tiistai 4. elokuuta 2015

Aurinkolabyrintti


Helsingin Pukinmäessä on Lauri Astalan vuonna 1999 valmistunut teos Aurinkolabyrintti. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
Taiteilija Lauri Astala teos Aurinkolabyrintti rakentuu kahdesta sisäkkäisestä osasta: kivilabyrintista sekä aurinkokellosta. Torni labyrintin keskellä kätkee sisäänsä aurinkokellon ja sinne päästään pienen portaan kautta. Aurinkokello on puolipallon muotoinen kulho ja ajan määrittelemistä varten sen keskellä on viisari sekä pinnassa käyriä ja merkintöjä kellon- ja kalenteriajan havainnoimiseksi.

Teos julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.1999. Aurinkolabyrintti on kustannuksiltaan ja mittakaavaltaan suurin yksittäinen hanke jonka kaupungin taidemuseo on toteuttanut 90-luvulla.

Teokseen on käytetty graniittia yli kymmentä eri lajia. Kiveä on työstetty erilaisin tavoin, mutta pääasiallisesti teos koostuu lohkopintaisista verkkomuureista. Taiteilija on luonut puistoon teoksen joka mittakaavansa ja jykevän hahmonsa ansiosta tuo sinne oman pienoismaailmansa. Maakumpareen päällä oleva teos hallitsee visuaalisesti ympäristöään. Se on samalla maamerkki, leikkipaikka, tapaamispiste ja oleskelutila. Aurinkolabyrintistä löytyy myös toinen ja kolmas taso; teos on taiteellinen kokonaisuus jossa teoksen suhteet, materiaalit ja ulkomuodon detaljit ovat tarkoin punnittuja. Sitä voi tarkastella kappaleena joka on sovitettu taiteilijan muokkaamaan ympäristöön.

Kolmas taso liittyy labyrinttiin ja aurinkokelloon; kellon löytää kun on löytänyt tiensä labyrintin keskelle ja tieto, tässä tapauksessa aika, selviää kun osaa tulkita ajanmääritykseen vaadittavan messinkitaulukon sisällön.

Taiteilija asettaa näin katselijan eräänlaisten haasteiden ja tehtävien eteen, jotka taas voivat herättää kysymyksiä liittyen auringon ja muiden taivaankappaleiden liikkeisiin, maailmankaikkeuteen ja ajan olemukseen. Aurinkolabyrintti on kuin toiseen maailmaan avautuva ikkuna - kun sen läpi on katsonut haluaa tietää enemmän. 


Aurinkolabyrintti


Jaa. Että sellaista aurinkosymboliikkaa.

Jännästi museon teosesittelyssä ei mainita mitään labyrintin keskellä olevasta obeliskista. Tai sen kärjessä olevasta pyramidista, jossa on "irtileikattu" kärki. (Aiheista enemmän mm. kirjoituksessa Keisarinnan kivi ja Founding fathers.)


Obeliski labyrintin keskellä
Obeliski ja teoksen aurinkoteema eivät ole ainoita "Eliittiin" viittaavia symboleja. Myös ympyrämallinen labyrintti on yksi monista "Eliitin" esoteeristen veljeskuntien käyttämistä symboleista.


Labyrintti Eastern Star -vapaamuurariorganisaation tunnuksessa

Labyrintti temppeliritarien rakennuttamassa Chartresin katedraalissa


Labyrinttisymboliikka ei ole "Eliitin" keksintö. Kuten niin monen muunkin symbolin tapauksessa, tämä symboli on peräisin Muinaisilta viisailta, eli druidismista, eli arkadialaisesta kulttuurista. Druidien tekemiä (tai druidilaisesta vaikutuksesta syntyneitä) muinaisia labyrinttejä (tai oikeastaan niiden jäänteitä) on löytynyt ympäri maailman - aivan samalla tavalla kuin kivikehiä ja dolmeneita.


Labyrintti - Bolshoi Zayatsky, Venäjä

Labyrintti - Visby, Ruotsi

Labyrintti - Pansamol, Intia


Joissain tapauksissa "Eliitti" käyttää labyrinttisymboliikkaa samassa käyttötarkoituksessa kuin druidit. Maahan rakennetut labyrintit olivat druideille pyhiä paikkoja, joissa suoritettiin druidien vihkimysrituaaleja. (Druidismissa oli myös astejärjestelmä.) Vapaamuurarit ja temppeliritarit ylläpitävät tuota perinnettä edelleen. Moderneja labyrintteja löytyy vähän joka kaupungista. Monet niistä ovat käytössä vapaamuurarien ja ritarikuntien vihkimysrituaalipaikkoina.


Labyrintti Pyhän Lambertuksen kirkon edessä - Saksa

Labyrintti Grace katedraalissa - San Francisco, USA

Labyrintti puistossa - Sydney, Australia

Labyrintti puistossa - Washington DC, USA

Labyrintti puistossa - Kentin yliopisto, Englanti 

Labyrintti puistossa - Etelä-Indianan yliopisto, USA


Symbolina labyrintti edusti druideille Suuren Äitijumalattaren kohtua - eräänlaista "universaalia elämän kohtua". Vertauskuvallisella tasolla elämä on seikkailu, Narrin matka, jonka kulku on kuin kävelisi labyrintissä.


Kiveen hakattu labyrintti - Rocky Valley, Englanti

Labyrinttejä Knossoslaisissa kolikoissa (300 - 500 eaa.)

Labyrintti kalliopiirroksessa - Val Camonica, Italia

Labyrintti ja Hollywood Stone - Irlanti

Kiveen hakattu labyrintti - Meis, Espanja

Labyrintti ruukussa - Tell Rifa'at, Syyria


Viihdeteollisuudessa labyrinttisymboliikka esitetään usein "korruptoituneena" versiona. Labyrintissä ei eksytä, toisin kuin sokkelossa. Sokkelon voi nähdä ikään kuin labyrintin "pimeänä puolena".


Pan's labyrinth

Labyrinth

Hohto

Inception

Harry Potter


1 kommentti:

  1. Elokuvassa 11-11-11 seikkailtiin hyvinkin erikoisissa tunnelmissa. Mm. Barcelonassa, labyrintissä, joka tunnetaan nimellä "En Laberinto De Horta". Itsekin olen tuolla käynyt muutaman kerran. Jännä sattuma muuten, että 11.11.2011 klo 11:11 olin Barcelonassa aika lähellä tuota mestaa :)

    VastaaPoista