maanantai 16. lokakuuta 2023

Martti Ahtisaari - suuri demokratian puolustaja


Martti Ahtisaati on kuollut. Kuten olettaa saattoi, media on koko päivän muistellut, miten hieno mies hän oli. Pistin uutisoinnista merkille, että media maalaa Ahtisaaresta kuvan suurena demokratian puolustajana. Epäilemättä hän halusi myös itse sellaisena esiintyä. Tässä joitain otteita päivän uutisista:


"Rauhansopimus allekirjoitettiin Helsingissä elokuussa 2005. Tämän jälkeen Ahtisaarta ehdotettiin Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi tunnustuksena ”työstään kansainvälisenä rauhanneuvottelijana ja ansioistaan rauhan, vapauden ja demokratian luomisessa”." (Aamulehti)


"Venäjältä odotettavissa voi olla kuitenkin laimeita surunvalitteluja, jos niitäkään, sillä Moskovan nykyisissä valtapiireissä Ahtisaaren vahvaa neuvottelupanosta Serbian diktaattorin Slobodan Milosevicin taivuttamiseksi ei koskaan annettu anteeksi. Ahtisaari olikin leimallisesti länsimainen, demokratian ja ihmisoikeuksien puolella oleva Suomen kansainvälinen edustaja." (Länsi-Suomi)


"Suomen pitäisi olla mukana kaikissa niissä kansainvälisissä järjestöissä, joihin läntiset demokratiat kuuluvat. Martti Ahtisaari totesi näin jo vuonna 2014 Nykypäivä-lehden haastattelussa, missä hän toisti myös kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Suomen pitää liittyä sotilasliitto Natoon yhdessä Ruotsin kanssa, Ahtisaari totesi." (Yle)


"Jo presidenttikaudellaan Ahtisaari oli ilmaissut selkeästi kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Myöhemmin myönteinen kanta vain vahvistui ja kirkastui. Jos me olemme läntinen demokratia, miksi emme olisi mukana kaikissa niissä instituutioissa, joissa muut läntiset maat ovat, Ahtisaari kysyi usein keskusteluissa." (Suomen Kuvalehti)


"Nobelisti oli huolestunut suurvaltojen yltyneestä nokittelusta ja maailman henkisestä tilasta, joka hänen mukaansa muistutti ”kovasti kylmän sodan aikaisista jännitteistä”.

”Elämme epävakaita ja merkillisiä aikoja. Jännitteet kansainvälisessä politiikassa lisääntyvät kiihtyvällä tahdilla. Sotien ja konfliktien lisäksi kuulemme lähes viikoittain uusia uutisia suurvaltojen nokittelusta, tarkoitushakuisista sotaharjoituksista, kansainvälisten sopimusten vähättelystä tai suoranaisesta rikkomisesta, kauppasotien lietsonnasta ja demokratian heikkenemisestä Euroopan ytimessä”, Ahtisaari kirjoitti." (Uusi Suomi)


Mitä demokratia on? Wikipedian määritelmä:


"Demokratia (kreikan sanoista demos, 'tavallinen kansa' ja kratos, 'valta, hallita') eli kansanvalta on kansan valtaan perustuva valtiojärjestys. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa." (Wikipedia)


Jos sanoo Martti Ahtisaaren olleen suuri demokratian puolustaja, onko se totta? 


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005247679.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti