perjantai 29. toukokuuta 2015

Astro-teologia - osa 17: Käärme ja sauva


Jos katsoo tarkasti kristinuskon symboleja, voi nähdä mielenkiintoisia "käärme ja sauva" -yhdistelmiä.


Ortodoksipappi ja käärmesauva

Lontoon piispan käärmesauva

Ortodoksikirkon piispa tapaa paavin - kädessään käärmesauva

Katolisen kirkon lasimaalaus ja käärmesauva


Moni kreikkalaista mytologiaa tunteva tunnistaa tämän symbolin. Sauva, jota kiertää kaksi käärmettä, on nimeltään caduceus, joka tunnetaan parhaiten Hermeen sauvana.


Hermes ja caduceus


Moni mieltääkin caduceuksen vain ja ainoastaan Hermeen symboliksi, koska se on tunnetuin konteksti, jossa caduceus esiintyy. Tämä on kuitenkin virheellinen käsitys, koska caduceus on symbolina paljon vanhempi kuin Hermes. Toisaalta, Hermes ei ollut ainoa jumala, joka kuvattiin caduceuksen kanssa.

Caduceus kuvaa vanhempaa egyptiläistä eufemismia "Two ladies". Tällä tarkoitetaan kahta egyptiläistä jumalatarta Wadjet ja Nekhbet. Wadjet kuvattiin käärmeenä - Nekhbet korppikotkana. Yhdessä heidät kuvattiin kahtena käärmeenä sauvan ympärillä. Nämä saman arkkityyppisen jumalattaren kaksi eri olemuspuolta olivat Egyptin matriarkaalisen kauden tärkeimpien jumalattarien joukossa, ja he olivat Egyptin suojelijajumalattaria. (Wadjetista ja käärmeen esoteerisesta symboliikasta enemmän kirjoituksessa Silmän ja käärmeen alkuperä.)


Horuksen silmän ympärillä Wadjet (oikealla) ja Nekhbet (vasemmalla). Horuksella / Ra'lla oli "kaksi äitiä". 

Thoth ja "Two ladies"


Nekhbetin korppikotka muuttui ajan myötä tavallaiseksi kotkaksi, josta tuli käärmeen tavoin aatelisten käyttämä tunnus. "Eliitin" symboliikassa caduceus edustaa muun muassa atonistien kuninkaallisia sukujuuria Akhenatoniin ja Hyksos-kuninkaisiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että symbolin alkuperä ei ole Aton-kultissa, vaan Muinaisissa viisaissa ja matriarkaalisessa jumalatartraditiossa. Caduceus on yksi monista atonistien "kaappaamista" symboleista.

Akhenatonin poika, Tutankhamon, otsallaan käärme ja korppikotka - "Two ladies"


Wadjet ja Nekhbet, "Two ladies", oli esiaste myöhemmin syntyneelle jumalatarparille Isis ja Neftys. Molemmissa pareissa oli sama roolijako: Toinen edusti elämää ja syntymää (Wadjet ja Isis) - toinen kuolemaa (Nekhbet ja Neftys).


Isis imettää Horusta - teemana syntymä

Neftys ja kotkan siivet


Vastaava "Two ladies" löytyy myös kristillisestä tarustosta: Jeesuksen äiti Maria vastaa Wadjetia ja Isista - Maria Magdala edustaa Nekhbetiä ja Neftystä. Kristillisessä taiteessa näkyy näiden kahden Marian roolit syntymässä ja kuolemassa.


Äiti Maria -  teemana syntymä

Maria Magdala ja kallo - teemana kuolema


Caduceuksesta on kaksi versiota. Jos käärmeitä on yksi, se kuvaa Wadjetia. (Tämä jumalatar on erityisen tärkeä atonistiselle "Eliitille", koska Wadjet oli Hyksos-kuninkaiden hallitseman Ala-Egyptin suojelija.) Jos käärmeitä on kaksi, se kuvaa Wadjetia ja Nekhbetiä yhdessä - "Two ladies".

"Virallisesti" yhden käärmeen caduceus on Asklepioksen sauva, mutta tämän nimen käyttäminen on jokseenkin kyseenalaista, koska kreikkalainen kulttuuri on huomattavasti nuorempi kuin käärmeen ja sauvan symboliikka Egyptissä.


WHO:n logo ja caduceus yhdellä käärmeellä


Käärmeen ja sauvan astro-teologinen merkitys tulee matriarkaalisen kauden jumalatartradition vertauskuvasta, jossa äitijumalatar oli "pylväs". (Suosittelen lukemaan kirjoituksen Pyhät pylväät.) Jumalatar oli elämänpuu, jolle pystytettiin pyhille paikoille pylväs.

Jumalattaren pylväs liittyi Muinaisten viisaiden ymmärtämään astronomiseen taivaannapa-käsitteeseen. Maapallon pohjois- ja etelänavat lävistävä akseli, napapylväs, osoittaa ns. napatähteen, jonka ympäri taivaankansi näyttää kääntyvän. (Muita nimiä: pohjannaula, naulatähti, taivaannaula.)


Tällä hetkellä napatähtenä on Pohjantähti


Tämä pyhä jumalattaren "pylväs", joka osoitti kohti napatähteä, oli vertauskuvallisesti "käärmeen ympäröimä". Lohikäärmeen tähdistön ("Draco" = "suuri käärme") Thuban ja Etamin -tähdet ovat molemmat olleet aikanaan pohjoisen tähtitaivaan napatähtenä. (Napatähti vaihtuu Maan prekession takia.) 


Lohikäärmeen tähdistö


Jännä miten kristinusko on aina niin herkästi tuominnut pakanauskonnot, mutta pakanauskontojen symboliikan käyttö ei ole mikään ongelma. Kumma juttu.

Kristinusko ei ole ainoa konteksti, jossa atonistit käyttävät caduceusta. Esimerkkejä löytyy laaja-alaisesti muistakin Aton-kultin haaroista:


Mooses ja "Brazen Serpent"

Vapaamuurarisymboliikkaa: Caduceus

Caduceus Baphometin sylissä. Toinen "Two ladies" -viittaus on käsien osoittamat kaksi kuuta.

Vapaamuurarikoru ja caduceus-risti

Vapaamuurarisymboliikkaa ja caduceus (Orange Order)

"Book and Snake" -salaseuran päämaja ja caduceus

Reliefi kirkossa ja caduceus-risti

Kirkkotaidetta ja "caduceus"

Ambulanssitunnus Star of Life ja caduceus

New Zealand Herald -lehden vaakuna ja caduceus

Wiltzin kaupungin vaakuna ja caduceus (Luxembourg)

Paroni Jospeh Listerin vaakuna ja caduceus

Jyväskylän vaakuna ja caduceus

Snakes On A Plane -juliste ja caduceus7 kommenttia:

 1. Muokattu 7.6. 2015: Lisätty Baphomet-kuva.

  VastaaPoista
 2. Oletko kuullut Kristianbergin kristushahmosta, joka löydettiin Pohjois-Ruotsista 1940-luvun lopulla syvältä maan alta kaivoksen räjäytystöiden jälkeen?

  http://www.netikka.net/hans.backman/kaivoskuilu.html

  Hahmo välkehtii hopanhohtoisesti, sillä on sauva kädessä ja jaloillaan se polkee käärmettä. Hahmoon liittyy myös löytöä vanhempi profetia.

  VastaaPoista
 3. Hei EES blogin pitäjälle. Sain tästä äiti-Marian syntymistä symboloivasta kappaleesta pohtimisen aihetta. Olen koittanut selvittää tässä vuosien varrella naapurimaata koskevaa symboliikkaa ja salaisuutta. Kun ristisotia käytiin niin paavi (tai joku) perusti Baltian maiden valloittamista varten Teutoni ritarikunnan. Baltian maat valloitettiin ja Eesti oli siinä se tärkein lopullinen päämäärä, mitä himoittiin. Eesti on paavin toimesta siunattu maa ja pyhitetty äiti-Marialle. Vasta äskettäin paavi kävi vierailemassa Eestissä, vaikka siellä on mitättömän pieni katolinen seurakunta. Mikä siellä on tai oli sellaista mistä ”joku” on kiinnostunut ja kuinka se on niin arvokas että sitä varten perustettin oma ritarikunta valloittamaan se. Onko siellä jotain syntynyt vaiko syntymässä? Pohjoismaissa syntyy valo, onko valo yhtä kuin viisaus. Hakevatko he sitä vai yrittävätkö estää sen syntymisen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, minä en kuuluu tuohon "pohjolasta tulee valo" -leiriin, joten en nyt lähde tuohon keskusteluun. En oikein perusta tällaisista ennustuksista.

   Muutenkin tuon ennusteen alkuperä on hyvin kyseenalainen. Tiedän että moni uskoo siihen, mutta miettikää nyt vähän. Sehän perustuu puhtaasti siihen mitä Pekka Ervast väittää Blavatskyn sanoneen kolmannelle osapuolelle. Eli Pekka väittää, että Blavatsky kertoi tämän Wachtmeisterille, ja hän puolestaan kertoi tämän Pekalle.

   Come on, vähän lähdekritiikkiä.

   Jos Blavatsky olisi uskonut tällaiseen ennustukseen ja pitänyt sitä merkityksellisenä, hän olisi varmaan kirjoittanut siitä ihan itse. Blavatsky kirjoitti valtavat määrät materiaalia, mutta tuota hän ei käsittääkseni koskaan kirjoittanut. Ettei vain olisi Pekka laittanut sanoja Blavatskyn suuhun? Varmaan tiesi, että monet suomalaiset mielellään uskovat tällaiseen tarinaan.

   Poista
 4. Vielä yksi huomautus Eestiä koskien. Ennen ristisotia Eestissä oli vahva käärmekultti. Vanhat tarinat kertovat että Eestissä oli paljon viisaita jotka puhuivat käärmekieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viittaa druideihin ja muinaiseen Tähdistö-kulttiin. Egypti ja Irlanti olivat suurimpia "käärmepappien" keskuksia, mutta heitä on ollut kaikkialla. Maailmalta löytyy vähän joka paikasta druidismin jättämiä jälkiä. Suomessa Karhu-kultti on tästä hyvä esimerkki.

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2015/01/astro-teologia-osa-7-tahdisto-kultti.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/p/muinaiset-viisaat.html

   Poista
 5. https://kummajuttu.fi/2019/10/trump-soitti-avaruuteen-kahdelle-ladylle/

  VastaaPoista