torstai 7. toukokuuta 2015

Ghostbusters - Viittauksia vapaamuurareihin


Jatkoa kirjoitukselle Ghostbusters - Kirjastokohtaus.

Elokuvasta löytyy kaksi vapaamuurarien tunnettua symbolia - obeliski ja pyramidi. Molemmat symbolit liittyvät jollain tavalla naispääosan, Danan, hahmoon. Danan nimi tulee Danu-jumalattaresta, druidien universaalista äidistä ja tärkeimmästä jumalhahmosta. "Eliitti" (Hyksos-kuninkaat jälkeläisineen) ei rakentanut pyramideja tai alkuperäisiä obeliskeja Egyptissä - druidit ja Tähdistö-kultti rakensi.


Pyramidi Danan jääkaapissa

Obeliskeja Danan rakennuksen katolla


Vapaamuurarien Jaakobin tikkaat löytyy useammastakin kohtauksesta. Loppukohtauksen ulottuvuusportaali on jo läpinäkyvän suora viittaus vapaamuurareihin.


Tikkaita

Portaat

Loppukohtauksen "portaat toiseen ulottuvuuteen"

Vapaamuurarien Jaakobin tikkaat - portti toiseen ulottuvuuteen


Kirjastokohtauksen Hieronymus-viittaus saa jatkoa Venkmanin lausahduksesta "Se puree pääsi poikki." Kallon ja kuoleman symboliikka viittaa vapaamuurarien kolmannen asteen rituaaliin ja Johannes Kastajaan, joka oli temppeliritareille tärkeä hahmo.


Pää poikki


Vapaamuurarien 33. asteen symbolina käytetään muun muassa kahta kolmiota. Hissin päällä olevat kolmiot ovat myös erillään olevat vastakohdat, joista feminiini on "pimeänä" ja maskuliini "kirkkaana". (Lue myös Psyyken tasapaino.)


Kaksi kolmiota


Vapaamuurarit kutsuvat jumalaansa Suureksi Arkkitehdiksi. Putkakohtauksessa haamujengi keskustelee nerokkaasta arkkitehdistä, joka perusti aikanaan salaseuran. Sanat arkkitehti ja salaseura samassa lausessa on harkittu valinta.


Arkkitehti

Salaseura


Elokuvan värimaailmassa näkyy melko paljon sinistä ja punaista - Sethin värejä. Sethiin liittyvän sinisen nauhan symboliikka tunnetaan parhaiten Knights of the Garter -ritarikunnasta. Kun tarkastaja Peck tulee sulkemaan haamujengin toimiston, kadulla näkyy pakettiauto, jonka kyljessä lukee Blue Ribbon (sininen nauha).


Sininen nauha

Sininen nauha on Order of the Garterin tunnus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti