Vähän aikaa sitten eräs lukija kysyi, että kuvaako Suomen vaakunan leijonan haarniskoitu käsi Karjalaa?
Karjalan vaakuna |
Ilmeisesti se on jokseenkin yleinen käsitys, että vaakunassa olevat miekat liittyisivät jotenkin Karjalaan ja sen vaakunaan, jossa on kaksi miekkaa pitelevää kättä. Esimerkiksi Suomen vaakunan Wikipedia-sivuilla esitetään näkemys, että Suomen leijonan kannattelemat miekat liittyisivät Ruotsin ja Venäjän välisiin sotiin.
Kaksi erilaista miekkaa muistuttavat Karjalan vaakunassa esiintyviä. Koska Ruotsi ja Venäjä kävivät Karjalan alueista vuosina 1579-1595 ankaraa taistelua, tämän on toisinaan tulkittu symboloivan sitä, että Folkungien Götan leijonalla on oikeassa etukäpälässä lännen suora miekka ja leijona polkee jalkoihinsa idän käyrän sapelin – Ruotsi murskaa Venäjän. (Wikipedia)
Toisaalta Wikipedia tarjoaa toisenkin - vähän erikoisemman - vaihtoehdon miekkojen symboliselle taustalle:
Muun muassa Matti Klinge on kuitenkin selittänyt, ettei käyrä sapeli Suomen ja Karjalan vaakunoissa alun perin suinkaan viitannut Venäjään, jonka sotilaat eivät ole sellaisia koskaan käyttäneetkään, vaan mongoleihin, jotka vielä 1500-luvulla pitivät hallussaan laajoja alueita Etelä-Venäjällä, sekä mahdollisesti myös turkkilaisiin, joita kaikkialla Euroopassa tuohon aikaan pidettiin uhkana. (Wikipedia)
Niinpä niin. Aina löytyy kaikenlaisia eksoteerisia selityksiä, mutta symboliikan esoteerisesta tasosta pysytään tiukasti vaiti.
Täytyy muistaa, että "Eliitin" symboliikka perustuu hyvin usein esoteerisiin oppeihin, joista neljä yleisintä on astrologia, numerologia, tarot ja kabbala. Tarkasteltaessa Suomen vaakunan miekkoja, huomio kiinnittyy astrologiaan.
Suomen vaakuna |
Ensimmäinen vihje symboliikan esoteeriselle tasolle on miekkojen asemointi suhteessa leijonaan. Toinen on ylhäällä, toinen alhaalla ja välissä leijona. Miksi tällainen asemointi?
Toinen vihje on ylempää miekkaa kannattelevan käden asento. Miksi se on valmiina lyömään?
Kolmas vihje on leijonan jalkojen suhde alempaan miekkaan. Millä perusteella leijona "talloo jalkoihinsa" tätä miekkaa? Näyttääkö miekan tallominen tältä?
Ei, esoteerisen symboliikan näkökulmasta leijona ei tallo alempaa miekkaa. Se tasapainoilee sen päällä. Miksi? Koska astrologia.
"Tasapainoilu" viittaa astrologiassa Vaa'an merkkin. Astrologiassa Vaaka edustaa mm. tasapainoa, oikeudenmukaisuutta ja harmoniaa.
Tarotissa Vaa'an kortti on Oikeudenmukaisuus.
Oikeudenmukaisuus |
Kortissa näkyy sama tasapainon ja harmonian asetelma kuin Suomen vaakunassa. Toisessa kädessä oleva vaaka edustaa Vaa'an merkiä - toisessa kädessä oleva suora miekka edustaa Oinaan merkkiä. (Oinas = Aries = Ares [kreikka] = "taistelu") Nämä kaksi eläinratamerkkiä ovat suoraan eläinradan vastakkaisilla puolilla. Oinas on kevätpäiväntasauksen merkki - Vaaka on syyspäiväntasauksen merkki. (Lue: Nissan, Mazda ja Opel) Oinasta hallitsee maskuliininen Mars (Roomassa sodan jumala) - Vaakaa hallitsee feminiininen Venus (Roomassa rakkauden jumalatar).
Symboliikka kuvaa tasapainoa, harmoniaa ja vastakohtia. Feminiini - maskuliini, Mars - Venus, sota - rakkaus, kevätpäiväntasaus - syyspäiväntasaus, auringon "syntymä" - auringon "kuolema" jne. Vastakohtien symboliikasta enemmän kirjoituksessa Vastakohdat.
Oinas ja Vaaka eläinradan vastakkaisilla puolilla |
Suomen leijonan miekkojen symboliikka kuvaa täsmälleen samaa astrologista vastakohtaparia. Alempi miekka (tasapainoilu) edustaa Vaakaa - ylempi lyömään valmis oleva miekka (sota) edustaa Oinasta. Keskellä on tietenkin auringon symboli leijona - aivan samaan tapaan kuin aurinko on eläinratakiekon keskellä.
Astrologiaan viitaa myös leijonan hännän numeroa kahdeksan muistuttava lemniscate, joka on vanha eläinradan symboli.
Vaakunan yhdeksän ruusua edustavat toisaalta ruusuristiläisen veljeskunnan yhdeksää vihkimysastetta, mutta toisaalta myös Leijonan, Vaa'an ja Oinaan kanssa eläinradan muodostavaa yhdeksää muuta merkkiä. Eläinradasta enemmän kirjoituksessa Eläinrata ja luku 12.
Muut Suomen vaakunaa käsittelevät kirjoitukset:
Sekin liittynee tässä oinaan symboliikkaan, että miekka lävistää leijonakuninkaan pään (oinaan tai kuninkaan kuolema).
VastaaPoistaTarotkortti Hallitsija edustaa oinasta.
VastaaPoista