keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Muinaiset viisaat - osa 10: Pyhät puut


Päivitetty 22.2.2016.

Puilla ja puusymboliikalla oli druidismissa erityisen tärkeä rooli. Pyhien puiden symboliikka on monessa kulttuurissa ja mytologiassa yleinen teema. Kaikkien puuaiheisten myyttien alkuperä on Irlannissa ja druidismissa.

Tunnetuin pyhään puuhun liittyvä myytti on maailmanpuu. Maan ja taivaan (ja joskus manalan) yhdistävä myyttinen puu periytyi arkadialaisten vaikutuksesta todella monen kansan mytologiaan. Suomalaisille tutuin maailmanpuu on Kalevalan Iso Tammi. Wikipedia kertoo:
Kalevalassa iso tammi kasvaa maailmaan jo alkuaikana, kun maailmaa vielä muokataan ja luodaan. Tammi peittää kuun ja auringon, ja maailmaan tulee pimeä. