perjantai 17. heinäkuuta 2015

Astro-teologia - osa 23: Kirkot itä-länsi-suunnassa


Jos katsoo suomalaisten kirkkojen asemointia kartalla, voi nähdä toistuvan kaavan. Hyvin monet kirkot on rakennettu itä-länsi-suunnassa. Hyvin monessa kirkossa sisäänkäynti on läntisellä puolella ja alttari itäisellä puolella.

Kirkot jaetaan muotonsa perusteella kahteen ryhmään, keskuskirkkoihin ja pitkäkirkkoihin. Keskeiskirkot ovat symmetrisiä, muodoltaan pyöreitä, neliömäisiä, monikulmaisia tai ristinmuotoisia. Pitkäkirkot ovat epäsymmetrisiä, yleensä pitempiä itä-länsi -suunnassa. Kirkon pääsisäänkäynti on yleensä sijoitettu rakennuksen länsiseinustalle sillä alttari sijaitsee itäpuolella. (Wikipedia)

Miksi? Miksi juuri itä-länsi-suunnassa? Miksi alttari sijoitetaan aina itäiselle puolelle?


Helsingin tuomiokirkko ja Pyhän Kolminaisuuden kirkko itä-länsi-suunnassaEsoteerisella tasolla kristinusko on Aurinko-kultti - tai tarkemmin ottaen Aton-kultti (sen yksi versio). Kirkko ei tätä tietenkään seurakuntalaisilleen kerro, vaikka kristinuskon symboliikka on täynnä aurinkoviittauksia. Katsokaa kirkkojen symboliikkaa, kristillistä taidetta, Raamatun lukuisia aurinkoaiheisia vertauskuvia ja kirkon johtajien asusteita. Ette voi olla näkemättä aurinkosymboliikkaa. Jopa Jeesuksen nimi on kopioitu varhaisemmalta irlantilaiselta aurinkojumalalta.


Kuopion tuomiokirkon alttari ja nouseva aurinko

Paavi ja aurinko

Jeesus on aurinko

Piispa ja auringot kaavussa ja sauvassa

Saarnatuoli ja auringot


Aurinko-kulttien ikivanhan perinteen mukaan aurinkoa palvotaan aamulla Auringon noustessa. (Tämän takia kristilliset jumalanpalvelukset ovat yleensä aamulla.) Perinteen mukaan palvontarituaalit suoritetaan aina kasvot kohti itää - eli ilmansuuntaa, josta Aurinko nousee. 

Sama perinne elää edelleen. 


Jumalanpalvelus ja itään katsovat seurakuntalaiset5 kommenttia:

 1. Kyse on ilmeisesti vain tai pääasiassa luterilaisesta ja katolilaisesta kirkosta jne. Eli siis kirkosta. Näitä aurinkotunnuksia en ole nähnyt vaikka jossain helluntaiseurakunnan tiloissa. Mutta en sano varmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risti itsessään on aurinkosymboliikkaa:

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/01/astro-teologia-osa-6-ristin-alkupera.html

   Nimi "Jeesus Kristus" tulee muinaisirlantilaisesta mytologiasta ja aurinkojumalasta Esus Crios: http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/07/astro-teologia-osa-22-kristus.html

   Kaikissa kristinuskon eri haaroissa on kyse samasta asiasta - Aurinko-kultista.

   Poista
 2. http://vaasalaisia.info/syvemmalle-vaasaan-vaasan-ortodoksinen-seurakunta/

  Isä Ioann vihki peruskiven kirkon alttaria varten, mutta huomautti, että alttari oli väärässä paikassa. Alttarin olisi pitänyt olla suunnassa itä eikä kaakko. Koko kirkon perusta oli väärin kaivettu. Seurauksena oli uuden perustan rakentaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kysymys siitä, minkä ihmeen takia, sivuutetaan kokonaan. Miten yllättävää.

   Poista
 3. Miten Hämeenlinnan kirkko, siellä alttari oli keskellä. Siirrettiin myöhemmin.

  VastaaPoista