sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kalevala - osa 4: Väinämöisen veneenveisto


Päivitetty 18.12.2018.

Elias Lönnrotin patsaassa lukee "Sain sanat salasta ilmi".


Elias Lönnrotin patsas

"Sain sanat sanasta ilmi"


Lause viittaa Kalevalan tarinaan, jossa Väinämöinen saa veneenveistosta puuttuvat taikasanat Antero Vipuselta. (Väinämöinen on Kalevalan auringonjumala, joka muistuttaa hyvin paljon irlantilaista Lugh-jumalaa.) Ennen kohtaamistaan Vipusen kanssa Väinämöinen käy etsimässä puuttuvia sanoja manalasta. Manalan reissusta tulee Väinämöiselle hankala, koska manalan valtiatar ei suostu antamaan sanoja Väinämöiselle ja yrittää saada hänet jäämään manalaan pysyvästi. Lopulta Väinämöinen onnistuu pakenemaan manalasta muuttumalla käärmeeksi, mutta jää ilman kaipaamiaan sanoja.

Elias Lönnrot oli vapaamuurarina hyvin tietoinen kadonneiden sanojen symboliikasta vapaamuurarien keskuudessa. Alkuperäisessä vapaamuurarien astejärjestelmässä oli vain kolme astetta. Kolmannen asteen vapaamuurari oli mestarimuurari, jollaiseksi pääsi käytyään läpi symbolisen kuoleman. Kolmannen asteen initiaatiorituaalissa kandidaatti näyttelee Hiram Abiffin roolin, jossa hän "kuolee" ja syntyy uudelleen.

"Mithran uhrimenoissa neofyytti antoi vihkimyksen aikana esinäytöksen, jossa hän oli kuolevinaan, ja tätä seuranneessa kohtauksessa näytettiin, kuinka hän itse "syntyi uudelleen kasteriitin kautta". Osaa tästä seremoniasta näyttelevät vielä tänäkin päivänä vapaamuurarit. Siinä neofyytti makaa kuolleena, kuten Suur-Mestari Hiram Abiff, ja hänet nostetaan leijonan käpälän väkevällä otteella." - H.P. Blavatsky (Hunnuton Isis)


Kolmannen asteen vihkimys


"Kadonneet sanat" kuvaavat Hiram Abiffin, Salomonin temppelin arkkitehdin, tarinaa. Salomonin temppeli on myyttinen rakennus, jonka konkreettinen olemassolo on jossain määrin kyseenalainen - mitään arkeologisia todisteita tuosta temppelistä ei ole koskaan löydetty. Ainoa peruste temppelin olemassaololle on Vanha Testamentti, mikä viittaa siihen, että koko temppeli on ollut todennäköisesti enemmän symboli kuin oikea rakennus.


Vapaamuurariloosi on "Salomonin temppeli"


Salomonin temppeli on vapaamuurareille tärkeä symboli. Jokainen loosi on tuon temppelin inkarnaatio. Vapaamuurarit kutsuvat jumalaansa nimellä Suuri Arkkitehti. Näin ollen Salomonin temppelin arkkitehti Hiram Abiff on eräänlainen koodinimi vapaamuurarien jumalalle - auringolle, eli Atonille. Vapaamuurarisymboliikassa kadonneet sanat tarkoittavat Hiram Abiffin kuoleman mukana kadonnutta salaisuutta. Raamatun "alussa oli sana" liittyy samaan teemaan. (Lue myös kirjoitus Suuri Arkkitehti.)

Hiram Abiffin tarina on tullut osaksi vapaamuuraritraditiota veljeskunnan edeltäjien - temppeliritarien - kautta. Aurinkosymboliikan lisäksi tarina kuvaa temppeliritarien (näennäistä) tuhoa vuonna 1307, joka osaltaan johti vapaamuurariuden syntyyn.

The Templars, as we have already seen, had taken their name from the Temple of Solomon in Jerusalem. What then more likely than that during the time they had lived there they had learnt the Rabbinical legends connected with the Temple? According to George Sand, who was deeply versed in the history of secret societies, the Hiramic legend was adopted by the Templars as symbolic of the destruction of their Order. "They wept over their impotence in the person of Hiram. The word lost and recovered is their empire...." -  Nesta H. Webster (Secret Societies And Subversive Movements)

Toisaalta vapaamuurarien viehtymys sanaan arkkitehti selittyy sen yhteydellä druidismiin. Druidien esoteerisen viisauden perineet (varastaneet) atonistit käyttävät runsaasti druidistista symboliikkaa.

"Druideja nimitettiin, paitsi käärmeiksi, myös "rakentajiksi", "arkkitehdeiksi", sillä heidän monumenttiensa ja temppeliensä loisto oli niin valtava, että vielä nykyäänkin niiden tomuksi kuluneet jäännökset saavat tämän päivän insinöörit vapisemaan laskelmineen." - H.P. Blavatsky (Hunnuton Isis)

"There is also evidence indicating that the term "Hiram" was used by the Bible's mythmongers to obliquely refer to the Druids or, more specifically, to their highest degreed elder, the grand master of building, navigation, astronomy, language and magic. It is acknowledged by historians and Masonic writers that Hiram was of the "Phoenician" race. And since the Phoenicians (or more correctly the Arcadians) were elders from the British Isles, it follows that Hiram the Elder, if he existed, was a member of the Arya. It implies, more correctly, that "Hiram Abi" was yet another title referring to the chief among the Arya or Druids. Given the superb temples which fill Egypt, most of them erected by Amenists, we can certainly conclude that there was, among the people and their leaders, the deepest awe and respect for the master architects." - Michael Tsarion (Irish Origins of Civilization)


Hiram Abiffia kutsutaan vapaamuurarien keskuudessa myös nimellä widdow's son, lesken lapsi. Termi tulee ikivanhasta egyptiläisestä metaforasta, jossa "syntynyt aurinko" (noussut aurinko) on lesken lapsi. Kun kuunjumalatar Isis synnyttää auringonjumala Horuksen, Isisin puoliso Osiris on kuolleena. Horus on widdow's son.

Monessa mytologiassa (Wikipedia) toistuu tarina, jossa aurinkoa edustava jumalhahmo (solar hero) käy manalassa (underworld) ja saapuu sieltä takaisin uudestisyntyneenä sankarina. Tämä astro-teologinen allegoria kuvaa Auringon liikettä taivaalla. Illalla Aurinko "kuolee", menee "maan alle" ja syntyy taas aamulla uudelleen. Auringon "kuolema" yhdistetään myös talvipäivänseisaukseen ("Nousi kolmantena päivänä kuolleista.") ja syyspäiväntasaukseen (manalaan astuminen).

Hiram Abiff = Aurinko = Suuri Arkkitehti = Aton.

Väinämöisen veneenveistotarinassa yhdistyy sekä vapaamuurarien että druidilaisen koulukunnan kolmannen asteen vihkimysten teemat. Väinämöisen tarinassa puuttuvat sanat ja reissu manalaan liittyvät veneen rakentamiseen. Venesymboliikka juontaa juurensa druideihin - muinaisiin viisaisiin, joiden tiedon ja viisauden atonistit kaappasivat itselleen.


Väinämöinen


Vapaamuurarien alkuperäisen kolmen asteen järjestelmän mallina oli druidien vastaava kolmiasteinen järjestelmä. Kolme oli druideille pyhä luku. Korkeimman asteen druideja olivat sellaiset henkilöt, jotka selvisivät hengissä kolmannen asteen rituaalisesta testistä. Testissä kandidaatti vietiin kauas avomerelle yksin veneessä - ja jätettiin sinne. Jos kandidaatti selviytyi tuosta testistä hengissä, hän palasi yhteisöönsä korkeimman asteen druidina.

"There were three degrees of the Druidic Mysteries, but few successfully passed them all. The candidate was buried in a coffin, as symbolic of the death of the Sun God. The supreme test, however, was being sent out to sea in an open boat. While undergoing this ordeal, many lost their lives. Taliesin, an ancient scholar, who passed through the Mysteries, describes the initiation of the open boat in Faber's Pagan Idolatry. The few who passed this third degree were said to have been "born again," and were instructed in the secret and hidden truths which the Druid priests had preserved from antiquity." - Manly Palmer Hall (The Secret Teachings of All Ages)
 

Irlantilaisen mytologian mukaan korkeimmilla druideilla on kyky hallita säätä. He pystyvät esimerkiksi nostattamaan tai tyynnyttämään myrskytuulen. Kolmannen asteen vihkimys liittyy todennäköisesti tämän taidon testaamiseen. Testistä selviytynyt oli todistanut kykynsä hallita säätä.

Vene ja sään hallinta - kuullostaako tutulta?
23 Jeesus astui veneeseen, ja opetuslapset seurasivat häntä. 24 Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. 25 Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: "Herra, pelasta meidät! Me hukumme." 26 "Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?" Jeesus sanoi. Sitten hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja, ja tuli aivan tyven. 27 Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat: "Mikä tämä mies on? Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin."  (Matt. 8:23-27)


"Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin!"


Rituaali, jossa kandidaatti jätetään yksin avomerelle voi kuullostaa nykypäivän mittapuilla brutaalilta, mutta täytyy muistaa, että druidien maailmankuva ja suhtautuminen kuolemaan oli hyvin erilainen kuin meillä. Heille kuolema oli vain illuusio - portti ulottuvuudesta toiseen. Kandidaatti tiesi testiin osallistuessaan, että kehon kuolema ei ole hänen kuolema.

"Eliitin" keskuudessa druidismin korkeimman asteen vihkimysrituaali tunnetaan hyvin. Esimerkkejä:

Truman Show:
Good Will Hunting:
Kuokkavieraat:
Forrest Gump:
Piin elämä

Tintti ja yksisarvisen salaisuus

Hemingwayn "Vanhus ja meri"

Helsingin vaakuna

Jyväskylän vaakuna


11 kommenttia:

 1. Silmiini osui Pälkäneen kunnan logo, joka esittelytekstin mukaan on "moderni ja pelkistetty, mielikuvitusta ruokkiva ja helposti lähestyttävä". Pelkistettynä ja helposti lähestyttävänä en sitä näe. Sen sijaan mielikuvitusta se kyllä ruokkii. Onhan siinä "kaikenlaista".
  https://www.palkane.fi/kunta-ja-hallinto/viestinta-ja-markkinointi

  VastaaPoista
 2. Onko tuosta Druidien kuoleman käsityksestä lisää tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmaan kokeilla tuota Manly Palmer Hall -lainauksessa mainittua teosta.

   "Taliesin, an ancient scholar, who passed through the Mysteries, describes the initiation of the open boat in Faber's Pagan Idolatry."

   https://archive.org/details/originpaganidol01fabegoog/page/192/mode/2up

   Poista
  2. Näiden asioiden kanssa olisi hyvä olla sujut näinä kyseisinä aikoina. En näe enään että tämä menee vain pois, vaan se on joko voitto tai ikuinen häviö maailmalle. En itse aio tähän alkaa vaikka mikä olisi.

   Poista
  3. Nyt taisi mennä kommentti väärälle sivulle?

   Poista
  4. Aa joo, jätin kyllä vähän liikaa tulkinnan varaa kommenttiin. Viittasin tässä siis siihen että Druidien käsitys kuolemasta on "illuusio", ja mikä se totuus nyt ikinä onkin niin näitä asioita on hyvä pohtia näinä aikoina. Tarkoitan sitä että tässä on "eliitillä" all in ja tämä heidän ohjaama matka dystopiaan ei pysähdy ellei ihmiset herää sitä lopettamaan. En yksinkertaisesti näe miten me ajattevat voidaan enään mahtua samaan maailmaan tämän "eliitin" kanssa, eli jomman kumman on lähdettävä täältä tässä lähivuosina.

   Poista
  5. Jonakin päivänähän jomman kumman porukan suuri työ tulee valmiiksi.

   Poista