja. Dionysos-kulttia kutsutaan myös Sieni-kultiksi, koska he käyttivät rituaaleissaan pyhää kärpässientä. Kärpässieniä syömällä päästiin tietoisuudentiloihin, jotka koettiin jumalallisina.

Tämä kärpässieniteema on periytynyt Katolisen kirkon symboliikkaan. Tämä voi kuullostaa alkuun vähän hupsulta, mutta jos katsotaan vanhaa kristillistä taidetta, siellä näkyy yllättävän paljon sieniä. Ja jos katsotaan kirkkoisien asuja, ne näyttävät usein aika paljon kärpässieniltä.


Kristillistä lasitaidetta ja kärpässieniä

Aatami ja Eeva kärpässienen päällä

Kärpässieniä siellä - kärpässieniä täällä

Kärpässieni alttarissa

Sienet Jeesuksen jaloissa

Jeesus sienestämässä?

Kardinaalin asu: punainen yläosa ja valkoinen alaosa

Myös paavi pukeutuu usein kärpässieneksi


Kuu-kulttia käsitelleessä kirjoituksessa esiteltiin sen vaikutusta kristillisen ehtoollisen symboliikkaan. Se ei ole ainoa kultti, josta kristillinen ehtoollinen on ottanut vaikutteita. Dionysos-kultissa oli rituaali, jossa tapettiin härkä, syotiin sen raakaa lihaa ja juotiin sen verta. Rituaali oli vertauskuvallinen Dionysos-jumalan ruumiin syömisen ja veren juomisen rituaali. Tämä rituaali muistuttaa kiusallisen paljon kristillistä ehtoollista, jossa syödään Jeesuksen ruumis ja juodaan Jeesuksen veri.

Sienisymboliikkaa voi nähdä myös uskonnollisten rakennusten arkkitehtuurissa. Monissa pyhissä rakennuksissa on kupolit, jotka muistuttavat sieniä. Kupoleja käytetään kaikissa atonistisissa uskonnoissa.


Sienimäiset kupolit

Helsingin tuomiokirkko ja sienikupolit

Moskeija ja sienikupolit


Tiettyjen hattujen käyttöllä on juurensa Dionysos-kultissa. Esimerkiksi lierihattujen ja turbaaninen käyttö on todennäköisesti Dionysos-kultista peritty tapa.


Valkoinen kaapu, punainen hattu lierillä

Punainen turbaani


Dionysos-temppeleissä pidetyissä päihdyttävän hurmion rituaaleissa käytettiin sienien lisäksi myös oopiumia. Unikko on yksi Dionysos-kultin symboleista. 


Dionysos (oikealla) ja unikkopäähine


Britanniassa unikko on hyvin tunnettu symboli, joka on liittyy eksoteerisella tasolla kaatuneiden muistopäivään. Esoteerisella tasolla kyse on tietenkin Dionysos-kultista, mikä selittää yhteiskunnan korkeimmilla asteilla toimivien henkilöiden innokkuuden unikkomerkin käyttöön.






Meille suomalaisille unikko on hyvinkin tuttu symboli. Marimerkon unikkokuosi löytyy muodossa tai toisessa hyvin monesta suomalaisesta kodista. Harva tulee pohtineeksi tuon symbolin alkuperää.





Suomalaisesta näkökulmasta toinen mielenkiintoinen Dionysos-yhteys löytyy vapaamuurari Walter Runebergin tuotannosta. Dionysos-teema löytyy useammastakin Runebergin tekemästä veistoksesta. Aiheesta enemmän kirjoituksessa J.L. Runebergin koti. (Lue myös Runebergin tunnetuimmasta teoksesta Aleksanterin patsas.)


Walter Runebergin Dionysos-patsas


Nykypäivän maailmassa "Eliittiin" kuuluvat Dionysos-kultin "perilliset" vaikuttavat erityisesti viihdeteollisuudessa. Varsinkin hippiliikeen aikana Dionysos-kultti oli näkyvästi esillä musiikkiteollisuuden masinoimana.


Beatles

Rolling Stones

... ja monet muut.

Katy Perry ja kärpässieni

Miley Cyrus ja kärpässieni

Britney Spears, smurffit ja sienet

Nicki Minaj ja kärpässienet

Eminem, valkoinen paita, punainen hattu ja sienitatuointi


Vähän aikaa sitten oli erikoinen uutinen : "Kuningatar Elisabethin puutarhasta löytyi taikasieniä"

Dionysos-kultti elää edelleen.


5 kommenttia:

  1. Myytinkertojat teki jakson John Allegrosta ja kärpässienisymboliikasta.

    https://www.youtube.com/watch?v=mZezG7KkhoQ

    VastaaPoista
  2. Pagan Influence Of Mushrooms In Religion | Michael Tsarion

    https://www.youtube.com/watch?v=Y5l_G-X83-8

    VastaaPoista
  3. "UMK-juontaja Samu Haber viihdytti väliajalla yleisöä hyväntuulisella Syödään sieniä -biisillään."

    https://www.youtube.com/watch?v=4t59GlxdPAM

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lavalla kolme pentagrammia, eli 5-5-5.

      http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2015/07/stubb-ja-5-5-5.html

      Poista