Jatketaan edellisen kirjoituksen teemalla.
Jos puhutaan atonisitisista kirkoista, Hyvinkään kirkko ansaitsee ihan oman kirjoituksensa. Aarno Ruusuvuoren suunnittelema kirkko ei järin peittele kristinuskon yhteyttä muinaiseeen Egyptiin. Toisaalta kirkon symboliikka ei myöskään peittele kirkon ja vapaamuurarien välistä yhteyttä.
Hyvinkään kirkko on arkkitehtuurisesti melko hämmentävä:
Hyvinkään kirkko |
Hyvinkään kirkko koostuu kahdesta erikokoisesta pyramidin puolikkaasta. Pyramidikirkko? Ei herätä mitään kysymyksiä?
Kirkosta puhuttaessa on käytetty ihan mielenkiintoisia sanavalintoja:
”Arkkitehti halusi tehdä kirkon, joka oli kuin päivänvalo vailla mystiikkaa. Valon maksimoimiseksi kirkko on rakennettu etelä-pohjoissuunnassa.” - Merja Ilola (Lux continua - Virtaava valo)
"Päivänvalo vailla mystiikkaa"? Pyramidikirkossa?
"Kirkkosalin askeettisuus ja kuvattomuus edustaa selkeästi luterilaista perinnettä." - Merja Ilola (Lux continua - Virtaava valo)
Selkeästi. Siis oikein perinteinen luterilainen kirkko, eikö? No vähän on pyramidin muotoinen, mutta älkää nyt siihen takertuko!
Kirkon "valoa maksimoivan" ikkunan muoto on vapaamuurareista tuttu symboli - harppi.
Harppi vapaamuurarien logossa |
Vapaamuurarien logo koostuu harpista ja suorakulmasta. Symbolien esoteerinen taso juontaa juurensa muinaisen Egyptin maan ja taivan jumaliin. Suorakulma on maan jumala Geb. Harppi on taivaan jumalatar Nut.
Maassa makaavan Gebin jalka on aika koukussa (suorakulma). Tähtitaivaaksi maalattu Nut kaartuu Gebin ylle. Varpaat ja sormet koskettavat maata (harpin kärjet). |
"Valo taivaasta" |
Kirkon tontti luovutettiin Donnerin suvusta. Kirkkoa varten luovutettavan tontin idea tuli kielitieteilijä Otto Donnerilta (1835 - 1909), joka oli nykyään hyvin tunnetun Jörn Donnerin isoisä. Oton jälkeläiset lopulta luovuttivat tontin kirkkoa varten vuonna 1955. Kirkon suunnittelukomiteaan kuului arkkitehti Birgitta von Bonsdorff, jonka isoäiti oli Minette Donner - Otto Donnerin puoliso.
Jännä sattuma, että vuonna 1956 sadan metrin päähän kirkosta pystytettin Donnerin obeliski. Obeliski on virallisesti "villateollisuuden muistomerkki".
Varmasti.
Donnerin obeliski |
Obeliski edustaa maskuliinia - vesiallas feminiiniä. Obeliski ja allas yhdessä edustaa vastakohtien yhdistymistä. |
Otto Donner ja vapaamuurarien "leijonan tassu" |
Otto Donner kuului Mechelinin senaattiin 1905-1908 (kuvassa kolmas oikealta) |
Donnerin suku mainitaan Kristiina Halkolan 1969 esittämässä laulussa "Laulu 20 perheestä", joka on näin vaalien alla jälleen kerran ajankohtainen kappale.
Alvar Aallon suunnittelemaa Seinäjoen Lakeuden ristin kirkkoa kutsutaan rahvaan suussa "ruumisarkuksi" ja jota se kylläkin muistuttaa ylhäältäpäin katsottaessa:
VastaaPoistahttp://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/aallon-sein%C3%A4joki-valittiin-kulttuurimatkailun-k%C3%A4rkituotteeksi-1.1934213
Alunperin 1950-luvulla järjestetyn kirkkokilpailun yleisen kilpailun voitti Pekka Pitkänen ja Olli Vahtera. Heidän suunnitelmaa ei kuitenkaan toteutettu, vaan paikalle rakennettiin aluksi hylätty Alvar Aallon suunnittelema "Lunastus".
"Aallon ehdotuspiirustuksista näkyi Aallon yksilöllinen kynänjälki. Aallon ehdotuksen asemapiirroksen pohjoisnuoli oli väärin päin, tontinrajan ylitys oli peräti 20 metriä sekä ehdotuksen nimimerkki ”Lakeuksien risti” saattoivat toimia ”salasanana” tuomariston jäsenille. Aallosta tehtiin tekemällä kilpailun voittajaa."
http://www.ilkka.fi/alvar-aallosta-jarmo-korhoseen-1.1932047