keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Lallukan hautamuistomerkki


Päivitetty 28.4.2016.

Lappeenrannan vanhalla hautausmaalla on Emil Wikströmin vuonna 1919 valmistunut veistos Lallukan hautamuistomerkki. Lappeenranta.fi kertoo:

Juho ja Maria Lallukan harmaa graniittinen vuonna 1919 valmistunut hautamuistomerkki siirrettiin Viipurista Lappeenrantaan vanhan hautausmaan pohjoisreunalle vuonna 1986. Alun perin Viipurin Ristimäen hautausmaalle pystytetty muistomerkki kärsi vaurioita kesän 1944 taisteluissa. Teoksen siirtäminen Suomeen tuli ajankohtaiseksi vuosikymmenten jälkeen muuttuneissa olosuhteissa.
Hautamuistomerkki siirrettiin Viipurissa perustetun Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain seuran Pamauksen ja Lappeenrannan kaupungin aloitteesta. Silloisen Neuvostoliiton viranomaiset suhtautuivat myötämielisesti muistomerkin siirtoon, sillä teos oli jäämässä suunniteltujen tietöiden alle. Teoksen vauriot kunnostettiin ja se paljastettiin uudessa paikassaan virallisesti 30.8.1986.
Juho Lallukka (1852 -1913) oli suuri persoonallisuus, joka viihtyi hyvin taiteilijoiden ja iloisten ihmisten seurassa. Karjalan Kannakselta tullut pienviljelijän poika nousi nopeasti liikemieseliittiin Viipurissa. Hän toimi elämänsä aikana useissa kunnallisissa ja valtiollisissa luottamustehtävissä. Teatteri, musiikki ja kuvataiteet olivat lähellä hänen sydäntään. Lallukka oli perustamassa ja rahoittamassa mm. Viipurin maaseututeatteria, sillä teatteri oli hänen suuri rakkautensa. Juho Lallukan kuoleman jälkeen kauppahuoneistoa johti menestyksellisesti hänen vaimonsa Maria (1858 -1923) aina kuolemaansa saakka.

Ensimmäisen suomalaisen tukkuliikkeen menestys loi pohjan parinkunnan lahjoituksille. Lapseton parinkunta halusi jättää huomattavan omaisuutensa keskinäisen testamentin perusteella kulttuurin edistämiseen. Molempien kuoleman jälkeen Viipurin kaupungille testamentatut varat mahdollistivat Alvar Aallon kirjaston rakennuttamisen. Helsingissä rakennettiin Juho ja Maria Lallukan nimeä kantavan Lallukan taiteilijakoti, joka edelleen toimii taiteilijoiden ateljeekotina.


Lallukan hautamuistomerkki


Joku voisi tietenkin ihmetellä, että miksi suomalaisen hautamuistomerkin jalustassa on egyptiläinen aurinkokiekko?


Egyptiläinen aurinkokiekko

Egyptiläinen aurinkokiekko


Aurinkokiekko ja Egypti-teema toimivat vihjeenä teoksen esoteeriselle symboliikalle. Kyse on jälleen kerran patsaaseen piilotetusta tarot-symboliikasta, aivan kuten Wikströmin teoksissa Elias Lönnrotin patsas ja J.V. Snellmanin patsas.

Lallukan hautamuistomerkki esittää tarotin korttia Kuu.

Hautamuistomerkin egyptiläinen aurinkokiekko ja veistoksen keskeisessä osassa oleva itkevä nainen viittaavat egyptiläisen mytologian tarinaan, jossa auringonjumala Osiris kuolee. Egyptiläisen mytologian mukaan Niili tulvi, koska kuun jumalatar Isis itki puolisonsa Osirisin kuolemaa.

Tarotin kortissa Kuu on kuvattu Osirisin kuolemaa itkevä Isis, jonka kyyneleet tippuvat maahan.


Kuu - Isis ja maahan tippuvat kyyneleet


Kortissa itkevä Isis on kahden tornin välissä - samaan tapaan kuin Lallukan hautamuistomerkin itkevä naishahmo on kahden "tornin" välissä.

Muita korttia Kuu esittäviä teoksia:

Lisää tarot-patsaita välilehdellä Esoteeriset patsaat.

Hautamuistomerkissä on myös yksi mielenkiintoinen yksityiskohta. Aurinkokiekon lähempi tarkastelu paljastaa, että kiekon ääriviivat muodostuvat häntäänsä syövästä käärmeestä - ouroboroksesta.


Ouroboros - häntäänsä syövä käärme


Ouroboros on okkulttinen vapaamuurarien käyttämä symboli, jonka alkuperä on muinaisessa Egyptissä. Se kuvaa elämän, kuoleman ja jälleensyntymisen syklistä luonnetta - aivan kuten egyptiläinen mytologia kuolevasta (Osiris) ja uudelleensyntyvästä (Horus) auringonjumalasta. Tietyssä mielessä ouroboros on symbolina sukua feenikslinnulle.

"The theme of rebirth can also be seen in the Ouroboros symbol—the snake eating its own tail—which can be traced to Ancient Egypt, and occurs in many other cultures, such as in Norse mythology, where it appears as Jörmungandr. The Ouroboros symbol was adopted by the Alchemists of the early modern period; its circular representation of eternal life and infinity being alluded to in esoteric works of the seventeenth century such as The Garden of Cyrus by Thomas Browne.
Like the infinity symbol, the Ouroboros symbol is featured in Freemasonry, finding a home next to other symbols of life, death and rebirth, and can be seen on the centenary jewel of the UGLE [United Grand Lodge of England]. The Ouroboros can also be seen displayed as a prominent symbol on the eighteenth century York townhouse of the first Grand Master of the Grand Lodge of All England held at York, Charles Bathurst, and on the York Lodge ‘service’ certificate. It is a central part of the seal of the Rite of Memphis." - David Harrison


Ouroboros egyptiläisessä hieroglyfissä

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros


Ouroboros-käärme on melko yleinen näky vanhoilla hautausmailla, jonne on haudattu vapaamuurareita.


Ouroboros hautakivessä - mukana myös Illuminatista tuttu kaikennäkevä silmä

Ouroboros hautakivessä

Ouroboros hautakivessä - mukana myös Ison karhun tähdistö

Ouroboros hautakivessä


Lallukan hautamuistomerkin aurinkokiekossa on vielä toinenkin elämän ja kuoleman symboliikkaan viittaava taso. Kotkan siivet ja käärme edustavat egyptiläistä jumalatarkaksikkoa Wadjet ja Nekhbet, joista edellinen oli syntymän jumalatar ja jälkimmäinen kuoleman jumalatar. Mytologian mukaan nämä kaksi jumalatarta - Two Ladies - olivat auringon äitejä. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.


Auringonjumala Ra ja hänen kaksi äitiään: Wadjet (käärme) ja Nekhbet (korppikotka)


3 kommenttia:

  1. "Pirkkalalaistaiteilijan kuusimetrinen kuukkeli kuoriutuu Helsingin Kalasatamassa"

    "Kuukkeli sai alkunsa lähes kaksi vuotta sitten, kun Jaanisoo kävi katsomassa veistoksen paikkaa Helsingissä. Hän sai käsiinsä havainnekuvat aukiosta ja sen ympärille nousevista rakennuksista Junonkadun ja Leokadun kulmassa."...

    http://www.aamulehti.fi/kulttuuri/pirkkalalaistaiteilijan-kuusimetrinen-kuukkeli-kuoriutuu-helsingin-kalasatamassa/

    VastaaPoista
  2. Helsingin ja Vantaan rajalla on "alkuperäinen" pronssikautinen Kahden tornin satama
    eli kahden linnavuoren välissä oleva sotilassatama, jonka senkin "museovirasto" on hylännyt ja suojelemattomana tuhonnut.

    VastaaPoista