keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Aton-kultti - osa 2: Oliivinoksa

Lue ensin: Osa 1

Edellisessä osassa käsiteltiin atonismin syntyä, Hyksos-kuninkaita, Faarao Akhenatonin Egyptistä karkottamista ja Israelin kansan syntyvaiheita. Tässä toisessa osassa käsitellään Akhenatonin perinnöksi jättämää symboliikkaa, jonka yhteyttä atonismiin tunnetaan melko heikosti.

Yksi merkittävimmistä atonismin symboleista on oliivinoksa. Egyptistä karkotettujen atonistien synnyttämä juutalaisuus otti luonnollisesti tuon oliivinoksan omaan kansalliseen ja uskonnolliseen symboliikkaansa. Oliivinoksa löytyy mm. Jerusalemin ja Israelin vaakunoista.


Akhetatenista (Amarna) löydetty reliefi, jossa Akhenaton tarjoaa oliivinoksaa Aton-jumalalle.

Israelin vaakuna ja oliivinoksat

Jerusalemin vaakuna ja oliivinoksat


Oliiviöljy oli myös yksi raaka-aine juutalaisten pappien ja kuninkaiden pyhissä voiteluöljyissä. Tämä perinne oli alkanut jo Egyptissä.

Oliivinoksa ei jäänyt pelkästään juutalaisten symboliksi. "Eliitin" matka Israelin synnystä näihin päiviin on ollut pitkä ja monivaiheinen. Atonismin symbolit ovat aikojen saatossa ehtineet levitä niin laajalle, että emme edes tule ajatelleeksi niiden alkupeää. Tuo Aton-kultin oliivinoksa näkyy nykyään hyvin monissa "Eliitin" symboleissa. Tässä joitakin esimerkkejä:


Oliivinoksat YK:n logossa 

Oliivinoksa Yhdysvaltain vaakunassa

Oliivinoksat vapaamuuraritemppelissä

Oliivinoksat vapaamuurarilogossa

Oliivinoksa ranskalaisen Kunnialegioona-ritarikunnan ansiomerkissä. Vasemmalla puolella on tammenlehväoksa - toinen "Eliitin" kunniamerkeissä suosima symboli.

Oliivinoksa Suomen Pankin logossa

Oliivinoksa Vatikaanin juhlakolikossa

Oliivinoksa Vatikaanissa. Myös kyyhkynen on yksi Aton-kultin tärkeistä symboleista.

Oliivinoksa IMF:n logossa


"Eliitti" käyttää oliivinoksaa hyvin paljon erilaisten organisaatioiden tunnuksissa. "Eliitti" luottaa siihen, että tähän hyvin monessa paikassa toistuvaan symboliin ei kiinnitetä sen kummemmin huomiota. Ja niinhän se on - aika harva tulee ajatelleeksi, että oliivinoksa viittaa atonismiin ja Faarao Akhenatoniin.

Oliivinoksa ei siis ole varsinaisesti kristillinen, juutalainen, jonkun tietyn valtion, ritarikunnan tai vapaamuurarien symboli. Kyse on aurinkokultti atonismin symbolista.





Antiikin Kreikan olympialaisissa voittajille jaettiin oliivinoksaseppele. Tämän myötä oliivinoksaseppelettä alettiin pitää voiton symbolina. Jumalatar Niken, joka kuvataan usein seppeleen kanssa, nimi tarkoitti muinaiskreikaksi voittoa. Kreikkalaiset käyttivät voitonseppeleessä myös laakeripuuta, joka tunnetaan erityisesti roomalaisessa perinteessä. Symbolisessa mielessä ne tarkoittavat samaa asiaa, mutta oliivinoksa on näistä vanhempi.

Keisarinnan kiveä ja Runebergin patsasta käsittelevissä kirjoituksissa kiinnitettiin huomiota seppeleisiin. Ne symboloivat molemmissa patsaissa samaa asiaa - atonismia.


Runebergin patsaan Suomi-neidon seppele. Onko tämä sitten laakeriseppele vai oliivinoksaseppele? Symboliikan kannalta niillä ei ole eroa.

Keisarinnan kiven seppele.

Jatkuu osassa 3.


2 kommenttia:

  1. XDC nimisen kryptovaluutan logosta myös löytyy kyseiset lehdet, jotka taitaa myös löytyä Julius Caesarin päästä.

    XDC cryptovaluutta on yksi keskuspankkienISO 200022 nimistä uudistusta, jonka avulla pankkien on tarkoitus aloittaa yhteistyö ainakin viiden eri kryptovaluutan kanssa.

    Suosittelen yyteröimään tuon kyseisen uudistuksen ja kryptovaluutat, jotka siihen liittyy.. itse löysin kolmesta eliitin symboliikkaa.

    -Seppä

    VastaaPoista
  2. Tässäpä mielenkiintoinen vertauskuva Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalta helmikuun loppupuolella: https://www.kaleva.fi/valko-venaja-ja-venaja-jatkavat-yhteisia-sotaharjo/4366704

    VastaaPoista