tiistai 9. joulukuuta 2014

Aton-kultti - osa 5: Kotka


Päivitetty 18.6.2022.

Osa 1: Hyksos-kuninkaat

Osa 2: Oliivinoksa

Osa 3: Leijona

Osa 4: Auringonsäteet

"Eliitin" symboliikassa kotka on läheistä sukua leijonalle. Kotkan voi nähdä useissa kansallisissa tunnuksissa, vaakunoissa ja yritysten logoissa tai nimissä. Kotka on tärkeä myös vapaamuurareille ja joillekin ritarikunnille. Välillä kotkalla on yksi pää, välillä kaksi. Tässä esimerkkejä:


USA:n vaakuna (vasemmalla oliivinoksa, ylhäällä auringonsäteet)


Egyptin vaakuna - ns. Saladinin kotka

Albanian lippu

Saksan vaakuna


Venäjän kaksipäinen kotka

Indonesian vaakuna

Fasistisen italian tunnus: Kotka ja fasces

Meksikon vaakuna (oikealla oliivinoksa)
Jemenin vaakuna

Moldovan vaakuna (vasemmalla oliivinoksa)

Napoleonin embleemi

Natsi-kotka

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan kotka


Savoy-aatelissuvun kotka

Hapsburg-aatelissuvun kotka

Partiolaisten kotka

"Kotka on laskeutunut."

Knights of the Golden Eagle -ritarikunnan ansiomerkki

Order of the Red Eagle -ritarikunnan merkki.
Auringonsäteiden ja maltanristin (=aurinkoristi) keskellä kotka seppeleen kanssa.

Johanniittaritarien kaksipäinen kotka

Rooman valtakunnan kotka

Odd Fellows (=yksi "vapaamuurarihaara") tunnus ja kotka. Mukana myös all seeing eye.

Kotka suomalaisessa maakuntarahassa. Rahapajan logossa tietenkin leijona.

Sveitsiläinen kellovalmistaja

Kotka-pankki

Emporio-Armani ja kotka

Harley-Davidson ja kotka

Barclays-pankki on Valioliigan pääsponsori

Eagle Rock ja kotka-logo

Texasilainen öljy-yhtiö ja kotka-logo


Vapaamuurarien symboliikassa käytetyllä kotkalla on kaksi päätä. Nämä kuuluisat kaksi päätä edustavat "Eliitin" hengellistä ja maallista valtaa samalla tavalla kuin temppeliritarien risti ja kruunu. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Temppeliritarien synty.Vapaamuurarien kaksipäinen kotka


Toinen kaksipäisen kotkan symbolinen taso on ns. "conflict control". "Eliitillä" on tapana luoda näennäisiä vastakkainasetteluja ja vastakkaisia leirejä, jotka ovat todellisuudessa molemmat "Eliitin" omia luomuksia. Hyvänä esimerkkinä tästä on USA:n poliittinen kaksipuoluejärjestelmä. Tavallisille kansalaisille myydään illuusio demokratiasta, kun he saavat valita kahdesta vaihtoehdosta. Todellisuudessa kummatkin puolueet palvelevat samaa "Eliittiä". Kaksi päätä - yksi vartalo. Aihetta on käsitelty myös kirjoituksessa Kommunismin synty.

Tietyssä mielessä kotkan kaksipäisyys edustaa myös "Eliitin" hyväksi hallintakeinoksi osoittautunutta "hajota ja hallitse" -periaatetta. "Eliitti" luo jatkuvasti uusia vastakkainasetteluja, joilla saadaan tavalliset ihmiset jakautumaan kahteen vastakkaiseen leiriin ja sitä kautta riitelemään keskenään. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Nukkemestarit.

Aton-kultin kontekstissa kotkan kaksipäisyyden alkuperä juontaa juurensa atonistien suureen sankariin Konstantinus Suureen, joka perusti institutionaalisen kristinuskon Rooman valtakuntaan. Hän käytti tunnuksenaan kaksipäistä kotkaa, koska hän onnistui palauttamaan Itä- ja Länsi-Rooman takaisin yhdeksi valtakunnaksi. Tämän takia kaksipäistä kotkaa alettiin käyttää myös Konstantinuksen uudelleenperustaman Byzantionin (Konstantinopoli, valtakunnan uusi pääkaupunki) ja Bysantin valtakunnan tunnuksena.  

Ilman Konstantinusta ja hänen uskonnollisia uudistuksiaan atonistisen kristinuskon olisi ollut hyvin vaikeaa saavuttaa sitä valta-asemaa, mikä sillä on tämän päivän maailmassa. "Eliitille" Konstantinus Suuri on lähes Akhenatonin veroinen sankarihahmo.

Keisarina Konstantinus johti Sol Invictus -kulttia, joka oli eräänlainen roomalainen versio egyptiläisestä Aton-kultista. Epäilemättä kristinusko ja Sol Invictus -kultti (kaksi eri versiota atonismista) sulautuivat Konstantinuksen uudistusten myötä yhteen. Sol Invictuksen syntymäpäivää vietettiin 25. joulukuuta. 

Constantine had been reared in the pagan religious beliefs of the Sol Invicta [myös Sol Invictus] cult which identified the emperor as the incarnation of the Sun god. This cult was the first attempt in Roman culture to impose a monotheistic structure on the poltheistic pantheon of gods and goddesses worshipped by the ordinary people. It was similar in many ways to the Aton religion of Ancient Egypt created by the heretical pharoah Akhenaton.

...

Christian leaders identified the new emperor as 'the beloved of God' who 'guides and steers, in imitation of the Lord, all the affairs of the world.' In these words the early Church had clearly marked out the Roman emperor as the representative of God on Earth. It even embraced the symbolism of the pagan solar cult by describing Constantine as 'the light of the Sun (who) illuminates those furthest from him with his rays.' - Michael Howard (The Occult Conspiracy)


Bysanttilainen kaksipäinen kotka

Konstantinus Suuri


Vapaamuurarikontekstissa kotka on myös synonyymi feenikslinnulle. Kuuluisa okkultisti ja 33. asteen vapaamuurari Manly Palmer Hall kirjoitti kirjassaan The Lost Keys of Freemasonry:
"These were the immortals to whom the term 'phoenix' was applied, and their symbol was the mysterious two-headed bird, now called an eagle, a familiar and little understood Masonic emblem." (Manly P. Hall)

Lisäksi hän kirjoitti kirjassaan The Phoenix: An Illustrated Review of Occultism and Philosophy:
"Among the ancients a fabulous bird called the Phoenix is described by early writers ... in size and shape it resembles the eagle, but with certain differences. The body of the Phoenix is one covered with glossy purple feathers, and the plumes in its tail are alternately blue and red. The head of the bird is light in color, and about its neck is a circlet of golden plumage. At the back of its back the Phoenix has a crest of feathers of brilliant color ... The Phoenix, it is said, lives for 500 years, and at its death its body opens and the new born Phoenix emerges. Because of this symbolism, the Phoenix is generally regarded as representing immortality and resurrection ... The Phoenix is one sign of the secret orders of the ancient world and of the initiate of those orders, for it was common to refer to one who had been accepted into the temples as a man twice-born, or reborn. Wisdom confers a new life, and those who become wise are born again." (Manly P. Hall)

Vapaamuurarisymboliikkaa: feenikslintu


Aiheesta enemmän kirjoituksessa E.A. Hagforsin muistomerkki.


Bennu


Kotkat eivät ole ihan tuntematon symboli uskonnoissakaaan:


Kaksipäinen kotka Jeruslamin Pyhän haudan kirkossa

Kotkia näkee kirkoissa usein lukutelineinä


Yhdysvalloissa on aika monta kirkkoa, jonka nimessä on kotka.

Kotka esiintyy myös raamatullisissa vertauskuvissa

Kotka islamilaisessa taiteessa

Islamin suuren sankarin Saladinin tunnus oli kotka


Kotkallakin on yhteys muinaiseen Egyptiin ihan samalla tavalla kuin niin monella muullakin "Eliitin" symbolilla.

Egyptiläisten "aakkosissa" ensimmäinen merkki Ahom oli kotkan kuva. Monissa kulttuureissa aakkosten ensimmäinen merkki pyhitettiin jumalalle/jumalille. Arabian Akim tarkoitti jumalaa/jumalia. Heprean Aleph oli usein jumalten nimissä etuliitteenä. Kreikan Alpha muistetaan Raamatusta: "Minä olen Alfa ja Omega."

Egyptiläinen siivekäs aurinkokiekko kuvataan suurien siipien kanssa, mikä kertoo myös kotkan jumalallisesta symboliarvosta. Monet jumalhahmot kuvattiin myös usein suurien siipien kanssa.


Aurinkokiekko siivillä

Isis ja suuret siivet

Maat ja suuret siivet

Kotka ei ollut pelkästään jumaliin liitettävä symboli. Se oli myös kuninkaallisten symboli. Kuninkaat ja faaraothan ovat aina käyttäneet valtansa perusteluna sitä, että he ovat "jumalan/jumalien edustajia" maan päällä. Eli ikään kuin jumalia itse.

Kreikkalaisessa jumaltarustossa jumalien kuningas Zeus (Roomassa Jupiter) liitettiin myös kotkaan. Joskus hänet kuvattiin kotkan kanssa - joskus kotkana.


Zeus ja kotka

Ganymede ja Zeus kotkana


Kotka ei ollut  symbolina Aton-kultin keksintö, kuten ei ollut leijona tai aurinkokaan. Kotkan alkuperä juontaa juurensa kauas Egyptin matriarkaalisen kauden jumalatartraditioihin ja Nekhbet-jumalattareen. Nekhbet oli kuoleman jumalatar, ja hänen tunnuksena oli korppikotka. Ajan myötä korppikotka muuttui kotkaksi.
Nekhbet - korppikotka


Atonistiselle "Eliitille" kotka on pyhä myös siksi, että Nekhbet oli "prototyyppi" myöhemmälle jumalattarelle Neftys. Tällä jumalattarella oli läheinen yhteys Hyksos-kuninkaiden palvomaan jumalaan Seth. Versiosta riippuen Seth oli Neftysin veli, puoliso ja/tai poika. Sethin merkityksestä "Eliitille" enemmän kirjoituksessa Sininen ja punainen.


Neftys


Atonistit ovat käyttäneet kotkaa kuninkaallisena tai jumalallisena symbolina samalla tavalla kuin muutkin kultit. Mutta vuosituhansien aikana Aton-kultti on käytännössä onnistunut "kaappaamaan" tämänkin symbolin itselleen, niin että tämän päivän maailmassa suurin osa näkemistämme kotkista edustaa atonismia. Ja kun puhutaan atonistisesta kotkasta, se edustaa tietenkin Atonia ja "Atonin valittuja" - eli "Eliittiä".


Madeleine Albright - siionisti ja atonisti - kotkan kanssa tietenkin.

Prinssi Charles ja PR-esiintyminen kotkan kanssa.

Prinssi William ja kotka rinnuksilla.


Kotkalla on mielenkiintoinen yhteys Tarotiin. Tarotin iso arkana vastaa heprealaista kirjaimistoa: 22 korttia - 22 merkkiä. Tarotin ensimmäinen kortti Narri on numerolla nolla. Numeron pyöreä muoto on toisaalta kuin aurinko - toisaalta se edustaa jumalallista täydellisyyttä.

Narri-kortissa on myös aurinko ja auringonsäteet. Aurinko-symboleja voi myös nähdä narrin vaatteissa. Yhteys atonismiin on ei jää epäselväksi. Ja jos oikein tarkkaan katsoo, siinä voi nähdä myös kotkan: Narrin säkin kyljessä on kotkan pää.

Toisaalta ei ole myöskään yllättävää, että narrin kädessä on ruusu.


Tarot: Narri


Jos aakkosten ensimmäinen merkki on pyhitetty jumalalle/jumalille, niin on myös tarotin ensimmäinen kortti.

Toisaalta jos katsotaan meille tuttua latinalaista aakkosjärjestelmää, siinä ensimmäinen merkki A on pyhitetty Atonille. Eikä ole sattumaa, että atonistisen "Eliitin" symbolinen "pyramidin kärki" (tavallisten ihmisten yläpäuolella oleva "Eliitti"") löytyy A-kirjaimen graafisesta esitysmuodosta. Kaikista maailman harakanvarpaista "sattumalta" juuri tämä valikoitui ensimmäiseksi merkiksi:

A

A niin kuin Aton.


6 kommenttia:

 1. Hiljattain löytyi Vesilahdelta Pohdonsaaresta kolmipäinen kotkakoru, jonka iäksi on määritelty 1200 vuotta (600 -800 jkr.). Korun arvellaan olevan peräisin Venäjältä, Volgan mutkan lähettyviltä Permistä, joka on vanhastaan ollut suomalais-ugrilaista seutua. Onko kolmipäinen kotka yleinen maailmalla ja esiintyykö sellaista eliitin symboleissa?

  http://yle.fi/uutiset/tarunhohtoisesta_saaresta_loytyi_muinainen_kotkakoru/8481582

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan mitenkään yleinen, mutta löytyy ainakin yksi heraldinen vaakuna: http://www.ngw.nl/heraldrywiki/index.php?title=Waiblingen%20%28kreis%29

   Amerikkalaiset käyttää kolmipäistä kotkaa "vallan kolmijako" -symbolina: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/53/d5/d4/53d5d49445cbc0cd0ac2d0c69abe15ca.jpg

   Ja sitten alkemiassa on tämä: http://monsterbrains.blogspot.fi/2008/06/things-in-alchemical-containers.html

   Mutta nuo ovat tietenkin nuorempia esimerkkejä kuin tuo uutisessa ollut koru. Korussa näkyy aika selkeästi kolminaisuusteema, mikä viitannee arkadialaiseen kulttuuriin. Mutta miksi juuri kotkalla on kolme päätä, sitä en osaa sanoa.

   Aika monessa mytologiassa on kolmipäisiä eläimiä, joten eiköhän jostain tarinasta löydy myös kolmipäinen kotka tai vastaava lintu. Varmaan joku venäläinen shamaani tietäisi paremmin.

   Toisaalta... Apokryfikirjoihin kuuluvassa Neljännessä Esran kirjassa (tunnetaan myös nimellä Esran ilmestys), luvussa 11 mainitaan kolmepäinen kotka:

   "Toisena yönä minulla oli uni, ja katso, merestä nousi kotka, jolla oli kaksitoista siipeä täynnä höyheniä ja kolme päätä. Ja minä katselin, ja katso, se levitti siipensä yli kaiken maan ja kaikki taivaan tuulet puhalsivat sen ylle ja pilvet kokoontuivat sen ympärille. "

   http://www.apokryfikirjat.com/2esra.htm

   Tätä kirjaa ei ole suomenkielisessä Raamatussa, mutta se on sisällytetty esimerkiksi muinaiskirkkoslaavilaiseen Raamattuun.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Esran_kirjat

   Poista
 2. Päivitys: Lisätty maininta kaksipäisyyden alkuperästä.

  VastaaPoista
 3. Päivitetty: Lisätty Michael Howard -lainaus.

  VastaaPoista