sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Torni


Monesti kuulee armeijan käymättömien kysyvän: "Miksi sitä sanotaan intiksi?" Armeijan käyneet osaavat kertoa: "No kun niissä varusteissa luki aina ennen SA-Int."

"SA-Int" on lyhenne sanoista Suomen armeijan intendentuuriosasto. Kyseinen intendentuuriosasto hankki puolustusvoimien varusteita vuoteen 1960 asti.


SA-int-leima vanhassa puolustusvoimien repussa


Joku voisi ihmetellä tuota sanavalintaa. Miksi sitä ei sanottu vain varustehankintaosastoksi, tai joksikin muuksi vastaavaksi, joka olisi ymmärrettävää suomea?

Koska symboliikka.


Puolustusvoimien logo


SA-Int ja torni ovat vahvasti puolustusvoimiin liitetty yhdistelmä. Tämä on mielenkiintoinen pari symboliikasta kiinnostuneelle.

SA-Int on sanaleikki. Ota väliviiva pois ja saat sanan saint, pyhä.

Torni oli Egyptissä Isis-jumalattaren toisen olemuspuolen (kaksoissiskon) Neftysin (Nephthys) tunnus. Raamatussa on monta Mariaa, jotka pohjautuvat kaikki tavalla tai toisella Isisiin. Neitsyt Maria ja Jeesus on suora kopio Isis ja Horus -äiti-poika-asetelmasta. Maria Magdala on suora kopio Neftysistä - magdala tarkoittaa tornia. Maria ja Maria - Isis ja Nyftys.

Neftysin alkuperä on vanhemmassa jumalattaressa Nekhbet. Molemmat ovat kuoleman jumalattaria. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.


Neftys torni päässä vasemmalla - Isis istuin päässä oikealla

Isis ja Horus - Maria ja Jeesus


Saint + torni =  Saint Mary, Pyhä Maria.

Miksi ihmeessä Suomen puolustusvoimat käyttäisi tällaista symboliikkaa?

Samasta syystä kuin Ruotsin ja Norjan poliisilaitokset käyttävät logoissaan fascesia. "Omistajat" merkkaavat omaisuutensa.

Torni on muun muassa Kolumbuksen ritarien symboli. Ritarikunnan virallinen perustamispaikka oli Church of Saint Mary (Pyhän Marian kirkko), New Haven, Connecticut. Nykyään Kolumbuksen ritarien päämaja New Havenissa on Knights of Columbus Tower.


Kolumbuksen ritarien päämaja - Knights of Columbus Tower


Torni on sekä Kolumbuksen ritarien että Maltan ritarikunnan symboli. Kolumbuksen ritarit ovat perineet tornisymboliikan todennäköisesti Maltan ritarikunnalta. Torniteema juontaa juurensta maltanritarien varhaisiin vaiheisiin. Maltalta ja Rhodokselta löytyy maltanritarien/johanniittaritarien rakentamia vartiotorneja runsaasti.


Torni maltanristillä Rhodoksella

"Punainen torni" Maltalla


Jehovan todistajien jakama lehti on nimeltään Vartiotorni (Watchtower). Vanhoissa vartiotorneissa näkyy vasemmassa yläkulmassa ritarikunnista ja vapaamuurareista tuttu kruunu ja risti.

Jehovan todistajat perustaneen Charles Taze Russellin hauta on Illuminatin pyramidi, jossa on kruunu ja risti. Selittää aika paljon kyseisen uskontokunnan kyseenalaista toimintaa.


Vartiotorni-lehden vasemassa yläkulmassa kruunu ja risti

Charles Taze Russellin hauta


Myös vapaamuurarit käyttävät jonkin verran tornisymboliikkaa:


Freemason's Hall, Lontoo

George Washington Masonic National Memorial

Masonic Tower, Skotlanti

Sydney Masonic Centre, Australia3 kommenttia:

 1. Joku on joskus osuvasti lohkaisut - "Herätkää, vartiotorni kaatuu!"

  VastaaPoista
 2. Kävimme Hämeenlinnan Aulangolla, sieltä löytyi mielenkiintoinen paikka.
  Luonnonpuistossa Aulanko-vuorella on graniittinen, kahdeksan kulmainen näköalatorni. Torni on 33 m korkea ja sieltä löytyy mm. rajattu ruutulattia. Tilasta avautuu ovet länteen.
  Vuorelta laskeutuu 322 kivistä porrasta vuoren juurelle, jossa on luola ja sen edessä
  Karhu-aiheinen veistos. (Karhuperhe) Alas pääsee myös toista tietä metsän kautta.
  Tornin vieressä on näköalatasanne, sen alapuolella on toinen tasanne, jossa on metsästysaiheinen fresko. Siinä sitten tapetaan karhua.
  Puistosta löytyy myös Rauniolinna ja kivikasan päälle rakennettu Onnentemppeli.
  Olisi mielenkiintoista kuulla mitä asioita paikka sinulle kertoo.
  Tuossa vanhassa puolustusvoimien repussa näyttäisi olevan karhuntalja. Onko Karhulla ja tornilla jokin yhteys?
  Tuli mieleen onko paikka joskus toiminut jonkin "näytelmän" kulissina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran tarkkaan olet poiminut olennaisia yksityiskohtia, että tiedät varmaan itsekin mihin 33, 322, kahdeksankulmainen torni, ruutulattia ja karhu viittaavat. Mutta kiitos vain vinkistä. Tästä voisi tehdä jossain vaiheessa oman kirjoituksensa.

   Karhulla ja tornilla on ehkä siinä mielessä jonkinasteinen yhteys, että molemmat liittyvät jumalatarsymboliikkaan. Arkadialaisten äitijumlatar oli Danu, jonka tunnuksena oli karhu. Egyptissä äitijumalattarella oli kaksi olemuspuolta, Isis ja Neftys, joista jälkimmäisen tunnuksena oli torni.

   Toisaalta jos ajattelee tornin eräänlaisena pylväänä tai symbolina maailmanpylväälle (napa-akselille), Danu-jumalatar (Ison Karhun tähdistö) "asui" tuon pylvään päässä.

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/02/muinaiset-viisaat-osa-2-karhu-ja.html

   Poista