maanantai 26. joulukuuta 2016

Simsonin suihkulähde


Pietarin Peterhofissa on kuuluisa Simsonin suihkulähde. Saint-petersburg.guide kertoo:

"The largest fountain in the Lower Park in Peterhof is the famous Samson Fountain that stands in the center of a bowl in from the Great Cascade. Compositionally it crowns the fountain ensemble. The height of the sculptural group is 3.5 meters, and more than 6.5 meters including the pedestal. The giant Samson is wrenching apart the lion’s jaws from which a twenty-meter-high jet shoots up. Eight gold dolphins send out jets at the giant’s feet.

The decision to build the fountain was made in 1734 when the 25th anniversary of the Russian victory over the Swedes at Poltava was being celebrated. This highly important battle in the Northern War was fought on June 27, 1709, St Samson’s Day, which explains the allegorical representation of the victory in the form of Samson’s victory over the lion. The lead sculpture was made in 1735 by Rastrelli."

Eksoteerinen selite patsaan symboliikalle on Venäjän voitto Ruotsia vastaan käydyssä taistelussa vuonna 1709. Symboliikan esoteerinen taso on atonisteille tyypillistä aurinkosymboliikkaa.

Veistoksessa on lukuisia viittauksia aurinkoon. Heti ensimmäisenä huomio kiinnittyy hyvin yleiseen aurinkosymboliin, leijonaan. Esoteerisessa symboliikassa leijona edustaa aurinkoa, koska astrologiassa aurinko on Leijonan merkin hallitseva planeetta. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Leijona.

Juutalaiskristillisen mytologian Simson on aurinkosankari, joka on todennäköisesti kopioitu kreikkalaisesta Herakleesta, joka myös taisteli leijonaa vastaan paljain käsin. Molemmat aurinkosankarit olivat tunnettuja yli-inhimillisistä voimistaan. Simsonin ja Herakleen välinen yhteys on melko hyvin tunnettu tosiasia, mutta se mikä jää usein huomioimatta on se alkuperäinen esikuva, johon nämä molemmat pohjautuvat.

Voimamies-aurinkosankarin alkuperä tulee Irlannista. Myyttiseen Jumalten heimoon (Tuatha De Danann) kuului auringonjumala ja voimamies Ogma, joka on hahmona paljon Simsonia tai Heraklesta vanhempi.

Kolmas viittaus aurinkoon on Simsonin nimi, joka tarkoittaa suomeksi "auringon mies".

"The name Samson means 'man of the sun', legendary ancient Israelite hero endowed with supernatural strenght"  ['Dictionary of Deities and Demons of the Bible]

Aurinkoon viitataan myös patsaan kultaisella värillä ja auringon luvulla kahdeksan. Patsaan ympärillä on kahdeksan delfiiniä, joiden suista suihkuaa vettä Simsonin jalkoihin.

Raamatun mukaan Simson tappaa leijonan paljain käsin repimällä tämän kappaleiksi. Tapausta ei kuvailla tämän tarkemmin. Miksi patsaan tekijä on kuvannut Simsonin ja leijonan kamppailun niin, että Simson on aukaisemassa kaksin käsin leijonan suuta samalla kun hän katsoo sen sisään? Eihän Raamatussa kuvata mitään tällaista.

Syy tähän kuvaustapaan löytyy esoteerisesta symboliikasta. Patsas kuvaa tarotin kahdeksatta korttia Voima, joka on Leijonan ja auringon kortti.


Voima


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti