maanantai 4. huhtikuuta 2016

Läheinen kontakti


Espoon keskuksessa on Leena Turpeisen vuonna 1980 valmistunut veistos Läheinen kontakti. Espoonperinneseura.net kertoo:

Espoon keskuksen 1970–luvulla muodostuneen, uuden hallinnollisen keskuksen merkittävyyttä haluttiin korostaa ulkoveistoksella, joka sijoitettaisiin 1979 valmistuneen Valtuustotalon eteen, sitä ja kaupungintaloa yhdistävälle torialueelle. Espoolaisille taiteilijoille julistetun kuvanveistokilpailun voittajaksi palkintolautakunta valitsi joulukuussa 1978 Leena Turpeisen ehdotuksen ”Läheinen kontakti”.

Perusteluissaan palkintolautakunta kiinnitti huomiota voittaneen ehdotuksen intiimiyttä ja läheisyyttä korostavaan ilmeeseen. Se piti sitä myös joka taholta hallittuna kokonaisuutena.

Turpeisen selostuksen mukaan ”Läheinen kontakti” symboloi Espoon ihmisläheistä miljöösuunnittelua. Hän kuvasi Espoon äidin helmoissa leikkiväksi lapseksi. Veistoksen plastisen pehmeiden muotojen ja himmeästi hohtavan, sileän pinnan hän halusi kuvaavan äidin ja lapsen välistä lämpöä ja läheisyyttä.

Leena Turpeinen työsti teostaan keväästä 1979 alkaen Niittykummussa sijaitsevan kotinsa pihalle rakennuttamassaan kaarihallissa. Talvella teos valettiin pronssiin Kärkkäisen taidevalimolla Kellokoskella, taiteilijan valvonnassa ja avustuksella. Teoksen pinta käsiteltiin hiomalla ja patinoimalla.

Läheinen kontakti


Kas kummaa, veistoskilpailun voitti teos, jossa on aurinkosymboliikkaa. Mikä yllätys!

Äiti ja lapsi on symboli, joka kuvaa vastakohtia - aurinkoa ja kuuta. Tätä samaa symboliikkaa on käytetty niin egyptiläisessä kuin kristillisessäkin symbolikuvastossa: Äiti-kuu kannattelemassa aurinkolasta. 

Vastakohdat aurinko ja kuu on myös tuttu kuva-aihe vapaamuurarisymboliikassa.


Isis (kuu) kannattelemassa Horusta (aurinko) & Maria (kuu) kannattelemassa Jeesusta (aurinko)

Egyptiläinen scarabee (kuun symboli) kannattelemassa aurinkokiekkoa

Vapaamuurarisymboliikkaa: aurinko ja kuu


Sama auringon ja kuun asetelma löytyy myös tarotin kortista Aurinko, jossa äiti-kuu (valkoinen hevonen) kannattelee aurinkolasta.

Aiheesta kattavampi esittely kirjoituksessa Äitiyden ilo.


Aurinko

Äitiyden ilo


Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.

Muita esimerkkejä Aurinko-kortista:


Äidinrakkaus

Tulevaisuus (Eduskuntatalo)

Thalia ja Pegasos

Tove Janssonin hautakivi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti