tiistai 14. huhtikuuta 2015

Sergelminnet


Jos Helsinki on täynnä tarot-patsaita, osataan sitä Ruotsissakin.

Aika moni suomalainen on käynyt joskus Tukholmassa. Tässä suomalaisten suosimassa matkakohteessa voi törmätä samankaltaiseen esoteeriseen patsastaiteeseen kuin Helsingissä. Yksi esimerkki tästä on Göran Strååtin vuonna 1990 valmistunut teos Sergelminnet.


Sergelminnet


Veistos esittää 1700-luvun lopussa ja 1800-alussa vaikuttanutta kuuluisaa kuvanveistäjää Johan Tobias Sergeliä. Suomalaisesta näkökulmasta hän on tunnettu Ehrensvärdin haudasta, jonka hän toteutti Kustaa III suunnitelman mukaisesti.

Sergelminnet-veistos esittää tarotin korttia Lanttien 8. Kortissa mies työstää vasaran ja taltan avulla lanttia, jossa on pentagrammi. Patsaassa mies työstää vasaran ja taltan avulla naispatsasta. Alaston nainen edustaa Venusta, jonka yhtenä symbolina käytetään pentagrammia. Symboli tulee Venus-transiittien muodostamasta kuviosta.


Lanttien 8

Venus-transiittien muodostama pentagrammi


Patsaan aiheena ollut Sergel on töidensä puolesta mielenkiintoinen hahmo. Hänen töissään on erittäin vahva Dionysos-kultin leima. (Kuten on myös Mannerheimin syntymäkodissa.) Sergelin töissä toistuu teemoina Bacchus, bakkanaalit, Bacchus-papittaret, ekstaasi, hekuma ja estoton seksuaalisuus, joka lähentelee jo jossain määrin rivoutta.

Sergelin töitä:


"Dancing bacchante" (Bacchus-papitar)

"Kvinna som stiger ur badet" - taustalla Bacchus - ammeessa leijonan pää (Bacchus oli auringonjumala, joka edusti auringon "pimeää puolta")

"Centaur embracing a bacchante"

"Kärlek och barnpassning"

"Mamsell M med präst krage och Claes med sabel"

"Penis basfiol"





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti