torstai 27. marraskuuta 2014

Ateena ja Athene

Edellisessä oliivinoksan symboliikkaa käsittelevässä kirjoituksessa on mielenkiintoinen yhteys toiseen aikaisempaan käsittelyssä olleeseen teemaan. Runebergin patsasta käsittelevä kirjoitus kävi läpi Pallas Athenen tarinan. Oliivinoksalla ja Athenella on selkeä yhteys.

Pieni kertaus: Pallas Athene on kreikkalaisessa jumaltarustossa esiintyvä jumalatar. Tämä Athenen hahmo näkyy nykyään hyvin monen maan kansallisessa symboliikassa "kansallisen henkilöitymän" muodossa. Esimerkiksi Suomi-neito on suomalainen versio samasta arkkityypistä. Aihetta käytiin läpi yksityiskohtaisemmin kirjoituksessa Runebergin patsas.

Oliivinoksa on atonismin yksi tärkeimmistä symboleista. Tämän symbolin taustaa käytiin yksityiskohtaisemmin läpi kirjoituksessa Aton-kultti - osa 2: Oliivinoksa.


Poseidon, Athene ja Cecrops


Jumalatar Athene on Ateenan kaupungin suojelusjumala. Wikipedia kertoo taustalla olevan tarinan:
"Tarun mukaan Ateenan nimi on peräisin kreikkalaisten jumalten Athenen ja Poseidonin kilpailusta. Poseidon ja Athene kilpailivat siitä, kumpi saisi toimia kaupungin suojelusjumalana. He päättivät, että se kumpi antaisi kaupungille parhaimman lahjan voittaisi. Poseidon puhkaisi lähteen Akropoliille ja Athene loi oliivipuun, jonka öljyä voitiin käyttää moniin eri tarkoituksiin, kuten valaistukseen. Öljy oli kansalaisille arvokas lahja, joten Athene voitti ja kaupunki nimettiin hänen kunniakseen Ateenaksi." - Wikipedia 
Joko näette?

Tästä vertauskuvallisesta tarinasta voi päätellä hyvin paljon. Athene loi oliivipuun, minkä seurauksena kaupunki nimettiin hänen kunniaksi. Kun tiedetään oliivinoksan symbolinen merkitys, voisikohan Ateenan kaupungilla ja sen nimikkojumalattarella olla joku yhteys atonismiin?

Epäilykset vahvistaa nimien etymologia. Aton tunnettiin myös nimellä Aten. Ateenan nimiä: Athens (englanniksi ja latinaksi), Atene (italiaksi), Atenas (espanjaksi) ja Aten (ruotsiksi).

Ei jää kovinkaan epäselväksi mistä kaupunki on saanut nimensä. Ateena on nimetty "Eliitin" palvoman Aton auringonjumalan mukaan. Mutta miksi?

Hyksos kuninkaat olivat foinikialaista alkuperää. Foinikialaiset olivat tunnettuja merenkävijöitä ja kauppiaita, joilla oli siirtokuntia ympäri Välimerta. Hyksos-kuninkaat ovat hyvin suurella todennäköisyydellä jatkaneet tätä perinnettä ja perustaneet (tai vallanneet) siirtokunnan Ateenaan. Jumaltaruston tarina Athenen oliivipuusta on vertauskuva siitä, että kaupunki oli atonistien hallussa.

Tämä tuhansia vuosia vanha tarina selittää sen miksi Pallas Athene on "Eliitille" niin tärkeä symboli. Tästä jumalattaresta on tullut "Eliitille" atonismin symboli.

Athenen symbolina käytetään myös pöllöä, jota käytetään erityisesti viihdemaailmassa. Hollywoodin TV-sarjat ja elokuvat vilisevät hienovaraisesti piilotettuja pöllöjä, jotka voi nähdä, jos katsoo oikein tarkasti. Pöllön voi myös bongata monen artistin vaatteista, musiikkivideoista, koruista tai tatuoinneista. "Eliitillä" on tapana "merkata omaisuutensa" - oli kyse sitten valtioista, kaupungeista, elokuvista tai artisteista.

Usein kuulee puhuttavan pöllön symboloivan Illuminatia, mutta se on osittain virheellinen käsitys. Symbolin historia on tuhansia vuosia vanhempi kuin Illuminati - tosin tämä vapaamuurariuden sisälle soluttautunut liike kieltämättä käyttää sitä aktiivisesti. Täsmällisesti ottaen Athene tai pöllö ei kuitenkaan symboloi suoranaisesti Illuminatia, vaan atonismia, johon myös Illuminati kuuluu.

Illuminati otti pöllön symbolikseen veljeskunnan alkuperäisen astejärjestelmän takia. Kun Adam Weishaupt perusti Illuminatin vuonna 1776, sen rakenne muodostui kolmesta asteesta: Novice, Minerval ja Illuminated Minerval. Jumalatar Athene tunnettiin Roomassa nimellä Minerva. (Nykyään asterjärjestelmässä on näkökulmasta riippuen 9 tai 13 astetta.)


"On 1 May 1776 Weishaupt and four students formed the Perfectibilists, taking the Owl of Minerva as their symbol." - Wikipedia

Pöllö vapaamuurarilogossa

"The Americans" - pöllöjä piilotettu eteisen lamppuun.

"True Detective" - pöllö kattopalkin päällä

"Viikingit" - Lagertha ja pöllö

"Rillit huurussa" - pöllö mikroaaltouunin vieressä

Pöllö ja Justin Bieber

Katy Perryn musiikkivideo

Pöllö Miley Cyruksen paidassa

Pöllö Rihannan paidassa

Usher ja pöllöt PR-tempauksessa

Kuuluisa okkultistinen rituaali Bohemian Grovessa suoritetaan suuren pöllön edessä.

Paavi ja "owl face"

Mikropöllö dollarissa

Pöllö ja Capitol Hill, Washington DC

Pöllö Pentagonin sisäpihan keskellä olevan rakennuksen (Hotdog-kioski) katolla


Lue myös: Helsingin Pitkäsilta16 kommenttia:

 1. Ja pöllöjähän Helsingistä löytyy! Esimerkiksi Pitkäsilta on täynnä pöllöjä ja bonuksena sillalta löytyy auringonsäteet Helsingin vaakunasta. Entisen fysiologian laitoksen (Siltavuorenpenger 5) julkisivussa pöllö on päätynyt sopivasti kolmion huipulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkat silmät. Hyvä!

   Pitkänsillan pöllöistä löytyy melko rajoitetusti kuvamateriaalia. Montako niitä on?

   Tuo fysiologian laitoksen julkisivu hieno löytö. Pöllö ei ole pelkästään kolmion huipulla, vaan kadulta katsottaessa irti leikatun pyramidin kärjen sisällä. Atonin silmä valvoo.

   Menee kirjoitettavien aiheiden listalle. Kiitos!

   Poista
  2. Pöllöjä on Pikälläsillalla yhteensä 60 kpl (30/puoli) ja Helsingin vaakunoita 16 kpl (8/puoli).

   Pöllö: http://postimg.org/image/da2k4du77/
   Vaakuna: http://postimg.org/image/48gpsepqf/

   Blogisi on todella mielenkiintoista luettavaa, kiitos tästä!

   Poista
 2. Lisätty kuvaesimerkkejä 20.8.2015.

  VastaaPoista
 3. Jääkiekkojoukkue leijonat.. mutta ootko maininnut ikinä fudisjoukkueesta. Huuhkajat ja se pöllömaskotti, joka on monesti laitettu lenteleen stadionille.. hohoo.. hauska, että ton pöllön näkyminen kentällä aiheutti sen, että mediat käyttää fudisjoukkueesta virallisesti nimitystä huuhkajat.

  VastaaPoista
 4. Suomea kun nykyisin johdetaan rapakontakaa ja käskyt haetaan aamiaisella rukoilemalla tuolta korkeimmalta taholta, tähän kuvaan sopiikin hyvin kolmen hallitusta johtavan pöllöön jatkuva sekoilu maataan vastaan.

  VastaaPoista
 5. Two Bizarre Deaths at Bohemian Grove

  https://www.youtube.com/watch?v=oZv5T2vvFU8

  VastaaPoista
 6. Päivitys: Lisätty loppuun kuva Pentagonin keskellä olevasta pöllöstä.

  VastaaPoista
 7. Kurkkiiko Kanta-palvelun logossa pöllö, vai kuvittelenko vaan... https://images2.imgbox.com/5f/59/ebtf8ZaI_o.png

  Lisäksi pari monelle tavikselle tuttua logoa:
  Työkkäri: kolmion sisällä pallo https://images2.imgbox.com/3c/24/gDQzDqXX_o.png
  Kela: https://images2.imgbox.com/d2/4f/03aEZ1qP_o.png

  No kunhan vaan ihmettelen.

  VastaaPoista
 8. Let Female Psychopaths Into Bohemian Grove!

  https://www.youtube.com/watch?v=WC9hj-ES1uY

  VastaaPoista
 9. Kiva tatska: https://yle.fi/uutiset/3-11106731

  VastaaPoista
 10. Aika pitkä uutinen taas tutusta aiheesta: https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000007840260.html

  VastaaPoista
 11. Macronin paidassa mielenkiintoinen merkki.

  https://twitter.com/ohikulkija1/status/1423066736668987394

  VastaaPoista
 12. Mark Dice: IT'S 100% REAL (Bohemian Grove)

  https://www.youtube.com/watch?v=Ub1Iu-LF43w

  VastaaPoista
 13. Tulipa piipahdettua lomareissulla Kuopiossa, torilla sijaitsevan kauppahallin kovasti silmää muistuttavan sisäänkäynnin yläpuolella on komio ja pöllö:

  https://images.app.goo.gl/LnpCM3KiDsW2J6zL6

  VastaaPoista