sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Aton-kultti - osa 10.1: Herakles ja Akhenaton


Päivitetty 24.5.2023.

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi "Eliitin" käyttämässä symboliikassa on niin paljon viittauksia Herakles-myyttiin. Hyvänä esimerkkinä on Mannerheimien aatelissuku, jolla tuntuu olevan kummallisen läheinen suhde Herakleen tarinaan. 

Suvun vaakunassa on kaksi Herakles-hahmoa nuijan kanssa ja suvun kotipaikasta Louhisaaren kartanosta löytyy patsas Herakleen Omphale-vaimosta, ja heidän tarinaan liittyvästä Dionysos-jumalasta.

Wikipedian mukaan Herakles joutui ensin Omphalen orjaksi, mutta myöhemmin nämä kaksi menivät naimisiin:

"After some time, Omphale freed Heracles and took him as her husband. They travelled to the grove of Dionysus and planned to celebrate the rites of Bacchus at dawn." (Wikipedia)



Mannerheim-suvun vaakuna ja kaksi Herakles-hahmoa


Omphale Louhisaaren kartanossa
(hänet tunnistaa Herakleen leijonan taljasta)


Dionysos-patsas Louhisaaren kartanossa
(kopio Pompeista 1862 löydetystä veistoksesta)


Bacchus Louhisaaren kartanossa


Herakles-teema on hyvin yleinen kuvataiteessa, patsastaiteessa ja varsinkin aatelissukujen vaakunoissa. Tyypillisesti hänet kuvataan alastomana tai puolialastomana, leijonantaljan ja nuijan kanssa.


Herakles on hyvin yleinen aihe renesanssiajan maalauksissa


Alaston Herakles, leijonantalja ja nuija


Prinssi Philipin (kuningas Charles III:n isä) vaakuna 


Melusine von der Schulenburgin vaakuna


Kreikan kuninkaallinen vaakuna


Lappeenrannan vaakuna. Huvittavasti Wikipedia väittää hahmon
olevan "metsäläinen". Toinen yleisesti Herakleen tilalla käytetty
termi on "villimies" ("wild man").


Mutta miksi? Miksi Herakles on niin suosittu hahmo "Eliitin" symboliikassa? Voisiko asiaan liittyä jotain esoteerista? Onko mahdollista, että Herakles edustaa "Eliitille" jotain erityistä?

Herakleen nuijaan liittyy eräs hyvin mielenkiintoinen yksityiskohta. Se oli tehty oliivipuusta


 "Hercules Planting His Club" (Stefano della Bella, 1610–1664)


Voisiko olla, että alaston Herakles, jolla on kädessään pala oliivipuuta on kryptinen viittaus erääseen "Eliitille" tärkeään historialliseen hahmoon, joka kuvattiin myös alastomana miehenä, jolla on kädessään pala oliivipuuta? Onko Herakles samanlainen kryptinen sijaishahmo kuin Mooses, jonka oikea identiteetti on faarao Akhenaton? Suosittelen lukemaan aiheeseen liittyvät kirjoitukset Hyksos-kuninkaat ja Oliivinoksa.


Akhenaton kuvattiin hyvin usein vähissä vaatteissa tai alastomana


Akhetatenista (Amarna) löydetty reliefi, jossa Akhenaton tarjoaa oliivinoksaa Aton-jumalalle.


Molemmilla hahmoilla on alastomuuden ja oliivipuun lisäksi kolmaskin yhteinen tekijä - leijona. Aton-kultti oli aurinkokultti, joten aurinkoa eläinradalla edustava Leijona oli heille tärkeä symboli. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Leijona.

Alla olevassa kuvassa Akhenaton esittää leijonaa. Vastaavasti joissain maalauksissa ja patsaissa Herakles "esittää leijonaa" pitämällä leijonantaljaa päällään.


Akhenaton leijonana


Herakles leijonana


Neljäs yksityiskohta liittyy hahmojen naismaisiin piirteisiin. Ollessaan Omphalen orjana, Herakles pakotettiin käyttämään naisten vaatteita ja tekemään naisten töitä:

"... but there are many late Hellenistic and Roman references in texts and art to Heracles being forced to do women's work and even wear women's clothing and hold a basket of wool while Omphale and her maidens did their spinning." (Wikipedia)


Joissain säilyneissä patsaissa Akhenaton kuvataan hyvin naismaisena hahmona:


Akhenaton ja naisen vartalo


Wikipedia tietää kertoa, että ensimmäiset kreikkalaiset, jotka palvoivat Heraklesta, olivat ateenalaisia. Siis se sama porukka, joka nimesi kaupunkinsa Atonin mukaan. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ateena ja Athene.

Voiko näin monen yksityiskohdan yhteneväisyys olla pelkkää sattumaa? Varsinkin kun tiedetään, että atonistit loivat Akhenatonille kryptisen sijaishahmon (Mooses) juutalaiseen mytologiaan. Tehtiinkö Herakleen tapauksessa sama temppu?


Mooses on myös hyvin suosittu aihe kuva- ja patsastaiteessa


Sekin on mielenkiintoinen sattuma, että sekä Mooseksen että Herakleen lapsuuteen liittyy molemmissa tapauksissa murhayritys. Kun Herakles oli vauva, Hera yritti tappaa hänet. Vastaavasti kun Mooses oli vauva, faarao yritti tappaa hänet.


Hera yritti tappaa Herakleen käärmeillä


Mooses selvisi murhayrityksestä


Antiikin Roomassa Herakles tunnettiin nimellä Herkules. Joissain roomalaisissa freskoissa Herkules on jostain kumman syystä kuvattu tummaihoisena. Onko tässä käytetty samaa symbolista koodikieltä, jota käytettiin myöhemmin ranskalaisissa Maria ja Jeesus -patsaissa, joissa Maria ja Jeesus ovat mustia? Värivalinta liittyy historiallisen Jeesuksen perheen egyptiläisiin sukujuuriin. Egypti tunnettiin "mustana maana" (Kem/Kemet). Aiheesta enemmän kirjoituksessa Historiallinen Maria Magdalena.

Tätä epäilystä ei ainakaan vähennä se, että Homeros kertoi Iliaassa Herakleen syntyneen Thebassa:

"I shall sing of Zeus’ son, Herakles, noblest of mortals,
Born at Thebes, city of lovely dances" (lähde)


Virallisesti tässä runossa puhutaan tietenkin kreikkalaisesta Theban kaupungista, mutta tässä tapauksessa on kuitenkin syytä epäillä, että kreikkalainen Theba saattaa olla vain tarinan eksoteerinen taso. On mahdollista, että Homeros puhuu verhotusti Egyptin pääkaupunki Thebasta. Se, että Theba löytyy sekä Kreikasta että Egyptistä, mahdollistaa salatun tiedon piilottamisen sanaleikkiin. 

Akhenatonin syntymäkaupunkia ei tiedetä varmuudella, mutta syntymävuotenaan hänen isä Amenhotep III hallitsi Egyptiä pääkaupunki Thebasta.


Musta Herkules ja Omphale


Musta Herkules, Juno ja Minerva. Freskoilla on aina tilaaja. Köyhillä ei varmasti
ollut varaa tilata taloonsa freskoa, joten tilaaja on ollut varmasti varakas. Olisiko
freskon tehnyt taiteilija kuvannut Herkuleen tummaihoisena ilman tilaajan
hyväksyntää? Tuskinpa. Päätös värivalinnasta on ollut melko varmasti tilaajan.
Miksi joku haluaisi talonsa seinälle mustan Herkuleen?


Ranskasta ja muualta Euroopasta löytyy satoja Black Madonna -patsaita.
Edessan kuninkaallinen perhe (johon Jeesus-myytti perustuu) oli kotoisin
Egyptistä, jonka vanha nimi Kem/Kemet tarkoittaa "musta maa".


Toki voi olla, että Herakleen suosio symboliikassa selittyy jollain muulla asialla. Mutta ennen sen asian löytymistä tätä Herakles-Akhenaton-hypoteesia on syytä ainakin harkita mahdollisena selittävänä tekijänä. Jos tämän hypoteesin haluaa hylätä, kaikki nämä asiat pitää kuitata sattumana:

  • Alastomuus
  • Oliivipuu
  • Leijona
  • Naisena esiintyminen
  • Ateena
  • Lapsuuden murhayritys
  • Theba

Jos tämä hypoteesi pitää paikkaansa, herää kysymys, ovatko Herakleen pylväät ja vapaamuurarien Jachin ja Boaz -pylväät symbolisessa mielessä sama asia?

Tarun mukaan Herakleen pylväät erottivat maan ja taivaan toisistaan. Vapaamuurarisymboliikassa Jachin ja Boaz -pylväät edustavat maata ja taivasta - erotettuina toisistaan.


Andalusian tunnuskuva ja Herakleen pylväät


Vapaamuurarisymboliikkaa: Jachin ja Boaz -pylväät
(maa ja taivas erotettuina toisistaan)


Gibralttarilla on muuten Herakleen pylväiden muistomerkki hautausmaalla. Murtuneet pylväät paljastavat, että tämä teos ainakin on vapaamuurarien käsialaa. Murtuneen pylvään symboliikasta enemmän kirjoituksessa Nordenskiöldin muistomerkki.


Herakleen pylväät -muistomerkki hautausmaalla Gibralttarilla. 
Pylväiden yläosa paljastaa, että kyseessä on "murtuneet pylväät".


Vapaamuurarisymboliikassa murtunut pylväs edustaa kuollutta vapaamuuraria.
Tätä symboliikkaa voi löytää hautausmailta.


Lisäys 24.5.2023:

USA:n vaakunan (Great Seal of the United States) historiaan liittyy mielenkiintoinen tarina. Kun perustajaisät olivat luomassa uutta valtiota, he asettivat kolmihenkisen työryhmän suunnittelemaan vaakunaa/suursinettiä. Nämä henkilöt olivat John Adams, Thomas Jefferson ja Benjamin Franklin. Suunnitteluvaiheen ehdotukset ovat vähintäänkin mielenkiintoisia tämän kirjoituksen näkökulmasta. 

John Adamsin ehdotus oli Herakles nojaamassa nuijaansa:


John Adamsin ehdotus vaakunaksi


Benjamin Franklin puolestaan ehdotti, että vaakunassa olisi Mooses ja kumppanit pakenemassa faaraon joukkoja:


Benjamin Franklinin ehdotus vaakunaksi


Myös Jefferson ehdotti Mooses-aiheista vaakunaa: 

"Jefferson suggested a depiction of the Children of Israel in the wilderness, led by a cloud by day and a pillar of fire by night for the front of the seal; and Hengest and Horsa, the two brothers who were the legendary leaders of the first Anglo-Saxon settlers in Britain, for the reverse side of the seal." (Wikipedia)


Thomas Jeffersonin ehdotus vaakunaksi


Kuvittelenko vain, vai onko näissä eri ehdotuksissa kenties joku yhteinen teema?

Kongressi ei kuitenkaan hyväksynyt näitä ehdotuksia. Kolme vuotta myöhemmin valittiin uusi komitea, jonka ehdotuksesta vaakunaan valittiin kotka, joka oli mm. Egyptin kuninkaallisten symboli. Aiheesta enemmän kirjoituksissa Kotka ja Founding Fathers.


USA:n vaakuna/suursinetti


Vaakunan kotka muuten kannattelee hyvin samannäköistä oliivinoksaa kuin Akhenaton tässä reliefissä:



5 kommenttia:

  1. Lapin vaakunan nuijamies ei ainakaan ole Herkules, vaan normi Pohjolan perukoiden poika:

    Ei mikä tahansa villimies vaan muinainen sankari

    Leif Tengström on käsittellyt väitöskirjassaan (Jyväskylä, 1997) perusteellisesti Lapin vaakunan syntyä aikakautensa kontekstissa. Tengström esittää, ettei Lapin vaakunan hahmo ole kuka tahansa villimies vaan muinainen sankari Starkater (Starkad, Starcaterus). Kyseessä on siis voimakas supermies.

    Lapin vaakunan villimiehen ulkoasu on vaihdellut historian saatossa. Kuningas Kaarle IX:n hautajaisissa esillä olleessa Lapin vaakunassa oli kuvauksen mukaan “swart Willman”. Tällä ei tarkoitettu ihonväriä, vaan kuten A. W. Rancken ja Kauko Pirinen totesivat vuonna 1949: “Tämä on ymmärrettävä niin, että mies ajateltiin pukeutuneeksi mustaan nahkaturkkiin, kuten Pohjolan perukoiden poika ainakin.”

    https://www.lapinliitto.fi/tietoa/maakuntatunnukset/maakuntavaakuna/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on jotenkin hämmentävää, että miten noin selkeälle Herakles-hahmolle yritetään väkisin tarjota jotain muuta selitystä kuin se kaikkein ilmeisin.

      Villimiehen pitäisi olla kokonaan karvojen peitossa.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Wild_man

      Mutta erittäin mielenkiintoinen löytö tuo musta "villimies".

      Poista
  2. Mutta ehkä tuossa nuijamies Starkadissa on jotain moosesmaisia piirteitä tauluinensa:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Starkad#/media/File:Virtues_of_the_Hero_Starkater_-_Olaus_Magnus_1555.jpg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta!

      https://i.ebayimg.com/images/g/CUsAAOSwJUdeXoyZ/s-l500.jpg

      Poista
  3. Päivitetty: Loppuun lisätty kertomus USA:n vaakunan historiasta.

    VastaaPoista