sunnuntai 8. marraskuuta 2015

New Yorkin Vapaudenpatsas


Yksi maailman tunnetuimmista patsaista on New Yorkin ikoninen Vapaudenpatsas, Statue of Liberty. Wikipedia kertoo:
Vapaudenpatsas (engl. Statue of Liberty), varsinaiselta nimeltään Vapaus valaisee maailmaa (engl. Liberty Enlightening the World, ransk. La liberté éclairant le monde), on suuri naishahmoa esittävä patsas New Yorkin edustalla Liberty Islandin saarella. Patsas on Ranskan kansan lahja Yhdysvalloille juhlistamaan Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksesta 1776 alkanutta maiden välistä ystävyyssuhdetta. Monumenttia ehdotti ranskalainen Édouard de Laboulaye vuonna 1865, ja hän ja kuvanveistäjä Frédéric Auguste Bartholdi yhdessä suunnittelivat patsaan. Ranskalaiset tekivät itse patsaan kuparista, raudasta ja teräksestä ja vastasivat sen kokoamisesta Yhdysvalloissa, ja yhdysvaltalaiset tekivät jalustan. Vapaudenpatsas paljastettiin 28. lokakuuta 1886.
Vapaudenpatsas esittää Vapauden jumalatarta. Sen vasemmassa kädessä on lakitaulu, jossa lukee Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärä, oikeassa kädessä on valistuksen soihtu, ja vasemmalla jalallaan jumalatar talloo rikkoutuneita kahleita. Patsaan naishahmo on 46 metriä korkea ja koko patsas jalustoineen 93 metriä korkea. Patsas tuli tunnetuksi paitsi vapauden symbolina, myös siitä, että se seisoi toivottamassa New Yorkiin vuosien 1886–1924 välillä laivalla saapuneet miljoonat siirtolaiset tervetulleiksi.

Edellisessä Wikipedia-lainauksessa on yksi hyvin yleinen virhekäsitys. Vapaudenpatsas ei ollut Ranskan kansan tai valtiojohdon lahja USA:n kansalle tai valtiojohdolle. Todellisuudessa Vapaudenpatsas oli ranskalaisten vapaamuurarien lahja amerikkalaisille vapaamuurareille. Wikipedian artikkeli on siitä erikoinen, että siinä ei mainita sanallakaan mitään vapaamuurareista.

Vaikka Wikipedia ei asiaa mainitsekaan, patsaan yhteys vapaamuurareihin ei ole mikään salaisuus. Jalustassa on vuonna 1984 julkistettu vapaamuurarilogoin koristeltu muistolaatta, jossa lukee:
At this site on August 5, 1884, the cornerstone of the pedestal of the Statue of “Liberty Enlightening the World” was laid with ceremony by William A. Brodie, Grand Master of Masons in the State of New York, Grand Lodge members, representatives of the United States and French governments, Army and Navy officers, members of foreign legations, and distinguished citizens were present. This plaque is dedicated by the Masons of New York in commemoration of the 100th anniversary of the historic event.


Vapaudenpatsaan laatta


Patsaan suunnitellut Frédéric Auguste Bartholdi oli julkisesti vapaamuurari. (Wikipedia)


Frédéric Auguste Bartholdi ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Kuten olettaa saattaa, patsaassa on paljonkin "Eliitin" symboliikkaa.

Liberty

Patsaan virallisessa nimessä Liberty Enlightening the World esiintyvä sana liberty on "Eliitin" symboliikassa usein esiintyvä ns. "talismaaninen sana". Talismaaniset sanat ovat eräänlaisia hokemia, joita toistamalla saadaan luotua haluttuja mielikuvia ja assosiaatioita. Vapaus (freedom, liberty) on tästä hyvä esimerkki. Yhä tänäänkin suurin osa amerikkalaisista kokee elävänsä "vapaassa maassa", vaikka todellisuudessa tuo "vapaus" on pelkkää mielikuvien varaan rakennettua illuusiota. Samaan tapaan amerikkalaisille myydään mielikuvia, että loputtomat "Eliitin" sodat ovat "vapauden ja demokratian levittämistä". Aiheesta enemmän kirjoituksessa Talismaaniset sanat.


Diana Lucifera

Eksoteerisella tasolla patsaan kerrotaan esittävän "vapauden jumalatarta". Esoteerisella tasolla kyse on Diana Luciferasta, joka on "Eliitin" feminiininen/androgyyninen versio Luciferista. Kyse ei ole mistään saatanaan tai paholaiseen viittaavasta, vaan yksinkertaisesti "valontuojasta" (soihtu), eli atonistisessa kontekstissa auringosta. Luciferista enemmän kirjoituksessa Lucifer.


Yhteys mytologioihin

Jos katsoo Vapaudenpatsaan kasvoja, niissä voi nähdä melko maskuliinisia piirteitä. Kasvot eivät ole siron naiselliset, vaan enemmänkin jykevän miehiset kasvot.

Vapaudenpatsaan pää kuvaa maskuliinisen auringonjumalan päätä, jossa on "kruununa" atonismista tutut auringonsäteet. Vastaavaa kuvamotiivia käytettiin monien antiikin ajan auringonjumalien yhteydessä.


Sol Invictus - roomalainen auringonjumala

Helios - kreikkalainen auringonjumala

Yarhibol - aramealainen auringonjumala

Attis - fryygialais-kreikkalainen auringonjumala


Toki Vapaudenpatsaassa on piirteitä myös muista mytologisista hahmoista.


Jumalatar Juno ja soihtu vatikaanilaisessa kolikossa

Prometheus ja soihtu


Sirius

Patsaan yhteys aurinkoon näkyy myös jalustan muodossa. Vapaudenpatsas seisoo tähden päällä. Tuo tähti on vapaamuurareille tärkeä Sirius ("Blazing Star"), joka liittyy vanhaan egyptiläiseen syntyvän auringon myyttiin. Siriuksen ja auringon välisestä yhteydestä enemmän kirjoituksessa Neitsyestä syntynyt.

Soihtu

Atonistisen symboliikan kannalta olennaisin osa teosta on hahmon kädessä oleva soihtu. Kuten virallinen nimi Liberty Enlightening the World kertoo, soihdun symboliikassa on kyse "valaistumisesta" - tai oikeastaan "valaistuneista".

Soihtu edustaa tietoa. Koska "Eliitillä" on hallussaan esoteerista tietoa, jota meillä tavallisilla kansalaisilla ei ole, he pitävät itseään "valaistuneina". Tällä näkökulmalla "Eliitti" oikeuttaa itselleen oman äärimmäisen korruptoituneen ja suorastaan psykopaattisen toimintansa. Heidän arvomaailmassa "Eliitin" ulkopuolelle jäävien ihmisarvolla ei ole mitään merkitystä. Sodat, nälänhätä, äärimmäinen köyhyys ja inhimillinen kärsimys eivät ole moraalisessa mielessä "Eliitille" mikään ongelma, koska ne koskettavat heidän näkökulmastaan vain "tyhmiä ali-ihmisiä". (Lue myös: Atonille uhratut.)

Illuminati - "valaistuneet": pyramidin kärjessä on muusta pyramidista irrallaan oleva "Eliitti", Atonin valittu kansa.


Esimerkkejä soihtusymboliikasta:


Vapaamuurarisymboliikkaa: soihtu 

Soihtu yhdysvaltalaisessa kolikossa
(Vasemmalla oliivinoksa, oikealla tammenoksa)

Soihtu Book and Snake -veljeskunnan rakennuksessa
(Soihdun ympärillä kaksi käärmettä)

Masoninen Hermes ja soihtu

Soihtu Knights of Columbus -logossa
(Alareunassa oliivinoksat, keskellä maltanristi)

New York university -logo ja soihtu 
(Ympärillä oliivinoksat)

DIA-logo ja soihtu 
(Alareunassa oliivinoksat)

Temppeliritarien Baphomet ja soihtu

Columbia Pictures ja soihtu


Soihtuja löytyy usein myös viihdeteollisuuden brändäämien artistien käyttämästä symboliikasta:


Rihanna ja soihtu

Katy Perry ja soihtu

Britney Spears ja soihtu

Lady Gaga ja soihtu

Micheal Jackson ja soihtu


Lakikivi

Patsas kannattelee kädessään taulua, joka on muotoiltu vapaamuurarien lakikiveksi. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Esirippu, joka esittelee Helsingin "lakikivialtaan" Kaisaniemessä.


Patsaan kannattelema taulu muotoiltuna lakikiveksi

Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi

Lakikivi Kaisaniemestä

8 kommenttia:

 1. Kiito tästä blogista. Käväisin vuosi sitten täällä ensimmäisellä kerran, mutta vähän aikaa sitten löysin tänne uudestaan. Teet arvokastakin arvokkaampaa työtä. Sinulla on hämmentävän paljon tietoa hallussasi.
  Mietin, että jos minulla olisi miljardeja dollareita ja valtaa mielin määrin, niin miksi haluaisin sitä vain lisää ja lisää? Onko jotain vielä suurempaa mitä nämä maailman hallitsijat haluavat? Mikä on näkemyksesi asiaan? Liittyykö asia "taikauskoon".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmismieli on kummallinen. Siellä voi olla monenlaista ohjelmointia.

   Miksi useita kalliita autoja omistava mies haluaa ostaa aina vain uusia kalliita autoja? Onko siinä mitään järkeä tai logiikkaa? Kuitenkin sellaista tapahtuu aika paljon. Tai... Miksi läjäpäin uusia kalliita vaatteita omistava nainen haluaa ostaa aina vain uusia kalliita vaatteita?

   Ohjaako tätä toimintaa järki tai logiikka?

   Jos pohdit, että mitä sinä tekisit, jos sinulla olisi miljardeja dollareita, lähestyt asiaa tavallaan väärästä näkökulmasta. Sinulla ei todennäköisesti ole samanlaista pakkomiellettä rahaan tai valtaan kuin näillä psykopaateilla on, joten et voi löytää heidän toiminnastaan omaa maailmankuvaasi vastaavaa logiikkaa.

   Jos joku mittaa omaa ihmisarvoaan sillä miten paljon hänellä on omaisuutta tai valtaa, se tarve saada enemmän ja enemmän ei pääty koskaan. Aina löytyy joku jolla on enemmän ja jolle voi olla katellinen. Aina löytyy joku vertailukohta, johon verrattuna oma varallisuus tai valta on riittämätön.

   Tällaisten kysymysten vastaukset löytyvät aina psykolgiasta. Suosittelen sinulle ja kaikille muillekin lukijoille perehtymään tarkemmin mm. näihin teemoihin: narsismi, psykopatia, trauman mekaniikka, pakkomielteet, pelko, häpeä, dissosiaatio ja kognitiivinen dissonanssi.

   Jos haluaa ymmärtää maailmassa olevaa järjettömyyttä, täytyy perehtyä ihmismielen mekaniikkaan.

   Poista
 2. Ahneudella ei siis ole rajaa.
  Tajusin tämän syvällisemmin ajattelemalla päinvastoin; jalomielisyydellä ja anteliaisuudella ei myöskään ole.
  Kiitos hyvästä vastauksestasi, se selvensi tätä pohdintaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahneus on tavallaan ohjelmointi mielessä. Mieli on täynnä erilaisia ohjelmointeja - kaikilla. On negatiivisia, positiivisia ja neutraaleja ohjelmointeja. Yleensä emme ole vain niistä tietoisia, emmekä ajattele asiaa sen enempää. Annamme vain mielemme toimia näiden ohjelmointien mukaan.

   Mutta toisaalta on tärkeä ymmärtää myös se, että kaikki ohjelmointi on mahdollista purkaa. Se ei aina ole helppoa, mutta se on mahdollista.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Onkohan historiassa tutkimusmatkailijat/historian tutkijat koskaan törmänneet yhteisöön jossa ei olisi kylänvanhinta tai jonkin näköstä päättävää elintä miten kylää/kansaa johdetaan.

  VastaaPoista
 4. Päivitys: Lisätty loppuun maininta lakikivestä.

  VastaaPoista
 5. Yksi maailman seitsemästä ihmeestä, ”Rodoksen kolossi” oli patsas aurinkojumala Helios Christoksesta. Kolossista on vähän monenlaista tietoa, mutta myös tällä patsaalla kerrotaan olleen kädessään soihtu. Kun googlettaa kuvia Helioksesta ja maalauksia kolossin mahdollisesta ulkonäöstä voi huomata, että Lady Liberty on vain yksinkertaisesti naispuolinen versio Helioksesta.

  VastaaPoista