torstai 9. tammikuuta 2020

Jääleijona


Markkinointi & Mainonta -sivustolla julkaistiin tänään juttu, joka on hyvä esimerkki propagandan keinoista.

https://www.marmai.fi/uutiset/mm/f7a5f78c-f49d-44b7-a1f6-6e39db56cdfe


(klikkaa suuremmaksi)


Jääveistos sulaa! Ilmastomuutos! Ilmastokriisi!

Propagandan tärkein tehtävä on ohjata ihmisten ajattelu pois tosiasioista, ja syöttää tilalle haluttua ajattelua ohjaavia mielikuvia. Huomiota herättävän jääveistoksen tuominen Helsingin keskustaan, juuri silloin kun on normaalia lämpimämpi tammikuun alku, on erittäin tarkkaan harkittu valinta. Kun veistos tilattiin, tiedettiin ihan varmasti, että se tulee sulamaan. Ja vastaavasti tiedettiin tarkkaan sen synnyttämä mielikuva.

”Ilmastonmuutos on jääveistosten pahin vihollinen. Leijonaveistos on sulanut lämpimän sään, tuulen ja sateiden vuoksi ennätysnopeasti ja pienentynyt huomattavasti alkuperäisestä koostaan. Eilen otimme Lux Helsingin jälkeen valot pois ja tänään veistos haetaan kokonaan pois, koska se sulaa silmissä”, Käkelä kertoo.

Näin toimii propaganda. Olisiko tuota veistosta tilattu, jos lämpötilat olisivat olleet pakkasen puolella? Epäilen.

Tämän jääveistostempauksen taustalla on Hesarin lisäksi TBWA\Helsinki, joka on suomalainen mainostoimisto ja osa kansainvälistä TBWA-konsernia. Tämän konsernin omistaa Omnicorp Group, joka on yhdysvaltalainen mainos- ja PR-alan jättikonserni, joka operoi yli 15 miljardin dollarin liikevaihdolla. Siis megaluokan propagandajättiläinen.

Jutussa kerrotaan myös leijonan symboliikasta:

Päätoimittaja Antero Mukka toteaa leijonan symboloivan sananvapauden asemaa Suomessa. Samalla se juhlistaa samalla Helsingin Sanomien 130-vuotista historiaa.
”Valtakunnan paraatipaikalta se vartioi sananvapautta ja muistuttaa sen roolista demokraattisessa yhteiskunnassa – niin meillä kuin muuallakin. Juuri nyt asia on erityisen ajankohtainen, kun esimerkiksi lehdistönvapautta koetellaan meille läheisissä Euroopan maissakin”, Mukka kommentoi. 

Leijona symboloi sananvapauden asemaa Suomessa? No niinpä tietenkin!

Leijona on yksi tärkeimmistä symboleista "Eliitille". Se on Aton-kultin tunnus, jota käytetään hyvin monissa eri yhteyksissä. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Aton-kultti - osa 3: Leijona.


Akhenaton sfinksinä
Vapaamuurarisymboliikkaa: leijona

Temppeliritarisymboliikkaa: leijona


Hesarin oma juttu jääveistoksesta on myös aika erikoinen. Siinä puhutaan sanavapaudesta hyvin erikoisessa sävyssä:

Viime vuosikymmeninä sananvapaus on siirtynyt pois pelkän lehdistön, professorien ja poliitikoiden kaltaisen eliitin käsistä, Ekholm muistuttaa akateemikko Oiva Ketosen ajatuksiin viitaten.

Siis ymmärsinkö oikein - sananvapaus on siirtynyt pois pelkän eliitin käsistä? Yritetäänkö tässä sanoa että ennen internetiä sananvapaus oli vain "Eliitin" käsissä?

Mutta eikös se ole hyvä asia, että sananvapaus on nyt kaikilla? No ei tietenkään!

”Tänä päivänä olemme häkellyttävässä tilanteessa, kun sananvapauden rajat määrittelevät sen vastustajat. Se on meille haaste”, hän sanoo.
Sananvapaus on kansalaisen perusoikeuksiin kuuluva oikeus ilmaista julkisuudessa mielipiteitään, Kotimaisten kielten keskus määrittelee. Tällä hetkellä sananvapautta haastamaan on suomalaiseen yhteiskuntaan, arkipäivään ja kielenkäyttöön sananvapautta ja sensuuria tutkineen Ekholmin mukaan ujuttautunut passiivis-aggressiivisuus: viha.

Eli ensin lanseerataan epämääräinen termi "vihapuhe", jota käytetään aina kun kohtaa kritiikkiä tai arvostelua, tai joku uskaltaa olla "väärää mieltä". Sitten vaaditaan "vihapuheeseen" puuttumista - eli "väärien" mielipiteiden sensurointia. Ja tämä on sananvapauden puolustamista? Ja ne joita syytetään "vihapuheesta" (eli ne jotka joutuvat sensuurin kohteeksi) ovat sananvapauden vastustajia?

Ja näin musta kääntyy valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Tätä lukiessa Orwellkin olisi ihmeissään.

3 kommenttia:

  1. Tuosta mainitusta Lux Helsingistä sen verran, että onpa siellä ollut komea pöllö: https://www.luxhelsinki.fi/

    “Teos on sekä introverttinen fantasia että kannanotto. Suurisilmäinen pöllö luo katseensa meihin ilmastokatastrofin ja joukkosukupuuton partaalla.”

    VastaaPoista
  2. Sananvapaus suli ja sen rippeet haettiin pois. Jäätävä artikkeli. Kiitos siitä.

    VastaaPoista