maanantai 12. tammikuuta 2015

Aton-kultti - osa 10: Mooses ja sarvet


Renessanssiajan suurimpiin kuvanveistäjiin kuuluva Michelangelo sai vuonna 1505 Paavi Julius II:lta tilauksen Mooses-patsaasta. Michelangelo teki patsasta pitkään ja hartaasti. Lopullinen versio valmistui vuonna 1545.


Mooses


Patsas on herättänyt paljon keskustelua sen erikoisen yksityikohdan takia. Jostain syystä Michelangelo päätti laittaa Moosekselle sarvet päähän. Sarvien symboliikalle on kehitelty moniakin teorioita, mutta julkinen keskustelu ei koskaan puhu siitä päivänselvästä symboliikasta, joka liittyy muinaisen egyptiläisen Kuu-kultin tapaan kuvata jumalansa ja johtajansa sarvet päässä.

Esimerkki Wikipediasta löytyvästä "selityksestä":
"Sarvet johtuvat heprean käännösvirheestä. Kun Hieronymus käänsi 300-luvulla Vulgataa hepreasta, hän kohdassa 2. Moos 34:29 luki virheellisesti sanan "kirkkaus" tilalle "sarvet". Konsonanttikirjoituksessa heprean kielen sanat qaran (loisti) ja qeren (sarvet) ovat lähellä toisiaan. Käännösvirheellä on hyvin merkittävä vaikutushistoria."

"Se oli vain käännösvihrhe!" Jännä miten tämä selitys ei kerro miksi sanat qaran (loisti) ja qeren (sarvet) ovat niin samanlaisia. Molemmat sanat liittyvät kuuhun, mutta tästä ei tietenkään mainita mitään.

Michelangelo ei ollut yksin. Mooseksesta löytyy melkoinen määrä maalauksia ja patsaita, jossa hänellä on sarvet päässä.


Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet

Mooses ja sarvet


Jotta voi ymmärtää Mooseksen sarvien symboliikan, täytyy tuntea Kuu-kultin tarina ja tietää kuka Mooses oikeastaan oli. Suosittelen lukemaan nämä kaksi kirjoitusta ensin.

Mooses oli Is-Ra-El nimisen uskonnollispoliittistaloudellisen liittouman johtaja, joka tunnettiin Egyptissä toisella nimellä: Faarao Akhenaton. Koska Mooses oli israelilaisten johtaja, hän oli ainakin Israelin nimessä olevien kolmen kultin johtaja. Hän oli siis Aurinko-, Kuu- ja Saturnus-kulttien johtaja.


Mooses ja Akhenaton - kuu ja aurinko


Mooses ja Akhenaton ovat saman henkilön kaksi eri puolta: kuu ja aurinko. Akhenaton on egyptiläinen aurinkoa edustava persoona - Mooses on israelilainen kuuta edustava persoona. Tällainen yhden hahmon kahteen eri persoonallisuuteen jakaminen oli tyypillistä muinaisissa jumaltarustoissa. Esimerkiksi kaksosjumalattaret Isis ja Neftys olivat kuun kaksi eri puolta, joista toinen edusti syntymää ja toinen kuolemaa.

Akhenaton oli faaraona jumalan asemassa, joten häneen sovellettiin samaa jumalallista kuvaustapaa. Sillä saatiin myös näppärästi peitettyä atonistien ikävät vaiheet Egyptissä.


Isis ja Nephthys

Eeva ja Lilith

Martta ja Maria


Raamatun tarina Mooseksen vaiheista antaa lisävihjeitä hänen yhteydestään Kuu-kulttiin. Egyptistä "paon" jälkeen Mooses kumppaneineen päätyy Siinain vuorelle, jossa Mooses näkee palavan pensaan ja kuulee äänen: "Minä olen sinun isiesi Jumala, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala." Vuoren nimi oli Sinai, koska siellä palvottiin kuun jumalaa. Nimi tulee mesopotamialaisesta kuun jumalasta Sin.


Sin

Jännä miten monoteistisen Jumalan täytyi selittää Moosekselle mikä jumala hän on.
Sen sijaan, että hän sanoisi "Olen Jumala" hän sanoo "Minä olen isiesi Jumala."
Ai SE jumala!


Näihin Siinain vuoren tapahtumiin liittyy jotain hyvin oleellista ymmärtää. Mooses sai Siinailla Jumalalta kymmenen käskyä. Näistä käskyistä ensimmäinen on erittäin mielenkiintoinen. Se tunnetaan Suomessa muodossa "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia."

Raamattu kuitenkin selittää tämän käskyn vähän laajemassa muodossa:
"'Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla." (5 Moos. 5:8)
Ensimmäinen käsky, siis kaikkein tärkein käsky, sanoo älä tee patsaita tai kuvia. Raamatun nykyinen käännös ei kerro sitä, että kiellettyä ei ollut pelkästään jumalien kuvat, vaan kaikki kuvat. Juutalaisuus on ensimmäinen uskonto ja kulttuuri, joka kielsi kuvien tekemisen - taiteen.

Mutta miksi? Miksi kieltää kuvien tekeminen? Miksi se oli niin tärkeää, että se oli kaikkein tärkein käsky?

Atonistinen "Eliitti" kielsi kuvat sen takia, että he voisivat säilyttää yksinoikeuden siihen viisauteen, jonka he toivat mukanaan Egyptistä. Symboliikka, hieroglyfit, tarot... Ne sisälsivät suuren määrän muinaisten viisaiden tietoa. "Eliitti" ymmärsi, että jos he ovat ainoita jotka nuo viisaudet tuntevat, se tuo heille suuren määrän valtaa.

Tämä asetelma pätee edelleen meidän ajassa. Vain "Eliitti" tuntee symboliikan ja sen miten sillä voi vaikuttaa ihmisten mieliin. Jos sitä osaa käyttää taitavasti, sillä voi hallita ihmisiä. Alitajunnan voima on miljoonakertainen tietoiseen mieleen verrattuna.

Katsokaa nyt vaikka Helsinkiä. Se on täynnä patsastaidetta, joka on suoraan tarotista. Suurin osa helsinkiläisistä on tästä autuaan tietämätön. Katsokaan mainontaa ja markkinointia. Se käyttää häikäilemättömästi symboliikkaa saaden ihmiset tuhlaamaan rahansa tuotteisiin, joita he eivät oikeasti tarvitse. Katsokaa uskontoja tai poliittista järjestelmää. Ne käyttävät symboliikkaa puhtaasti vallankäytön välineenä.

Ja se toimii.

Tosin vain niin kauan kuin ihmiset eivät tunne symboleja.


5 kommenttia:

  1. Oletetaan nyt, että Mooses oli faarao, joka pakeni nykyiseen Isaraeliin. Miten selittyy, että hän on haudattu kuninkaiden laaksoin, samoin kuin poikansa Tutankhamon? Eikö luulisi että hän olisi haudattu muualle? Jotenkin ei käy järkeen se että haudattu silti Egyptiin vaikka maan petturi? Kehittelen mitä tahansa skenaariota en ymmärrä miksi olisi silti haudattu Egyptiin :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ei käy järkeen. Ja juuri siksi tuo väite on hyvin kyseenalainen. Tosiasiassa Akhenatonin vallasta syöksyn jälkeisestä ajasta tiedetään hyvin hyvin vähän.

      On hyvä muistaa, että "Eliitti" hallitsee historiankirjoitusta, ja tarjoilee meille vain heidän agendaan sopivaa narratiivia. Tämä pätee erityisesti muinaista Egyptiä koskevaa historiankirjoitusta. Väite siitä, että Akhenatonin ruumis olisi löydetty Kuninkaiden laaksosta, on erittäin kiistanalainen, joten siihen on syytä suhtautua kriittisesti.

      Myös Tutankhamonin hautaan liittyy niin paljon epäselvyyksiä, että siitäkään ei voida olla aivan varmoja, kenen ruumis sieltä oikeasti löydettiin.

      Poista
    2. Jos ja kun pystyttäisiin osoittamaan että Akhneton olisi sama, kuin Mooses ja Tuthankhamon hänen poikansa, kääntäisi se kaikki uskonnot päälaelleen... Samoin kun Tuthanamonin merkityksen ihmiskunnalle. On sitä korostettu nytkin merkittävänä löytönä. Mutta se saisi aivan toiset mittasuhteet, jos hän olisi Mooseksen" Jumalten poika".

      Poista
  2. Nämä onkin mielenkiintoista kirjoitusta. Bravoo. Nämä sinun sivut on jäänyt täysin löytämättä,ennen tätä päivää.

    Saako näistä jotenkin ilmoituksen meiliin,kun tulee uutta tekstiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys. Piti oikein ottaa selvää, kun en itsekään tiennyt. Lisäsin sivun oikeaan palkkiin kohdan Lukijat, jossa näemmä onkin jo muutama tilaaja. Sitä kautta pitäisi onnistua. (Ilmeisesti nämä muut ovat luoneet itselleen Blogger-tunnukset, ja tilanneet blogin hallintopaneelin kautta. Tuo gadget on varmaan helpompi tapa.)

      Poista