perjantai 15. huhtikuuta 2022

Narrit taiteessa - osa 25: Gods of Egypt


Otetaan taas pitkästä aikaa uusi tarot-elokuva käsittelyyn. Jos tarotin käyttö elokuvissa ja muissa taidemuodoissa ei ole entuudestaan tuttu aihe, suosittelen tutustumaan kirjoitussarjaan Narrit taiteessa

Tällä kertaa tarotin iso arkana löytyi kronologisessa järjestyksessä elokuvasta Gods of Egypt.



0 Narri

Tarotin iso arkanan 22 korttia kertovat aurinkosankari Narrin matkan. Aurinkosankarin tarina on se kaava, johon lähes kaikki sankaritarinat perustuvat - oli kyse sitten elokuvista, kirjoista tai mytologioista. Gods of Egyptin tarina ei tee tästä poikkeusta. Elokuva kertoo auringonjumala Horuksen kasvutarinan kohti kuninkuutta. 

Elokuva alkaa introlla, jossa näytetään egyptiläisiä hieroglyfejä kertojaäänen selittäessä tarinan lähtökohtaa. Ylä-Egyptin kuningas Osiris on aikeissa siirtää kruunun Horus-pojalleen, ja koko valtakunta valmistautuu juhlallisuuksiin. Juhliin on tulossa myös Ala-Egyptin kuningas Seth.

Intron ensimmäisessä kuvassa näytetään (vähemmän yllättävästi) hieroglyfi Aton-auringonjumalasta auringonsäteineen. Erikoista tässä on Atonin poikkeava kuvaustapa. Tässä Aton on poikkeuksellisesti rinkula, eli nolla. Aurinko ja nolla ovat melko selkeä viittaus Narri-korttiin.


Nolla-Aton


Egyptiläinen tapa kuvata Aton

Narri


Samassa introssa tehdään myös hienovarainen kunnianosoitus "Eliitin" kantaisä Akhenatonille. Isis, Osiris ja Horus kuvataan palvomassa Atonia samalla tavalla kuin Akhenaton kuvattiin perheensä kanssa. Aton-kultin historian tuntevat tietävät miten irvokasta huumoria tämä edustaa. 

Elokuvan tarinassa Atonilla ei ole minkäänlaista roolia. Nämä intron kuvat ovat ainoat havaitsemani Aton-viittaukset. 


Isis, Osiris ja Horus palvomassa Atonia

Akhenaton perheineen palvomassa Atonia


1 Taikuri

Taikuri-kortin hallitsija on planeetta Merkurius. Roomassa Merkurius-niminen jumala oli varkaiden suojelija. 

Intron jälkeen ensimmäinen kohtaus alkaa välittömästi varkaudella, kun Bek varastaa puolisolleen mekon. Myyjä huomaa tämän, ja huutaa perään: "Varas!" Tätä samaa varkaudella Taikuri-korttiin viittaamista käytettiin myös elokuvassa Tintti ja yksisarvisen salaisuus.


Bek varastamassa mekkoa



Bekin vaimo Zaya tietää, että mekko on varastettu.


Taikuri


2 Ylipapitar

Mekkokohtauksen jälkeen katsojalle esitellään elokuvan päähenkilö Horus, joka herää krapulaisena.  Tällä krapulalla alleviivataan sankarin matkan alkuvaihetta, kun sankari on vielä vastuuton ja lapsellinen. Horus menee kylpyyn, ja paikalle ilmestyy hänen romanttisen kiinnostuksen kohde Hathor, joka on jo valmiina kruunajaispäivän juhlallisuuksiin. Hathor vittuilee Horukselle tämän krapulasta, minkä seurauksena Horus vetää naisen altaaseen. Näin saadaan viittaus Ylipapitar-korttiin, kun altaassa on jumalatar märässä mekossa. 

Ylipapitar-kortissa on sarvilla varustettu jumalatar, joka yleisimmin tulkitaan Isis-jumalattareksi. Egyptissä Isis ja Hathor kuvattiin molemmat sarvien kanssa, joten Ylipapittaressa on myös jotain hathormaista. Kortin jumalattaren mekko on alareunasta hyvin vesimäinen




Ylipapitar


3 Hallitsijatar

Seuraavassa kohtauksessa Horus ja Hathor ovat päässeet pois kylvystä, ja odottavat kruunajaisten alkamista. Pari naljailee toisilleen, jonka seurauksena Hathor uhkaa heittää viiniä Horuksen päälle. Horus toteaa tähän: "Tuo ei ole kuningattarelle sopivaa käytöstä." Hathor vastaa: "Onneksi minä en ole kuningatar." Keskustelusta tulee jossain määrin kiusallinen, kun Horus ei saa sanottua ääneen, että hän haluaisi Hathorin puolisokseen, eli kuningattareksi. Dialogi viittaa tietenkin Hallitsijatar-korttiin.



"Oliko tuo kosinta?"


Hallitsijatar


4 Hallitsija

Kruunajaiset alkavat. Koko kohtaus pyörii Hallitsija-kortin ympärillä. Horus ja hänen vanhempansa Isis ja Osiris istuvat juhlayleisön edessä. Heitä käyvät tervehtimässä monet muut egyptiläiset jumalat. Vanha hallitsija Osiris pitää kansalle puheen, ja ilmoittaa kruunun siirtyvän pojalleen Horukselle. 


Osiris


Seremonia keskeytyy, kun paikalle saapuu myöhässä Osirisin veli Seth, jolla on pahat mielessä. Hän antaa Horukselle kruunajaislahjaksi torven, joka on tehty oinaan (ram) sarvesta. Oinas on Hallitsija-kortin hallitseva merkki. Kortin valtaistuimessa näkyy oinaan päät.


Seth antaa Horukselle lahjan


Hallitsija ja oinaan päät


Seth pyytää Horusta kokeilemaan torvea. Kun Horus puhaltaa torveen, Sethin petollinen juoni paljastuu. Tarvi toimii merkkinä Sethin armeijalle, joka tulee keskeyttämään seremonian. Seth ilmoittaa vallankaappauksesta. Hän haastaa Osirisin kaksintaisteluun, mutta Osiris kieltäytyy taistelemasta. Seth tappaa Osirisin ja julistaa itsensä koko Egyptin hallitsijaksi. 



Narrin matkaan viitataan myös kuolevan Osirisin viimeisissä sanoissa Horukselle: "Matkasi on vasta alkanut."



Osirisin kuoleman jälkeen Seth ja Horus käyvät raivokkaan taistelun. Seth voittaa, ja ottaa Horukselta hänen molemmat silmät. (Oleellinen tieto lopputarinan kannalta.)


5 Hierofantti

Seuraava kortti tulee vasta omituisen pitkän tauon jälkeen. Tässä välissä tarinassa on tapahtunut paljon.  Kun Hierofantti-viittaus viimein tulee, Horus on saanut Bekiltä (se varas) toisen silmistään takaisin. Bek ja Horus lentävät "taivaisiin", jossa he kohtaavat elokuvan "hengellisenä johtajana" (isähahmo taivaissa) toimivan Ra-jumalan, joka on Horuksen isoisä. Saapuessaan Ra'n luo, Bek ja Horus polvistuvat samalla tavalla kuin Hierofantin edessä olevat kaksi hahmoa. 


Bek ja Horus polvistuvat. Taustalla portaiden yläpäässä näkyy Ra'n valtaistuin.


Hierofantti


Tässäkin kohtauksessa viitataan Narrin matkaan. Ra antaa Horukselle pappismaisia neuvoja, ja muistuttaa tätä siitä, että jokaisen jumalan elämä on matka. 



6 Rakastavaiset

Rakastavaiset on korttina usein ymmärretty täysin väärin. Se ei ole parisuhteen tai rakastumisen kortti - se on eron kortti. Seuraava kohtaus elokuvassa näyttää Sethin ja Nephtysin eron, joka päättyy siihen, että Seth leikkaa Nephtysin siivet irti. Kortin hallitseva planeetta on Kaksoset. Nephtys on Isis-jumalattaren kaksoissisko. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Käärme ja sauva.


Seth ja Nephtys tekemässä eroa


Rakastavaiset


7 Sotavaunut

Sotavaunut edustaa korttina hahmoa, joka palvelee auktoriteettia. Tämä hahmo löytyy hyvin monesta elokuvasta. Jos tarinassa on pääpahis, tällä on usein apunaan joku kätyri (joskus kätyrijoukon johtaja), joka on aina suorittamassa pääpahikselta saamiaan käskyä. 

Elokuvassa Seth lähettää kätyrinsä Horuksen perään. Horus taistelee tätä kätyrijoukkoa ja sen johtajaa vastaan menestyksekkäästi. Kun Seth saa kuulla tästä, hän suuttuu ja rankaisee kätyrijoukkoa johtanutta jumalaa epäonnistumisesta kuolemalla. Tämän jälkeen hän lähettää Horuksen perään kaksi naiskätyriä, joista toinen on musta ja toinen valkoinen. He jahtaavat Horusta seuraavassa kohtauksessa kahdella valtavan kokoisella käärmeellä ratsastaen. Käärmeet ovat ikäänkuin eläviä sotavaunuja. Toinen käärmeistä on musta ja toinen valkoinen. Musta ja valkoinen nainen mustalla ja valkoisella käärmeellä viittaavat kortin mustaan ja valkoiseen sfinksiin, joilla on naisten rinnat.


Seth rankaisemassa kätyrijoukon johtajaa


Käärmeratsastajat


"Sotavaunut"


Musta vasemmalla - valkoinen oikealla. Huomatkaa myös käämeiden pään muoto.


Sotavaunut


8 Voima

Voima-kortissa on nainen, joka on leijonankesyttäjä. Kun Horus taistelee käärmepetoja vastaan, paikalle ilmestyy Hathor, joka osaa lumota olentoja katseellaan. Hän kesyttää käärmepedon. Seuraavassa kohtauksessa Hathor kertoo Bekille, että hän osaa lumota katsellaan jumalia, ihmisiä ja petoja.


Hathor kesyttämässä käärmepetoa



Voima


9 Erakko

Erakko on yksinäinen viisas mies. Elokuvassa Horus, Bek ja Hathor menevät tapaamaan viisauden jumalaa Thoth. Hän on monistanut itsensä kymmeniin kehoihin, eli viettää aikaansa "yksin".


Thoth "yksinäisyydessään"


Thoth - Viisas erakko


Erakko


Seuraavassa kohtauksessa katsojia muuten muistutetaan taas siitä, että Horuksen tarina on Narrin matka.



10 Kohtalonpyörä

Tämä kortti tuodaan esille melko ilmeisellä tavalla.




Kohtalonpyörä


Kohtauksessa Bek ja kumppanit murtautuvat Sethin pyramidin sisään. Sisällä heitä odottaa tappavan vaarallinen sfinksi. Katsokaa korttia.


Sfinksi esittää Thothille arvoituksen


11 Oikeudenmukaisuus

Zaya on manalassa egyptiläisten sydämen punnituksessa, jossa ihmiset tuomitaan. Tämä uskomus on alkuperä astrologian Vaa'an merkille, joka on Oikeudenmukaisuus-kortin hallitseva merkki. Kohtauksen punnituksessa käytetään Maat-jumalattaren vaakaa, mutta pahan Sethin määräyksestä sydämen sijasta punnitaankin ihmisen varallisuus.

Kohtauksessa Zayalla on yllään punainen mekko  - aivan kuten kortissakin.    


Matkalla tuomiolle


Zaya, punainen mekko ja vaakakupit


Oikeudenmukaisuus


12 Hirtetty

Bek taistelee pahista vastaan, ja kietoo köyden tämän kaulan ympärille kuin olisi hirttämässä tämän.


"Hirtetty"


Hirtetty


13 Kuolema

Bekin ja pahiksen välinen taistelu päättyy siihen että pahis putoaa hissistä omaan kuolemaansa. Tässä on sanaleikki. Englanninkielinen sana fall tarkoittaa sekä putoamista että syksyä. Kuolema-kortti on syksyn kortti. Sen hallitseva merkki Skorpioni on kalenterissa syksyllä. Astro-teologisessa vertauskuvassa aurinko saa skorpionilta "kuoleman suudelman". Aiheesta enemmän kirjoituksessa Kuoleman suudelma.


Pahis putoaa omaan kuolemaansa


Kuolema


14 Kohtuus

Tämä kortti on laitettu elokuvaan vähän oudolla tavalla. Kortissa näkyy kahden astian välissä oleva virta. Elokuvassa tulee kohtaus, jossa Seth taistelee obeliskin huipulla Horusta ja Bekiä vastaan. Bek meinaa tippua reunalta alas, ja Horus ottaa hänet viime hetkellä kiinni. Nämä kaksi jäävät roikkumaan obeliskin reunalle. Seth pakottaa heidät pudottautumaan tekemällä keihäällään laavavirran, joka jakautuu kahteen haaraan.



Horus onnistuu pudotuksen aikana muuttumaan haukaksi (eli löytää siipensä, katso kortti), ja näin sankarikaksikko pelastuu. Turvallisesti maahan laskeuduttuaan Horus kertoo tajunneensa, että hänen sankarin matkassaan (kortissa on polku) ei olekaan kyse kostosta hinnalla millä hyvänsä, vaan ihmisten suojelemisesta. Aiemmin hänen kostonhimonsta teki hänestä kohtuuttoman. Nyt hän on siis löytänyt sisältään kohtuuden ja maltin - englanniksi temperance.


Horus on löytänyt maltin


Kohtuus


15 Paholainen

Horus ja Seth jatkavat taisteluaan eläinhahmoissaan. (Elokuvan jumalilla on kyky muuttua erilaisiksi eläinhahmoiksi.) Sethin ulkonäkössä on jotain hyvin paholaismaista. Hänellä on kiiluvat punaiset silmät, "sarvet", siivet, kädessä liekehtivä keihäs (vastaa kortin soihtua) ja otsallaan egyptiläinen silmäsymboli. Joissain pakoissa Paholaisen otsalla on pentagrammin sijasta silmä.


Sethillä on Nephtysiltä varastetut siivet, jotta hän näyttäsi tässä kohtaa mahdollisimman paljon tarotin Paholaiselta.


Paholaismaisen pään otsalla on egyptiläinen silmäsymboli. Vertaa Thoth-pakan Paholaiseen.


Paholainen


Thoth-pakan Paholainen ja silmä otsalla


16 Torni

Tämä kortti on kaikkein helpoin poimia tästä elokuvasta. Elokuvan suuri tornimainen obeliski sortuu. Samaan aikaan ympärillä salamoi. Hetkeä aiemmin Horus ja Seth tippuivat tornista alas. Torni-kortissa torni sortuu salamaniskusta, ja kaksi hahmoa tippuu alas.


Torni sortuu ja ympärillä salamoi


Torni


17 Tähti

Horus on voittanut Sethin, ja rauha palaa Egyptiin. Horus saa kadoksissa olleen silmänsä pieneltä lapselta. Nyt hän vihdoin "näkee molemmilla silmillä". Tällä viitataan Tähti-kortin selitykseen. Kortissa vesi virtaa kannuista sekä maalle että veteen. Tämä edustaa sellaista psyykeen tilaa, jossa on käytössä sekä tajunta (tiedostava mieli) että alitajunta (tiedostamaton mieli). 


Horus saa vihdoin toisen silmänsä


Kun Horus saa laitettua silmän paikoilleen, ihmiset hänen ympärillään hurraavat. Hän on siis ihmisten silmissä tähti.


Kansa hurraa


Tähti


18 Kuu

Tämä on tehty ovelasti. Bek makaa patsaan juuressa, josta näkyy vain selkäpuoli. Jos tarkasti katsoo, se on Isis-patsas. Kuu-kortissa kuun jumalatar Isis suree kuollutta puolisoaan. Kohtauksessa Bek kuolee vammoihinsa.


Bek makaa Isis-patsaan juurella. Patsaan tunnistaa siitä, että istuva Isis pitelee sylissään Horus-lasta.


Isis pitelee Horus-lasta. Tällaisia patsaita on löytynyt Egyptistä paljon.


Kuu


19 Aurinko

Horus menee hautaamaan Bekin. Pimeään hautakammioon ilmestyy sokaisevan kirkas valo, kun auringonjumala Ra ilmestyy paikalle.


Ra ja Horus. Ensimmäinen edustaa isäaurinkoa - jälkimmäinen aurinkolasta. Vertaa korttiin.


Aurinko


20 Tuomio

Bek ja Zaya makaavat kuolleina haudassaan. Ra herättää heidän henkiin - eli kuolleet nousevat haudoistaan.


Bek ja Zaya makaavat kuolleina haudassaan


Kuolleet nousevat haudastaan


Tuomio


21 Maailma

Maailma-kortin hallitseva planeetta on Saturnus. Kuninkaiden käyttämä rengasmainen kruunu on saturnus-symboli. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Saturnus-kultti.) Elokuva päättyy kuten monet muutkin monomyyttiä kuvaavat sankaritarinat - Horus kruunataan lopultakin kuninkaaksi. A.E. Waite on todennut Maailma-kortin edustavan kruunua: "Lastly, it has been called the Crown of the Magi." Monomyytin sankarin kruunaaminen on allegoria individuaatioprosessin viimeiselle vaiheelle, kun ihminen tulee viimein oman sisäisen maailmansa kuninkaaksi. 


Horus saa vihdoin kruununsa


Maailma


Näin elokuvaan upotettiin koko tarotin iso arkana kronologisessa järjestyksessä. Lisää esimerkkejä tarotin käytöstä taiteessa välilehdillä Narrit taiteessa ja Esoteeriset patsaat.

3 kommenttia:

  1. Näin äkkiseltään tuli mieleen että eikö Aladdin piirretyn alussa ole kohtaus joka liittyy varastamiseen? Olisiko taikuri kortti?

    VastaaPoista
  2. Haluan nyt erikseen kiittää tämän rikkauden tuomisesta omaan elämääni ja polkuuni.
    Ilman EES:iä, Michael Tsarionia ja Kumma Juttua en luultavasti ikinä olisi tarotin ääreen pysähtynyt - ja olisin kokonaan menettänyt tämän valtavan syvyyden ja mahdollisuuden elämässäni. Siksi se on oman erityismainintansa ansainnut.

    Oma taipaleeni tämän esoteerisen opin kanssa lyhennettynä: reilu vuosi sitten muutamassa kuukaudessa vakuututtuani, että kyseessä on jotain todellista ja elämän kannalta olennaisella tavalla keskeistä, luonnollisesti hankin itselleni oman tarot-pakan. Innokkaista opinnoista huolimatta se 'living oracle', josta MT puhuu, loisti poissaolollaan ja taival oli tikkuinen, outo ja pragmaattisesti järjetön. Vaikka siellä täällä koinkin universaalia rohkaisua eteenpäin, nämä pisteet eivät tuoneet mitään syvempää valoa tai yhdistyneet keskenään. Vaikka kokonaan en aihetta hylännytkään, annoin sen olla ja yritin etsiä asennoitumista, että samoin kuin moni muu asia elämässä "tarot nyt vaan ei ole minun juttuni".

    Jännästi tämä artikkeli ja pari muuta asiaa yhdistyivät ajallisesti niin, että suurinpiirtein samoihin aikoihin jossain tajunnan syövereissä toisiaan etsineet palaset löysivät kohdilleen ja kaivattu loksahdus tapahtui - ja sen jälkeen tämä 'living oracle' on todenteolla alkanut puhua! Muistiinpanoja on kertynyt, asioita auennut sekä pitkään kaivattuja uusia näkökulmia, yhteyksiä ja kirkasta peiliä löytynyt. Aivan mieletön juttu, jonka kuvaamiseen sanat todellakaan eivät riitä edes alkuun. Siis:

    KIITOS!

    VastaaPoista
  3. Tämä elokuva tänään TV:ssä. Sub klo 21:00. Kannattaa katsoa "sillä silmällä".

    VastaaPoista