maanantai 4. toukokuuta 2015

Ghostbusters - Intro


Jatkoa kirjoitukselle Ghostbusters.

Klassikkoelokuva Ghosbusters sisältää paljon muutakin symboliikkaa, kuin vain tarotin Narrin matkan - ison arkanan. Oman kokonaisuutensa luo elokuvan intro.

Jo ensimmäiset sekunnit kertovat paljon. Katsojalle kerrotaan symboliikan kautta kenen tuottama elokuva on. Kaava on sama kuin esimerkiksi nykyajan räppäreillä, jotka aloittavat esityksensä lausumalla oman taiteilijanimensä.

Tuotantoyhtiö on Columbia Pictures. Nimi Columbia tulee sanasta columba, kyyhkynen. Symboli on
Aton-kultin "komentajien" tunnus. (Lue kirjoitus Daavid). Tunnuksessa on myös aurinko ja jumalatar Diana Lucifera, eräänlainen Isis-jumalattaren (kuu) myöhempi versio. Aurinko ja kuu - vastakohtien yhdistyminen - on tuttu teema aiempia kirjoituksia lukeneille.


Kyyhkynen, aurinko ja kuu

Diana Lucifera, soihtu ja otsalla kuu


Ensimmäisessä kuvassa näytetään atonistien tunnus leijona ja jälleen kerran kyyhkynen. Samanlaisia atonistien leijonapatsaita löytyy ympäri maailman, mm. Tukholmasta.


Leijona ja kyyhkysparvi


Ensimmäinen kohtaus - elokuvan intro - on eräänlainen julistus, jossa kerrotaan symboliikan kautta, mistä elokuvassa on kyse.

Kohtaus tapahtuu kirjastossa. Ensimmäinen lähikuva, jossa nähdään ihminen, on kirjastonhoitajasta. Kyseessä on sanaleikki, jolla viitataan astrologiaan ja Vaa'an merkkiin. Vaaka on englanniksi Libra - kirjastonhoitaja librarian. Vaaka edustaa tasapainoa ja harmoniaa.

Kirjastonhoitaja kerää aluksi kirjastosalissa kirjoja ja sen jälkeen laskeutuu kellariin. Kellari edustaa alitajuntaa. Kirjastonhoitaja (tasapaino ja harmonia) kellarissa on viittaus tasapainoiseen ja harmoniseen psyykeeseen. Merkittävää onkin se mitä tapahtuu seuraavaksi: Kellarissa alkaa tapahtua kummia. Kirjat leijuvat ilmassa ristiin rastiin, arkistokortit pöllähtävät ilmaan ja kirjastonhoitaja hätääntyy. Kellari, eli alitajunta, on kaikkea muuta kuin tasapainossa. Viimeisen naulan arkkuun lyö kirjastonhoitajan kohtaaminen aaveen kanssa, josta seuraa totaalinen paniikki ja romahdus.

Intro-kohtauksen symboliikka viestittää katsojalle: "Tämä elokuva sekoittaa alitajuntasi." Viesti pitää paikkaansa, koska elokuva on pullollaan alitajuntaa puhuttelevaa symboliikkaa.


Kirjastonhoitaja - librarian

Kirjastonhoitaja laskeutuu kellariin (alitajuntaan)

Sekasortoa kellarissa

"Vaaka" ei niin tasapainossa

Romahdus


Kirjastonhoitajan hermoromahduksen jälkeen ruutuun ilmestyy Ghostbusters-logo. Huomionarvoista tässä on taustalla oleva patsas. Kuvassa näkyy hahmo, jolla on oliivinoksaseppele.

Patsasta ei näytetä etupuolelta, mutta kyseessä oleva todellinen patsas on Pallas Athenea esittävä veistos Alma Mater. Pallas Athenen merkityksestä atonisteille on käsitelty aiemmissakin teksteissä. (Lue kirjoitus Ateena ja Athene.) Athenen symboli on pöllö, joka on tunnettu erityisesti Illuminatin käyttämänä tunnuksena. (Lue esimerkiksi kirjoitukset Fysiologian laitos ja Helsingin Pitkäsilta.)


Ghostbusters...

... taustalla Athene oliivinoksaseppeleineen.


Pöllöön viittaavan symboliikan voi tässä kontekstissa tulkita myös näin: "Pöllö näkee pimeässä - sinä et." Symboliikka ikään kuin pilkkaa elokuvan katsojan "sokeutta" - kyvyttömyyttä ymmärtää elokuvan piilomerkityksiä.

Alma Mater -patsas sijaitsee päähenkilöiden työpaikan edustalla. Tuo työpaikka on Columbia University - jälleen viittaus kyyhkyseen.


Alma MaterEi kommentteja:

Lähetä kommentti