keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Alkumuna


Päivitetty 1.2.2016

Helsingin Pihlajistossa on unkarilaisen Tamas Ortutayn vuonna 1971 valmistunut veistos Alkumuna. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
Unkarilaisen taiteilijan Tamas Ortutayn veistos kuvaa Kalevalan ensimmäisen runon säettä maailman synnystä:

Muuttuivat murut hyviksi munasen alainen puoli alaiseksi maaemäksi munasen yläinen puoli yläiseksi taivahaksi
Nuoren unkarilaisen taiteilijan Tamás Ortutayn veistos oli Budapestin kaupungin lahja Helsingille. Se paljastettiin Pihlajistossa 13.9.1971 taiteilijan ja molempien maiden arvovaltaisten edustajien läsnäollessa. Taiteilija oli tuolloin stipendiaattina Suomessa. Hän inspiroitui Kalevalasta isänsä työn kautta. Tämä mm. dramatisoi Kalevalan unkarilaiselle Thalia-teatterille ja esitys vieraili myös Suomessa.

Idea veistoksen saamisesta Helsinkiin syntyi Unkarin presidentin vierailun yhteydessä. Vierailun seurueeseen kuului taiteilijan isä, tunnettu fennougristi akateemikko Guyla Ortutay. Tunnusteluja Helsingin kaupungin suuntaan veistoksen mahdollisesta vastaanotosta teki akateemikko Kustaa Vilkuna.

Sittemmin Tamás Ortutay loi kansainvälisen uran kuvanveistäjänä ja keraamikkona, jonka tavaramerkkinä ovat suuret maataiteen tapaan toimivat veistosryhmät, joissa hän koettaa sovittaa yhteen taiteen ja luonnon.

Alkumuna on myös suurimuotoista keramiikkaa ja tehty korkeapolttoisesta shamotti-massasta, joka kestää myös pakkasta. Veistos tunnetaan myös nimellä Maailman synty.Alkumuna


Toki teoksessa on Kalevalan maailman synty -symboliikkaa, mutta se on vain teoksen eksoteerinen taso. Jotta voisi nähdä teoksen esoteerisen tason, täytyy tuntea Kalevalan maailman synty -tarinan egyptiläinen alkuperä.

Teoksen esoteerinen symboliikka viittaa egyptiläiseen mytologiaan, Bennu-lintuun ja sen myöhempään inkarnaatioon, feenikslintuun, joka syntyy tuhkassa makaavasta munasta. Feenikslintu on symboli auringon syntymälle ja kuolemalle - teema joka toistuu uudestaan ja uudestaan kaikessa atonistisessa symboliikassa.

Kalevalaisesta maailman synnystä ja feenikslinnusta enemmän kirjoituksissa Maailman synty ja E.A. Hagforsin muistomerkki.


Feenikslintu, muna ja aurinko

Vapaamuurarisymboliikkaa: feenikslintu

Feenikslintu kirkkotaiteessa


Alkumunan toisella puolella on havaittavissa mm. italialaisen taiteilijan Arnaldo Pomodoron teoksista tuttua "sphere within sphere" teemaa. Pomodoron teoksia löytyy monista "Eliitin" valtakeskuksista. 


Alkumuna - "Sphere within sphere"

Sphere Within Sphere  - Vatikaani

Sphere Within Sphere - New York, YK:n päämajan edusta

Sphere Within Sphere - Washington DC

Sphere Within Sphere - Tel Aviv University


"Piiri piirin sisällä" on yksi tapa kuvata "Eliitin" valtakoneiston rakennetta. Kaikissa "Eliitin" organisaatioissa on aina sisäpiiri, jolla on enemmän tietoa tai valtaa kuin sisäpiiriin kuulumattomilla. Jos sisäpiiri on suuri, sisäpiirillä on "sisäpiirin sisäpiiri". Jos tämäkin sisäpiiri on riittävän suuri, senkin sisällä voi olla vielä uusi sisäpiiri. Tässä maatuskanukkemaisessa mallissa voi olla teoriassa vaikka kuinka monta tasoa. 

Tällaisen mallin avulla suuretkin organisaatiot saadaan pienilukuisen "Eliitin" haltuun - ulkopiirien tietämättä. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi kansainvälisessä vapaamuurariliikkeessä. Ulkopiireissä - eli alimmilla asteilla - toiminta voi keskittyä esimerkiksi hyväntekeväisyyteen tai jäsenten henkiseen kehitykseen, mutta sisäpiireissä toiminnan luonne on jotain aivan muuta. Mitä syvemmälle sisäpiirirakenteessa mennään, sitä korruptoituneempaa ja häikäilemättömämpää toiminta on. Aihetta on sivuttu mm. kirjoituksessa Vapaamuurariprinssit.2 kommenttia:

 1. Niin, kyselin siitä Pietarin ja Venäjän perinteestä.

  Pietarissa näköjään järjestetään ihan tällaisia ekskuja (edellinen siis nyt joulukuun 6.). Kai täytyy lähteä siitä että Helsinki ei ole edes mikään vapaamuurareiden uhritemppeli verrattuna Pietariin.

  Владемир Девятов5 дек в 13:11
  6 ДЕКАБРЯ в воскресенье ЭКСКУРСИЯ МАСОНСКИЙ ПЕТЕРБУРГ
  В 12:00
  На выходе с эскалатора метро Гостиный Двор

  Для связи: +79111739981 Владимир


  http://experience.tripster.ru/experience/4184/

  VastaaPoista