perjantai 8. toukokuuta 2015

Ghostbusters - Tullyn pako


Jatkoa kirjoitukselle Ghostbusters - Viittauksia vapaamuurareihin.

Elokuvassa on yksi mielenkiintoinen kohtaus, joka kertoo Aton-kultin historiallisista vaiheista symboliikan kautta.

Louis Tullylla on kotonaan juhlat, jotka keskeytyy hirviömäisen olennon hyökkäyksestä. Olentoa kutsutaan aluksi koiraksi (kun Tully kuulee murinaa), mutta kun Tully juoksee olentoa karkuun ja syöksyy ulos kadulle, hän puhuukin karhusta.


Karhu!

Karhu?


Sanavalinta on aika erikoinen, jos ottaa huomioon, miten vähän olento muistuttaa karhua.

Sanavalinta ei tarkoitakaan fyysistä karhua, vaan symbolista karhua. Karhu oli arkadialaisten, Irlannista kotoisin olevien druidien, tunnus. (arca = karhu = universaali äiti = Danu-jumalatar --> Tuatha De Danann)

Olento muistuttaa hyvin paljon egyptiläisistä hieroglyfeistä tuttua aurinkojumalaa Amon (Amun). Amonin papistolla, amenisteilla, oli merkittävä rooli "Eliitin" historiassa. Akhenatonin ja kumppaneiden karkotus Egyptistä oli seurausta amenisteja vastaan käydystä sisällissodasta, jonka atonistit hävisivät.


Amon


Amonin papisto oli aikanaan Egyptiin muuttaneiden druidien henkisiä jälkeläisiä. Amensitit olivat olleet jo pitkään läheisiä liittolaisia arkadialaisten kanssa. Amonia muistuttava hirvio - "karhu" - ajaa Tullyn (joka edustaa hahmona tarotin Hallitsijaapois kodistaan on ilmiselvä viittaus atonistien vihollisiin amenisteihin ja atonistien karkotukseen. Ja tämä "karhu" on elokuvassa tietenkin paha paha hirviö! Kuinkas muutenkaan.

Myöhemmin atonistit saivat kostonsa valloitettuaan Irlannin ja tapettuaan druidit Britteinsaarilta. Tullyn pakokohtauksen aikana näkyy tähän kostoon liittyvää symboliikkaa. Tully pysähtyy paetessaan hetkeksi kotka-aiheisen veistoksen viereen: Kotka, atonistien tunnus, pitää suussaan käärmettä, amenistien/druidien tunnusta.


Kotka ja käärmeEi kommentteja:

Lähetä kommentti