keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Narrit taiteessa - osa 26: Severance



Uuden Severance-sarjan ensimmäinen kausi oli erittäin mielenkiintoinen. Harvasta elokuvasta tai sarjasta löytyy näin kiinnostava idea käsikirjoitukselle. Kuten niin usein, tähänkin Hollywood-tuotantoon on upotettu metatasolle Narrin matka, eli tarotin ison arkanan 22 korttia kronologisessa järjestyksessä. Sarjasta löytyy myös vähemmän yllättävästi vapaamuurarisymboliikkaa.

Jos et ole vielä nähnyt tämän sarjan ensimmäistä kautta, tätä kirjoitusta ei kannata lukea sen sisältämien juonipaljastusten takia. Toisaalta, tätä kirjoitusta voi olla vähän vaikea edes ymmärtää, jos sarja ei ole tuttu. Tarina liikkuu sen verran erikoisessa todellisuudessa.

Kirjoituksessa on jätetty osa tarot-viittauksista tietoisesti pois luettavuuden takia. Joidenkin korttien kohdalla viittauksia tulee useita, mutta niiden kaikkien selittäminen olisi tehnyt kirjoituksesta liian sekavan ja pitkän. Tiivistin joidenkin korttien kohdalla sisältöä niin, että vain selkeimmät ja helpoimmin selitettävät viittaukset on otettu mukaan.


0 Narri

Ensimmäinen kortti tulee heti ensimmäisen jakson ensimmäisessä kohtauksessa: Sarjan naispäähenkilö Helly herää ilman minkäänlaista muistikuvaa itsestään pöydältä. Tämä on se hetki, kun Helly R (tämän naisen "sisäminä") syntyy. Häntä ei ole koskaan aiemmin ollut olemassa. 

Narri on aurinkosankari ja tarotin päähenkilö. Narri on nuori ja naiivi matkalle lähtijä, jolla on koko elämä edessä. Hän on ikään kuin tyhjä taulu, tabula rasa. 


Helly R "syntyy"


Kun Helly herää, hän ensimmäiseksi kiertää pöydän ympäri. Pöydän ympärillä on 12 tuolia

Tarotin iso arkana kuvaa narrin matkaa, joka on allegoria auringon matkalle 12 eläinradan merkin läpi. Aiheesta enemmän täällä.


Helly lähtee kiertämään pöytää ympäri.


Myöhemmin jaksossa nähdä kohtaus, jossa Helly kantaa valkoisia ruusuja. Kortissa Narri pitelee valkoista ruusua kädessään.


Helly ja valkoiset ruusut


Narri


1 Taikuri

Toisessa kohtauksessa esitellään sarjan miespäähenkilö Mark, joka menee työpaikalleen. Hän on niin sanottu severed employee, eli työntekijä jolle on tehty aivokirurginen operaatio, joka erottaa Markin työminän ja työn ulkopuolisen minän toisistaan. Nämä kaksi eri minuutta ("sisäminä" = työminä ja "ulkominä" = työn ulkopuolella) eivät tiedä toisistaan mitään. He ovat sama henkilö jaettuna kahtia. 

Kun Mark menee töihin, hän laskeutuu hissillä alas siihen kerrokseen, jossa kaikki saman kirurgisen operaation läpikäyneet ihmiset työskentelevät. Hissimatkan aikana ulkominä astuu syrjään ja sisäminä aktivoituu. Vastaavasti työpäivän päätyttyä hän nousee hissillä ylös, ja sama tapahtuu päinvastoin. Mark on siis sama ihminen niin ylhäällä kuin alhaallakin, vaikka hänen sisäminä ja ulkominä eivät tiedä toisistaan mitään. Tämä jako kahteen muistuttaa ihmisen miltä - tajunta ja alitajunta. 

Taikurin käsien asento edustaa teemaa hermeettinen aksiooma, eli "niin ylhäällä kuin alhaallakin" ("as above, so below")


Hississä Markin ulkominä poistuu, ja tilalle tulee sisäminä. 
Hissimatka on "as above, so below".


Taikurin kädet ovat "niin ylhäällä kuin alhaallakin" -asennossa


2 Ylipapitar

Mark kutsutaan pomon toimistoon. Pomo on siniseen vaatteeseen pukeutunut nainen, joka istuu sinisen taustan edessä. Pomo paljastuu myöhemmin henkilöksi, joka suhtautuu työhönsä uskonnollisella kiihkomielisyydellä - vähän kuin hän olisi osa jotain kulttia. Pöydällä on mustaan ja valkoiseen jaettu muki.

Tarotin Ylipapitar on uskonnollinen auktoriteetti, joka on pukeutunut siniseen vaatteeseen. Lisäksi hän istuu sinisen taustan edessä. Sivuilla on musta ja valkoinen pylväs.


Ms Cobel on Markin pomo


Ylipapitar


3 Hallitsijatar

Hallitsijatar on tarotin universaali äiti, joka edustaa kaikkia äitijumalattaria. 

Mark menee työpäivän jälkeen kotiin, ja alkaa lievittää pahaa oloaan alkoholilla. Ovikello soi, ja ovella on vastassa hänen siskonsa, joka on raskaana. Markin ja siskon välinen dialogi näyttää, miten sisko suhtautuu Markiin äidillisellä huolenpidolla.


Raskaana oleva äidillinen sisko ilmestyy Markin ovelle.


Hallitsijatar on tarotin universaali äiti


4 Hallitsija

Hallitsija on tarotin universaali isä. Hallitsijatar ja Hallitsija ovat pari. Thoth-pakassa tätä on alleviivattu sillä, että he katsovat toisiaan. 

Mark päätyy siskonsa kotiin, jossa hän tapaa siskonsa miehen, joka on Markin tulevan siskontyttären isä. Myöhemmin Ricken paljastuu henkilöksi, joka ottaa isyyden hyvin vakavasti.


Lankomies Ricken


Hallitsija on universaali isä


5 Hierofantti

Toisen jakson alussa näytetään se mitä tapahtui ennen kuin Helly heräsi kokoushuoneen pöydältä (Narri-kortti). Helly ja Mr. Milchick kävelevät Lumonin toimistolla, ja pysähtyvät Kier Eganin kasvokuvan edessä selkä katsojaan päin. Kier Egan on jo edesmennyt Lumonin perustaja, joka on sarjan "uskonnollinen johtaja", jonka kirjoittamia "pyhiä tekstejä" sarjan hahmot ovat tankanneet päähänsä. 

Hierofantti on tarotin uskonnollinen johtaja, jonka edessä on kaksi hahmoa selkä katsojaan päin


Helly ja Michick Kier Eganin kasvokuvan edessä


Kun Helly ja Milchick jatkavat matkaa, Milchick ottaa puheeksi Kier Eganin suosikkiaamiaisen, johon kuului kolme kananmunaa. Tällä viitataan paavin kananmunaa muistuttavaan tiaraan, jossa on kolme kruunua. Sama tiara on Hierofantin päässä.


"Kolme kananmunaa"


Paavin tiara


Hierofantti ja tiara


6 Rakastavaiset

Noin jakson puolivälissä MDR-osaston työntekijät pelaavat tutustumisleikkiä, jonka aikana keskustelu siirtyy Hellyn edeltäjään (Petey), joka muiden MDR-osaston työntekijöiden näkökulmasta vain yhtäkkiä katosi ilman minkäänlaista ennakkoilmoitusta. Mark kertoo muille, että hän tunsi surua pyyhkiessään pölyjä ryhmäkuvista, joissa hän näki työstään eronneen Peteyn. 

Rakastavaiset on nimestään huolimatta tarotin eroa ja ihmissuhteiden päättymistä edustava kortti. 




Rakastavaiset edustaa eroa ja vaikeaa valintaa.


7 Sotavaunut

Helly on niin ahdistunut, että hän haluaa irtisanoutua. Hän kirjoittaa siniselle lapulle "I quit" ja säntää lapun kanssa hissille. Hissit on varustettu koodinpaljastimilla, jotka laukaisevat hälytyksen, jos jonkun sisäminä yrittää lähettää ulkominälle kirjallisen viestin. Hälytys laukeaa, ja katsojille esitellään Lumonin turvallisuusjohtaja (käytännössä työntekijöiden kurinpitäjä) Mr. Graner, joka ottaa Hellyltä lapun pois.

Graner edustaa tyypillistä elokuvien ja sarjojen kätyrihahmoa, joka on valtaapitävää pääpahista palveleva "upseeri".  (Vertaa esim. Gods of Egypt. Mieleen tulee myös Bond-elokuvien Rautahammas.) Tarotissa tätä hahmoa edustaa Sotavaunut, jossa on haarniskaan pukeutunut sotilas, joka palvelee kuuliaisesti ylempiä auktoriteettejä.


Graner takavarikoi Hellyn viestilapun.


Sotavaunut


8 Voima

Voima-kortissa on naispuolinen leijonankesyttäjä, joka katsoo pedon suuhun.

Mark on treffeillä naisen kanssa ravintolassa, ja on ilmiselvästi hermostunut. Hän lievittää jännitystään alkoholilla, ja tulee humalaan. Kun Mark ja Alexa lähtevät ravintolasta, he näkevät kadulla aktivistinuoria. Humalainen Mark menee haastamaan nuorten kanssa riitaa, ja antaa sisäisen öykkärinsä  ("peto") tulla esiin. Alexa saa Markin lopettamaan öykkäröinnin yhdellä sanattomalla katseella. Alexa siis kesyttää Markin sisäisen pedon vain katsomalla häntä.


Mark öykkäröi kännissä.


Katse riittää hiljentämään Markin pään aukomisen.


Voima-kortin nainen on leijonankesyttäjä, joka katsoo pedon suuhun.


9 Erakko

Erakko-kortissa on vanha harmaantunut mies, joka seisoo yksin harmaassa kaavussaan vuoren huipulla. Erakko on viisaampi kuin muut, ja tietää enemmän kuin muut, ja on juuri sen takia yksin

Mark menee tapaamaan yksinäistä vanhempaa harmaantunutta miestä harmaassa takissa, joka majailee ränsistyneessä kasvihuoneessa. Hän on Petey, joka on juuri jättänyt työnsä Lumonilla, koska hän on käynyt läpi "erotuksen" (severance) peruuttavan toimenpiteen (reintegration). Hän on tutkinut Lumonin hämäriä puuhia pitkään ja tietää paljon sellaista, mitä Mark ja muut työntekijät eivät tiedä. Tämän hinta on ollut se, että Petey on joutunut kulkemaan hyvin yksinäistä polkua.


Petey - erakko


Erakko


Tämän kohtauksen jälkeen muuten näkyy pieni viittaus Narrin matkaan. Irving katselee Lumonin toimistolla taulua, jossa on narri.


Narri taulussa


Kolmannen jakson alussa tulee vielä lisää viittauksia Erakko-korttiin. Mark on tuonut Peteyn kotiinsa. Petey kysyy Markilta, asuuko naapurissa ketään. Mark vastaa, että naapurustossa on paljon tyhjiä asuntoja. Petey toteaa tähän: "Yksinäisyyden linnake."


Naapurusto on hiljainen.


"Yksinäisyyden linnake."


10 Kohtalonpyörä

Kohtalonpyörä on kortti, jonka teemana on asioiden kehämäinen kiertäminen

Mark on taas töissä ja pitää Lumonilla alaisilleen "aamun ilmoitukset". Ensimmäinen mainittava asia koskee kierrättämistä. Samaan aikaan Markin takana on suuri kello, jonka viisarit kiertävät kehää. Ilmoitusten lopussa Mark kertoo, että Hellyn irtisanoutumispyyntö on hylätty. Hän käyttää tässä yhteydessä termiä turnaround.


Puhetta kierrättämisestä.


"Turnaround"


Kohtalonpyörä


11 Oikeudenmukaisuus

Oikeudenmukaisuus-kortissa on vaakaa kannatteleva nainen, joka on pukeutunut punaiseen.

Tämä kortti esitellään vähemmän hienovaraisesti. Mark vie alaisensa Lumonin yhtiön historiaa esittelevään siipeen. Ensin näytetään lähikuvassa vaaka, ja sen jälkeen naisvahanukke punaisissa vaatteissa.


Vaaka


Myrtle Egan -nukke ja punaiset vaatteet


Oikeudenmukaisuus


12 Hirtetty

Seuraavan kortin ilmestymiseen tulee pitempi tauko. Koko neljäs jakso valmistelee hyvin ilmiselvää viittausta Hirtetty-korttiin. Jakson lopussa epätoivoon ajautunut Helly yrittää itsemurhaa hirttäytymällä. Samaan aikaan, kun Helly on valmistelemassa itsemurhayritystään, kuullaan taustalla Hellyn ja Markin keskustelu, jossa Mark sanoo: "Seems like you're gettin the hang of stuff here."


Helly valmistelee hirttosilmukkaansa.


Helly roikkuu hississä hirttäytyneenä.


Hirtetty


13 Kuolema

Kuolema-kortti edustaa sekä kuolemaa että uudelleensyntymistä. Joissain tarot-pakoissa sitä kutsutaan nimellä Rebirth tai Death-Rebirth. Taustalla oleva aurinko horisontissa on tulkinnasta riippuen joko laskeva tai nouseva aurinko.

Viidennen jakson alussa Markin sisko aloittaa synnytyksen. Kun vauva syntyy, kamera näyttää laiturilla istuvaa Markia, joka katsoo auringonnousua samalla kun ääniraidalta kuuluu hänen siskon synnytykseen liittyviä ääniä. Istuessaan laiturilla Markin mieli palaa aiemmin tapahtuneeseen tilanteeseen, jossa Petey sai sairauskohtauksen ja kuoli. Syntymä ja kuolema samassa kohtauksessa.


Mark katsoo auringonnousua samalla kun katsoja kuuntelee hänen siskon synnytystä.


Peteyn kuolema vilahtaa Markin mielessä.


Kuolema


14 Kohtuus

Kohtuus-kortissa enkelihahmo kaataa nestettä kupista toiseen. Wikipedian mukaan tämä edustaa veden ja viinin sekoittamista (eli alkoholijuoman laimentamista), millä viitataan yhteen neljästä kardinaalihyveestä: temperance. Sana tarkoittaa sekä kohtuutta että raittiutta.

Ms. Casey on tullut tarkkailemaan Hellyn vointia tämän palattua töihin itsemurhayrityksen jälkeen. Kun Casey ja Helly juttelevat, Mark tekee harhautuksen ja kaataa kahvit Caseyn muistivihkon päälle. Dylan reagoi tähän sanomalla, että Mark on varmaankin humalassa, ja kysyy miltä hänen suu maistui hänen tullessaan töihin. Oikeasti Mark on kuitenkin vesiselvä, ja hän kaatoi mukin tahallaan.


Mark kaataa kahvin Ms. Caseyn muistivihkon päälle.


Dylan epäilee Markin olevan humalassa.


Kohtuus


15 Paholainen

Paholainen-kortissa on kuvattuna temppeliritarien Baphomet, mutta sillä erolla että hahmon otsalla oleva pentagrammi on ylösalaisin. Baphomet tunnetaan myös nimellä "Sabbatic Goat" (goat = vuohi). Kortin hallitseva merkki on Kauris, jonka hallitseva planeetta on Saturnus. Roomalaisen mytologian Saturnus on ajan jumala.

Mark ja Helly ovat kävelyllä Lumonin käytävillä. Seuraa absurdi kohtaus, jossa he löytävät huoneen, jossa on mies syöttämässä vuohia. Mies sanoo: "Ei ole vielä aika!"

Katsoja jätetään kunnon WTF-hämmästykseen. 


Mies syöttämässä vuohia.


"Ei ole vielä aika!"


Paholainen


Kuudennen jakson alussa tulee muuten taas yksi viittaus Narrin matkaan. Lähikuvassa vilahtaa narrinaamio.



16 Torni

Kuudennessa jaksossa Dylanin lapsi katsoo piirrettyjä televisiosta. Piirretystä näytetään kohta, jossa näkyy ensin salama ja sen jälkeen puu

Rider-Waite-pakan Torni-kortissa on torni, johon iskee salama. Joissain vanhemmissa pakoissa tornin tilalla on puu


Ensin salama...


... sitten puu. Huomatkaa myös sadepisarat.


Belgian Tarot: Tornia vastaava kortti "Salama"


Torni


Torni edustaa korttina yllättävää suurta muutosta, ja vanhojen mallien romahtamista. 

Kohtaus jatkuu niin, että Dylanin sisäminä herätetään Dylanin ulkominän kotona Lumonin työntekijöiden toimesta. Tämän poikkeuksellisen hätätoimenpiteen seurauksena Dylanin sisäminä näkee vahingossa poikansa, jonka olemassaolosta hän ei luonnollisesti tiennyt mitään. Tämä kokemus muuttaa Dylanin sisäminää peruuttamattomasti, eikä hän ole enää sen jälkeen entisensä. Hän ei voi saada poikansa tapaamista pois mielestään, mikä johtaa siihen, että hän muuttuu alistuvasta ja sopeutuvasta työntekijästä hankalaksi kapinalliseksi.


Dylanin sisäminä herätetään vaatehuoneessa.


Dylanin poika halaa isäänsä, mikä yllättää Dylanin sisäminän täydellisesti.


17 Tähti

Seitsemännen jakson alussa Mark tapaa Regabhin salaisessa kellarilaboratoriossa. Regabhi kertoo Markille, että hän oli se lääkäri, joka teki Markin erotustoimenpiteen kaksi vuotta aiemmin. Samalla Markille selviää, että Regabhi teki Peteyn uudelleenintegroinnin (erotustoimenpiteen purkaminen) ennen tämän kuolemaa. Mark sanoo, että ei ole innostunut uudelleenintegroinnista, minkä seurauksena näiden kahden välille syntyy keskustelu erotuksen ja uudelleenintegroinnin moraalisesta puolesta. 

Tässä kohtauksessa Regabhi edustaa Tähti-kortin naista, jolla on käsissään vesikannut. Toisesta kannusta kaadetaan vettä lampeen, toisesta maalle. Tämä symboliikka edustaa tervettä mieltä, jossa tajunta ja alitajunta molemmat virtaavat ja toimivat yhteistyössä. Regabhin tarjoama uudelleenintegrointi edustaa juuri tätä - mahdollisuutta saada Markin ulkominä (tajunta) ja sisäminä (alitajunta) yhdistämään voimansa.

Kohtauksen lopussa paikalle ilmestyy Lumonin turvallisuuspäällikkö Graner, jonka Regabhi tappaa brutaalisti baseball-mailalla. Regabhi ottaa Granerin kulkukortin, ja antaa sen Markille. Tästä alkaa Markin ulkominän ja sisäminän välinen yhteistyö.


Regabhi yrittää saada Markin tajuamaan, miten sairasta mielen jakaminen erotuksella on.


Regabhi antaa Markille Granerin kulkukortin ja sanoo, että Markin sisäminä tietää kyllä mitä tehdä.


Tähti


18 Kuu

Kuu-kortissa on kuun jumalatar Isis suremassa kuollutta puolisoaan Osirista. Etualalla nähdään susi ja koira.

