tiistai 3. helmikuuta 2015

Lähde/UKK-muistomerkki


Helsingin Hakasalmenpuistossa, aivan Finlandia Talon kupeessa, on Pekka Jylhän tekemä Urho Kekkosen muistomerkki nimeltään Lähde/UKK-muistomerkki. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
"Urho Kaleva Kekkonen (1900-86) valittiin Suomen tasavallan presidentiksi vuonna 1956 ja hän hallitsi maata 1980-luvun alkuun saakka. Presidentti Kekkonen kuoli 1986.

Taiteilija Pekka Jylhä voitti UKK-monumentista järjestetyn kilpailun 1997 ja hänet valittiin muistomerkin tekijäksi. Taiteilija kuvaa teoksensa syntyvaiheita seuraavasti: "Teos syntyi luontokokemuksesta; tunteesta, jonka kokee, kun on vaaran laella, meren äärellä tai lähteen reunalla. Korkeamman läsnäolosta, jostakin suuremmasta, jossa voi eheytyä ja jossa on hyvä olla”.

Hakasalmen puistoon, Finlandia-talon viereen sijoitettu ympäristöteos koostuu pisaran muotoisesta lähteestä, välkehtivästä vedestä ja pronssisista käsistä. Taustalla olevassa kalliossa on kohokirjaimin teksti "URHO KEKKONEN". Presidentin elinvuodet 1900-1986 on kaiverrettu maassa olevaan kiveen. Nimikiven viereen taiteilija on istuttanut ruusupensaan, joka on peräisin presidentti Kekkosen syntymäkodin pihalta Kainuusta.

Lähteen reunalla olevien kahdeksan metriä korkeiden pylväiden päissä on neljä pronssista kättä. Taiteilijan mukaan kädet vertautuvat presidentti Kekkoseen, joka ajatteli ja ilmaisi itseään käsiensä kautta. Hän kirjoitti kaiken käsin, myös kuuluisat myllykirjeensä. Veden alta valaistu allas on haponkestävää terästä. Sen pinta-ala on yli 60 neliömetriä ja syvyys noin metri. Kiertoveden ja lämmityksen ansiosta Lähde pysyy sulana myös talvella.

Teoskokonaisuus julkistettiin presidentti Kekkosen syntymän satavuotispäivänä 3.9.2000 tasavallan presidentti Tarja Halosen ja kutsuvieraiden läsnäollessa."
 

"Lähde/UKK-muistomerkki"

Urho Kekkonen ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Pekka Jylhän nimi on tullut tällä sivustolla vastaan ennenkin. Jylhän toinen teos, Olen itä olen länsi, joka esittää kaksipäistä kotkaa, muodostaa toinen kaksipäisen kotkan, Keisarinnan kiven, kanssa mielenkiintoisen linjan kartalla. "Yllättävästi" toinen Jylhän teos, Lähde/UKK-muistomerkki, osuu tälle samalle linjalle. Melkoinen "sattuma".

Jos taiteiljan yhdestä työstä löytyy esoteerista symboliikkaa, sitä yleensä löytyy muistakin hänen töistään. Niin myös tässä tapauksessa.

Ensimmäisenä symboliikan tutkijan silmään pistää pronssisten korkeiden pylväiden päässä olevat kädet. Atonistisen "Eliitin" alkulähteeltä, Faarao Akhenatonin aikaisesta Egyptistä, löytyy kovin samankaltaista taidetta. Jylhän teoksen kädet ovat kuin suoraan egyptiläisestä Aton-auringonjumalaa kuvaavasta taiteesta, jossa auringonsäteiden päissä on käsiä.


Akhenaton perheineen ja Aton-jumalan siunaavat säteet.


Teoksessa on nähtävissä yhteys atonismiin, mutta löytyykö tälle veistokselle niin monen muun helsinkiläisen patsaan tavoin omaa tarot-korttia?

Löytyy.

Ensimmäinen vihje on teoksen allas. Vesiallas, joka on vielä muotoiltu pisaraksi, on viittaus vesielementtiin. Vesielementtiä tarotissa edustaa maljat.

Toinen vihje löytyy Kekkosen nimen etymologiasta. Kun tajuaa, että sana kekko on etymologisesti sukua sanalle kukko, tarot-yhteys yhteen tiettyyn maljojen korttiin aukeaa. Kukko oli kreikkalaisen Hermes-jumalan symboli. Toinen häneen kiinteästi yhdistyvä symboli on caduceus, käärmesauva.


Hermes, caduceus ja kukko.

Roomalainen kolikko, jossa Merkurius/Hermes, caduceus ja kukko. (200-luvun alusta.)


Juuri tämä Hermeen sauva paljastaa, mistä tarot-kortista on kyse. Samainen caduceus löytyy tarotin kortista Maljojen II. Kun korttia katsoo tarkemmin, siitä voi löytää enemmänkin yhtäläisyyksiä Jylhän tekemään Kekkosen muistomerkkiin.


Lähde/UKK-muistomerkki

Maljojen II


Lähde/UKK-muistomerkki:

  1. Vesiallas, joka on muotoiltu pisaraksi. Teoksen nimessä on sana lähde.
  2. Neljä korkeaa pylvästä, joiden päissä kädet.
  3. Pylväiden päissä on neljä kättä, jotka on aseteltu pareittain, eli kahden henkilön käsiksi.
  4. Kädet ovat kämmen kohti maata.
  5. Kekkosen nimessä oleva kekko on etymologisesti sukua sanalle kukko, joka on Hermeen symboli.
  6. Teokseen kuuluu nimikilven viereen istutettu ruusupensas.
  7. Taustalla on kumpuileva kalliomaasto.


Maljojen II:

  1. Maljojen edustama elementti on vesi.
  2. Siipien välissä on leijonan pää. Leijona on Auringon symboli. Aton-aurinkojumala kuvattiin Egyptissä aurinkokiekkona, josta lähtee auringonsäteitä, joiden päissä on käsiä.
  3. Kuvassa on kaksi henkilöä.
  4. Miehen ja naisen vapaana olevat kädet ovat kämmen kohti maata.
  5. Kuvassa on kaksoiskäärmeen sauva, caduceus, joka oli Hermeen symboli.
  6. Miehen päässä on ruusuista tehty seppele.
  7. Taustalla on kumpuileva maasto.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti