sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Nordenskiöldin muistomerkki


Helsingin Kaivopuistossa on Adolf Erik Nordenskiöldin muistomerkki. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
"Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) oli 1800-luvun merkittäviä suomalaisia tiedemiehiä ja ensimmäinen Koillisväylän kautta Jäämereltä Tyynellemerelle purjehtinut tutkimusmatkailija. Nordenskiöld syntyi ja opiskeli Suomessa, mutta joutui maanpakoon Ruotsiin 1857 esitettyään liian liberaaleja näkemyksiä Venäjän politiikasta.

Nordenskiöld sai 1858 toimen Ruotsin luonnonhistoriallisen valtionmuseon mineralogian johtajana ja hänet nimitettiin Tiedeakatemian mineralogian professoriksi. Samana vuonna hän teki ensimmäisen tutkimusmatkansa Huippuvuorille. Ensimmäistä tutkimusmatkaa seurasivat Koillisväylän purjehdus 1878-79 ja Grönlannin purjehdukset 1870 ja 1883. Koillisväylän purjehduksen ansiosta A.E. Nordenskiöldiä pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä tutkimusmatkailijoista. Kuvanveistäjä Heikki Häiväoja ja arkkitehti Eric Adlercreutz suunnittelivat kolmesta toisiinsa liittyvästä graniittipaadesta 3,5 metriä korkean muistomerkin. Muistomerkissä oleva Nordenskiöldin rintakuva on Johanna Häiväojan tekemä. Karttareliefissä näkyy Koillisväylän purjehdusreitti.

Graniittipaadet symboloivat jäävuoria ja ahtojäätä, jotka ovat Koillisväylän säännöllisen liikenteen suurimmat esteet. Muistomerkin sijainti meren ääressä on vertauskuvallinen ja viittaa Nordenskiöldin tekemiin matkoihin."

Adolf Erik Nordenskiöldin muistomerkki

Nordenskiöld ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


"Graniittipaadet symboloivat jäävuoria ja ahtojäätä." Tällainen lause on klassinen esimerkki eksoteerisen ja esoteerisen symboliikan välisestä erosta. Suurelle yleisölle tarjoillaan eksoteerinen selitys, joka kuullostaa päällisin puolin ihan uskottavalta, mutta jätetään kertomatta se esoteerinen taso, joka on aina se todellinen syy valitulle symboliikalle.

Adolf Nordenskiöld oli aatelissukuun syntynyt korkean profiilin vapaamuurari. Kun vapaamuurareille tärkeä "yhteisön tukipilari" kuolee, tällaiselle henkilölle pystytetään usein muistomerkki, jossa on "murtunut pilari". Tämä on vapaamuurarien tapa ilmaista, että kyseinen henkilö on ollut erityisen tärkeä vapaamuurariyhteisölle. Esimerkkejä "murtuneista pilareista" vapaamuurarien muistomerkeissä tai haudoissa löytyy laajalti ympäri maailman.


"Murtunut pilari "vapaamuurarien pystyttämässä muistomerkissä 

"Murtunut pilari" vapaamuurarilogolla Albanyn hautausmaalla

"Murtunut pilari" ja vapaamuurarilogo hautakivessä

"Murtunut pilari" ja Nikolai Sinebrychoffin hauta Helsingissä

"Murtunut pilari" vapaamuurarilogolla ja Odd Fellows lenkeillä

"Murtunut pilari" ja vapaamuurarilogo hautakivessä


Murtuneen pilarin symboliikan historiallinen taso tulee Aton-kultin alkuvaiheista ja Akhenatonin tarinasta. Murtunut pilari on symboli Akhenatonin menetetylle valtakunnalle. Egyptistä karkotettu Akhenaton oli egyptiläisten keskuudessa niin vihattu, että suurin osa hänestä ja hänen valtaudestaan muistuttava kirjallisuus, taide ja arkkitehtuuri pyrittiin hävittämään. Murtunut pilari kuvaa hyvin konkreettisesti atonistien karkotusta. Esimerkiksi Akhenatonin rakennuttama kaupunki Akhetaten (Amarna) tuhottiin lähes kokonaan ja jätettiin hautautumaan hiekkaan. Kaupungin olemassaolo tuli suuren yleisön tietouteen vasta 1800-luvulla arkeologisten kaivausten myötä.


"Murtunut pilari" ja Atonin temppelin rauniot Akhetatenissa


Nordenskiöldin muistomerkissä on melko poikkeuksellisesti kolme "murtunutta pilaria". Tämä liittynee vapaamuurareille tärkeään lukuun kolme. Muinaisten viisaiden, arkadialaisten, viisauden (korruptoituneina) säilyttäjinä luvulla kolme on vapaamuurareille erityisen tärkeä merkitys. Luku kolme oli muinaisten viisaiden astronomista viisautta kuvaava luku. Luvun kolme esoteerisesta tasosta enemmän kirjoituksessa Pyhä kolminaisuus.

Nordenskiöldin vapaamuurariaiheinen muistomerkki on tietenkin osa Helsingin esoteeristen patsaiden muodostamien linjojen verkostoa, jota "Eliitti" käyttää ns. "geomagneettiseen akupunktioon". Näitä linjoja on esitelty muun muassa kirjoituksissa Kilpimies, Olen itä olen länsi, Kyösti Kallio ja Aleksis Kivi, Työkalut, Obeliskin linjassa ja Kolme tarot-patsasta.

Nordenskiöldin muistomerkki on osa kahta eri linjaa. Ensimmäisen linjan esoteerisesti mielenkiinoiset patsaat  Nordenskiöldin patsaasta pohjoiseen ovat järjestyksessä: Haaksirikkoiset, Keisarinnan kivi, Laki-veistos (Säätytalon vedos), Mesikämmen muurahaispesällä ja Aurinkokello (Aleksis Kiven koulu).

Toisessa linjassa Nordenskiöldin muistomerkistä luoteeseen ovat järjestyksessä: Topelius ja lapset, Tellervo, Tapion tytär, Mannerheimin ratsastajapatsas ja Vapaamuurari Risto Rytin muistomerkki.

1 kommentti: