sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Häikäistynyt


Espoon Tapiolassa on Tapio Junnon veistos Häikäistynyt. Espoon modernin taiteen museo kertoo:
"Kuvanveistäjä Tapio Junno (1940-2006) on tehnyt paljon miesaiheisia veistoksia. Tapiolassa sijaitseva Häikäistynyt-veistos on yksi tunnetuimmista näiden 1960-luvulta asti syntyneiden pronssisten pukumiesten sarjassa. Tämä kasvoton mies jähmettyy sokaisevana hohtavan valon alle, joka syntyy kiiltäväksi hiotusta pronssipinnasta. Vastakohdan luo pronssimiehen rosoinen vartalo.
Junnon taide on yhdistelmä perinteistä kuvanveistoa ja ihmisyyden ajattomia teemoja. Häneen on liitetty sellaisia taiteen määritelmiä kuin ekspressionismi, surrealismi ja jopa pop-taide.
Taidetta Tapiolaan -yhdistyksen kaupungille lahjoittama veistos on omistettu Tapiolan perustajiin kuuluvalle Heikki von Hertzenille (1913-1985), joka oli Väestöliiton toiminnanjohtaja ja asuntopoliittinen vaikuttaja. Herzenin toiminta vaikutti ratkaisevasti Tapiolan puutarhakaupungin syntyyn 1950-luvulla."


Häikäistynyt


Patsaan kuvaa katsoessa ensimmäisenä huomio kiinnittyy sen taustaan. Viereen on istutettu marjakuusi - Egyptin Tähdistö-kultin pappien (druidien henkisiä jälkeläisiä) tunnus, joka löytyy myös Vapaamuurarin haudalta. Jos patsaan viereen on istutettu marjakuusi, se on kuin huutomerkki, joka käskee katsomaan patsasta tarkemmin.

Päättömän miehen symbolikka juontaa juurensa muinaisirlantilaisen jumaltaruston myyttisiin olentoihin, joita kutsuttiin nimellä dullahan. Dullahanit olivat kuoleman henkilöitymiä, jotka kuvattiin yleensä päättöminä ratsastajina. Tarkalleen ottaen dullahaneilla oli pää mukana, mutta se ei ollut paikallaan - sitä kannettiin käsissä. Dullahaneilla oli myös ruoska, joka oli tehty ihmisen luurangosta. Uskottiin, että mihin dullahan pysähtyi, siellä tulisi ihminen kuolemaan.

Myöhemmin kuoleman henkilöitymä sai hieman erilaisen muodon. Milesialaisten Britteinsaarten valloituksen jälkeen Bretagneen muuttaneiden kelttien tiedetään kuvanneen kuolema viikatemiehenä (Ankou). Kuolema muuttui luurankomaiseksi hahmoksi, jolla oli kädessään viikate. Viikatteen symboliikka on historiaa tunteville paljon kertova yksityiskohta. Viikate on englanniksi scythe. Druidismin tuhoamisoperaation aloittaneet milesialaiset valloittajat olivat osaksi skyyttejä - Scythians. Harva tulee ajatelleeksi, että tämä hyvin tunnettu kuoleman henkilöitymään yhdistettävä symboli kertoo osaltaan druidismin tuhosta.

Häikäistynyt esittää tarotin korttia Kuolema. Päättömyys ei ole patsaan ainoa yhteys kyseiseen korttiin. Patsas katsoo itään (josta aurinko nousee) ja on häikäistynyt. Tarotin kortissa Kuolema on taustalla nouseva aurinko.

(Kortin horisontissa olevan auringon voi tulkita olevan nouseva tai laskeva aurinko. Kortti kuvaa elämän [nouseva aurinko] ja kuoleman [laskeva aurinko] syklisyyttä - vanhan päättymistä ja uuden alkamista.)


Kuolema


Taiteessa ja populaarikulttuurissa on paljon esimerkkejä dullahaneista ja viikatemiehistä:


Dullahan TV-sarajssa Sleepy Hollow

Dullahan elokuvassa Päätön ratsumies

Ghost Rider - moderni dullahanin ja viikatemiehen yhdistelmä. Huomaa ruoska.

Viikatemies kirkossa - San Pietro in Vincoli, Rooma

"Kuolema ja äiti" - Kööpenhamina

Viikatemies Iron Maidenin albumin kannessa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti