torstai 21. toukokuuta 2015

Narrit taiteessa - osa 6: Poltergeist


Tarotilla kuvitettujen elokuvien sarja jatkuu teoksella Poltergeist. Tästäkin elokuvasta löytyy "Narrin matka", eli tarotin iso arkana, kronologisessa järjestyksessä. Ensimmäinen kortti on elokuvan ensimmäisessä kuvassa - viimeinen kortti viimeisessä kuvassa.

Poltergeist on Steven Spielbergin tuottama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 1982. Elokuvan muusta symboliikasta löytyy paljon pohdintaa Kummajuttu-blogissa - kaikkiaan 20 kirjoituksen verran.
0 - Narri

Elokuva alkaa lähikuvalla televisioista. Tv on "viihdyttäjä" - moderni versio narrista.


Televisio

Narri

I - Taikuri

Ensimmäisissä kuvissa koira (viittaa myös korttiin Narri) "esittelee" katsojalle pääosassa olevan perheen viisi jäsentä. Ensimmäisenä kuvissa näkyy perheen isä. Hän istuu tuolilla, ja hänen kätensä valahtaa alas. Kädessä on muki, joka tipahtaa lautaselle. Tässä katsojalle näytetään Taikurin "puolikas". Kortissa toinen käsi osoittaa alas - samassa kulmassa kuin elokuvassa. Pöydällä on neljä esinettä, joista puolet on malja ja pentaakkeli

Lisäksi isän sylissä on silmälasit, jotka muistuttavat Taikurin pään päällä olevaa lemniscate-symbolia. Toinen pieni yksityiskohta on isän punaiset sukat. Kortissa Taikurilla on punainen vaate.


Isä tuolilla

Taikuri

II - Ylipapitar

Koira menee isän luota perheen äidin luo. Äidin nimi on Diane, joka tulee roomalaisesta kuun jumalattaresta Diana - viittaus korttiin YlipapitarÄiti Diane

Ylipapitar - kuun jumalatar

III - Hallitsijatar

Dianen luota koira jatkaa perheen vanhimman tyttären, Danan, luo. Nimi Dana tulee irlantilaisesta jumalattaresta Danu, joka oli universaali äiti. Nimi viittaa tarotin korttiin Hallitsijatar, joka on tarotin universaali äiti.


Vanhin tytär Dana

Hallitsijatar - universaali äiti

IV - Hallitsija

Danan luota koira siirtyy perheen pojan luo. Hänen sänkynsä yläpuolella on Rams-joukkueen kypärä, jossa on oinaan sarvet. Kuva viittaa korttiin Hallitsija, joka on Oinaan merkin kortti.


Robbie ja Rams-kypärä
St. Louis Rams

Hallitsija - Oinaan kortti

V - Hierofantti

Viimeisenä koira käy perheen nuorimman tyttären luona. Carol Anne edustaa hahmona tarotin Hierofanttia. Carol Anne on "viestinviejä" toisessa ulottuvuudessa oleville. Kun Carol Anne keskustelee hetkeä myöhemmin henkiolentojen kanssa tv:n kautta, hän sanoo "Viisi". Hierofantti on kortti numero viisi ja edustaa viestinviejää tai lähettilästä.

Kun hänen lemmikkilintunsa kuolee, Carol Anne toimii hautajaisseremonian vetäjänä ja lausuu rukouksen. Hierofantti tunnetaan myös nimillä Ylipappi ja Paavi.

Myöhemmin elokuvassa Carol Anne toimii toisessa ulottuvuudessa oleville henkiolennoille eräänlaisena "joukon johtajana", jota henkiolennot "seuraavat sokeasti" - viittaus uskonnollisiin auktoriteettihahmoihin. 


Carol Anne

"Viisi"

Carol Anne rukoilee

Hierofantti / Ylipappi / Paavi

VI - Rakastavaiset

Rakastavaiset on kaksosten kortti. Viittaus kaksosiin nähdään alkutekstien jälkeen, kun kuvassa näytetään kaksi lasten radio-ohjattavaa autoa. Toinen on keltainen - toinen punainen. Kortissa enkelihahmon iho on keltainen ja siivet punaiset.


"Kaksoset"

Rakastavaiset - Kaksosten kortti

VII - Sotavaunut

Sotavaunut oli hevosvetoinen kulkuneuvo, jonka moderni versio on auto. Kohtauksessa, jossa vanhemmat polttelevat makuuhuoneessaan pilveä, Diane kertoo tarinaa nuoruudestaan, kun hän unissakäveli jonkun nuoren miehen autoon. Samalla hän pitää sylissään sikarilaatikkoa, jossa lukee King Edward The Seventh. Kyseinen kuningas oli tunnetusti kova hevosmies, jonka omistamat hevoset kilpailivat laukkakisoissa. Isän kädessä oleva kirja kertoo Ronald Reaganista, joka palveli armeija-aikanaan ratsuväkiyksikössä.


"I fell asleep in the back of this guy's car."

Sotavaunut

VIII - Voima

Perhe herää keskellä yötä siihen, että koko talo tärisee - viittaus korttiin Voima.


Talo tärisee

Voima

IX - Erakko

Viittaus korttiin Erakko tulee aamiaispöydässä, jossa lapset alkavat hokea "Ask Dad. Ask Dad. Ask Dad." Tällä viitataan vuoden 1929 lyhytelokuvaan Ask Dad. Tuossa elokuvassa on isähahmo, joka on vanha, yksinäinen ja työhönsä uppoutunut mies - erakko. (Elokuvan voi katsoa täältä: https://archive.org/details/ask_dad#)


"Ask Dad."

Erakko - vanha, yksinäinen ja työhönsä uppoutunut

X - Kohtalonpyörä

Viittaus korttiin Kohtalonpyörä näkyy työmiehen paidassa.


Työmies ja Kohtalonpyörä


XI - Oikeudenmukaisuus

Kortti Oikeudenmukaisuus on tasapainon kortti. Talossa asuvat henkiolennot leikkivät keittiössä ja tekevät "tasapainoilevat tuolit" keittiön pöydälle.


Tasapainoilevat tuolit

Oikeudenmukaisuus - tasapainon kortti

XII - Hirtetty

Pihalla oleva puu yrittää syödä Robbien. Kun isä tulee pelastamaan poikaansa, Robbie roikkuu hetken ajan puusta pää alaspäin - viittaus korttiin Hirtetty.


Robbie roikkuu puussa pää alaspäin

Hirtetty

XIII - Kuolema

Taloon saapuu paranormaalien ilmiöiden tutkijoita. Heistä yhden kanssa syntyy keskustelu kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä - viittaus korttiin Kuolema.


"... when you die..."

Kuolema

XIV - Kohtuus

Talon olohuoneen poikki lentää enkelimäinen olento - viittaus korttiin Kohtuus.


Enkelihahmo

Kohtuus

XV - Paholainen

Katsojalle esitellään uusi hahmo, perheen isän pomo. Hän on häikäilemätön auktoriteettihahmo, jolla on hyvin kyseenalainen moraali. Hahmona hän edustaa korttia Paholainen.


Tuhma pomo

Paholainen - tuhma auktoriteetti

XVI - Torni

Viittaus korttiin Torni tulee kohtauksessa, jossa pomo vie perheen isän hautausmaalle, jossa on obeliski. Tällä viitataan egyptiläiseen kuoleman jumalattareen Neftys, jonka symbolina oli torni.


Hautausmaa ja obeliski

Neftys ja torni pään päällä

Torni

XVII - Tähti

Perheen kotiin kutsutaan selvänäkijä, joka pystyy toimimaan kahdessa eri maailmassa: materiaalisessa maailmassa ja henkimaailmassa - viittaus korttiin Tähti. (Suosittelen lukemaan korttiin liittyvän kirjoituksen Taru ja Totuus - Topeliuksen muistopatsas.)


Selvänäkijä

Tähti

XVIII - Kuu

Viittaus korttin Kuu tulee kohtauksessa, jossa perheen äiti Diane (kuun jumalatar Diana) kommunikoi tyttärelleen toiseen ulottuvuuteen ja sanoo itkuisesti: "Mommy is in the light!".

Kortissa Kuun jumalatar Isis on auringonsäteiden keskellä ja itkee.


Lisää kuvateksti

Kuu ja itkevä Isis

XIX - Aurinko

Viittaus korttiin Aurinko tulee kuvassa, jossa perheen isä ja äiti suutelevat. Miehen ja naisen suudelma on vastakohtien yhdistymisen symboli. Kortissa Aurinko on sama teema. (Suosittelen lukemaan korttiin liittyvän kirjoituksen Äidinrakkaus.)

Lisäksi suutelun taustalla loistaa kirkas valo.


Vanhemmat suutelevat - taustalla kirkas valo.

Aurinko

XX - Tuomio

Lopun kauhukohtauksessa maan alta hyökkäävät ruumisarkut ja luurangot. Kuolleet nousevat haudoistaan - viittaus korttiin Tuomio.


Kuolleet nousevat haudoistaan

Tuomio ja kuolleista nousevat

XXI - Maailma

Elokuvan lopputekstien taustalla näkyy välkkyä pentagrammi - quintessence-symboli. Tarotin kortissa Maailma on viisauden jumalatar Sofia - quintessence-tietoisuuden henkilöitymä. 


Lopputekstit ja taustalla välkkyvä pentagrammi

Maailma ja jumalatar Sofia


Tarotin iso arkana - kronologisessa järjestyksessä.2 kommenttia:

 1. Hienoa, että otit tämän käsittelyyn. Mietin juuri tuota narrin matkaa kirjoittaessani omia höpinöitäni, mutta en tiedä Tarotista tarpeeksi niin en viitsinyt arvailla. Tuon kohtalon pyörän (paita) kyllä huomasin. Kaikesta oppii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsin pitkään siitä Robbien sängyn ympäriltä oinassymboliikkaa, kun näytti siltä, että hahmot esitellään korttien järjestyksessä. Olin ihan varma, että joku oinasviittaus siinä varmasti on mutta en millään löytänyt.

   Sitten luin Kummajuttu-blogia. :)

   Poista