Seitsemännen jakson lopussa Mark suree kuollutta puolisoaan, ja teippaa kasaan repimäänsä valokuvaa edesmenneestä vaimostaan. Hän kertoo katsojalle millainen hänen vaimonsa oli. Yhtenä asiana hän mainitsee sen, että hänen vaimonsa piti toisten ihmisten koirista. Samalla taustalla soi kappale, jonka sanoissa puhutaan kuusta.


Mark suree edesmennyttä vaimoaan.


Taustalla soivassa laulussa puhutaan kuusta.


Kuu


19 Aurinko

Aurinko-kortti edustaa kevätpäiväntasausta ja niin sanottua auringon syntymää. Pitkän talven jälkeen aurinko nousee manalasta, ja syntyy uudestaan tuoden mukanaan kevään ja luonnon kasvun. Aurinko on kiertänyt koko eläinradan läpi, ja "tullut maaliin". (Edellinen kortti edustaa astrologisen vuoden viimeistä merkkiä Kalat.) Aurinko-kortti edustaa pitkän uurastuksen jälkeistä palkintoa, kun ihminen onnistuu saavuttamaan tavoitteensa. Se on juhlan ja riemun kortti. Kortissa näkyy lapsi, joka on hevosen selässä. 

Kahdeksannessa jaksossa MDR-osasto saavuttaa vuosineljänneksen tavoitteen, minkä takia koko osasto on juhlatuulella. Palkinnoksi tavoitteen saavuttamisesta Lumon tarjoaa yhdelle MDR-osaston työntekijälle erityisen ja kaikkein tavoitelluimman palkinnon - Vohvelibileet (Waffle Party). 

Kyseinen palkinto on vähintääkin hämmentävä tapahtuma. Se on hyvin lapsenomainen (vohvelit on lasten herkku), mutta samalla myös hyvin seksuaalissävytteinen. Mark valitsee Dylanin palkinnon saajaksi, ja tämä menee ottamaan palkinnon vastaan Kier Eganin replica-talossa. Ensin Dylan syö pinon vohveleita, ja sen jälkeen hän asettuu sängylle Kier Egan -naamio päässään katsomaan neljän alusvaatteissa olevan tanssijan eroottista esitystä. 

Sarjan luoja Dan Erickson on sanonut Varietyn haastattelussa, että Vohvelibileiden ideana oli tekijöiden halu pohtia, mitä seksi olisi Lumonin alakerrassa, jossa kaikki ovat erotuksen läpi käyneitä. Haastattelussa sanotaan, että Vohvelibileiden tarkoitus on tarjota palkinnon vastaanottajalle mahdollisuus harrastaa seksiä prostituoitujen kanssa. Tässä on pieni sanaleikki, joka on tuttu kirjoituksesta Ratsastajapatsaat. Sana 'whores' (huorat) lausutaan samalla tavalla kuin 'horse' (hevonen). Dylan ei kuitenkaan ota tätä palkinnon seksiosuutta vastaan, vaan pakenee paikalta kesken kaiken.


Ensin vohveleita...


... ja sitten "hevosten" eroottinen tanssi. Yhdellä on tietenkin narrinaamio päässään.
Huomatkaa myös vapaamuurarien ruutulattia.


Aurinko


Tässä kohtauksessa on myös hyvin selkeää vapaamuurarisymboliikkaa. Vohvelibileet pidetään vapaamuurarien ruutulattian päällä, ja samaan aikaan katsojalle näytetään toista kohtausta (limittäin), jossa Cobel huutaa ja raivoaa samanlaisen ruutulattian päällä. Cobelin ympärillä näkyy myös vapaamuurarien symboliikasta tutut kolme korkeaa kynttilänjalkaa. (Monissa looseissa kynttilät on korvattu sähkölampuilla.)


Dylan syö vohveleita ruutulattian päällä.


Cobel ruutulattian päällä. Ympärillä on vapaamuurarien kolme korkeaa kynttilänjalkaa.


Vapaamuurarien loosista löytyy yleensä ruutulattia ja kolme korkeaa kynttilänjalkaa.


20 Tuomio

Yhdeksännen jakson alussa Dylan käynnistää Lumonin alakerrassa hätäkäyttöprotokollan, jonka avulla Irvingin, Hellyn ja Markin sisäminät herätetään heidän ollessaan Lumonin ulkopuolella. Normaalisti sisäminät ovat Lumonin ulkopuolella "kuolleita", mutta nyt heidät "herätetään kuolleista".

Kun Markin sisäminä herää, hän on siskonsa kotona, mutta ei tiedä missä on. Hän lähtee etsimään vessaa, ja matkalla kulkee taulun ohi, jossa on harmaa pilvi.

Tuomio-kortissa tuomiopäivän enkeli herättää ihmiset kuolleista. Enkeli on harmaassa pilvessä.


Sisäminät heräävät yhtä aikaa. Jokainen heistä on hyvin hämmentynyt, koska he eivät ole koskaan olleet elossa Lumonin tilojen ulkopuolella, eivätkä he tiedä oman ulkominänsä elämästä mitään.


Markin siskon kotona on taulu, jossa on harmaa pilvi.


Tuomio


Vähän myöhemmin tulee vielä yksi viittaus Tuomio-korttiin, jossa enkeli soittaa torvea (trumpet). Kun Irving herää kotonaan, hän löytää ulkominänsä koiran, jonka nimi on Radar - suomeksi 'tutka'. Ensimmäisessä maailmansodassa käytettiin tutkan esiastetta, jota kutsuttiin nimellä 'sound trumpet', koska se näytti ulkoisesti torvelta.


Irving tapaa ulkominänsä koiran, ja saa selville tämän nimen: Radar (tutka).


"Sound trumpet" oli modernin tutkan esiaste ensimmäisessä maailmansodassa,
jolla pyrittiin havaitsemaan vihollisen ilma-aluksia.


21 Maailma

Ison arkanan viimeinen kortti on nimeltään Maailma. Kortissa on viisauden jumalatar Sophia.

Jakson puolivälissä Mark käy keskustelun lankonsa kanssa tämän uudesta kirjasta. Mark kehuu kirjaa, ja sanoo: "Sinun kirjasi avasi maailman minulle." Samassa keskustelussa Ricken mainitsee mehiläiset. Kelttiläisessä mytologiassa mehiläiset olivat viisauden symboli.


Mark kehuu Rickenin kirjaa.


Puhetta mehiläisistä.


Maailma


Tämänkin kohtauksen jälkeen tulee vielä pieniä viittauksia Maailma-korttin. Esimerkiksi Hellyn vuorosanoissa vilahtaa sana "world". 



Jakson lopussa Mark katsoo omaa hääkuvaansa. Maailma-kortti edustaa niin sanottua viidettä elementtiä, josta käytetään myös termejä Hieros Gamos ja Sacred Marriage.


Markin ja Gemman hääkuva


Jälleen kerran Hollywood-tuotannosta löytyi tarotin ison arkanan kaikki 22 korttia kronologisessa järjestyksessä. Lisää tarot-koodattuja elokuvia välilehdellä Narrit taiteessa.

2 kommenttia:

  1. Kommentoin jo tuonne oman blogini puolelle, mutta kopioidaan sama tännekin: "Hieno analyysi ja houkuttaisi taas ihan pirusti katsoa itsekin sarja toiseen kertaan läpi, että pystyisi itsekin toteamaan tuon järjestyksen. Mutta eiköhän se noin mennyt. Itselleni tarttui silmään sarjassa se yksi kohta, jossa katseltiin taulua, jossa mies oli kukkulan laidalla ja joku sarjan hahmoista totesi jotenkin niin, että ”hän on lähellä pudota”. Se toi myös Narri-kortin mieleen."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samanlainen kuva (tai oikeastaan animaatio) tuli siihen Hellyn tietokoneen ruudulle, kun hän "pääsi pelin läpi". Siinä se taas muistutti enemmän Erakkoa.

      Poista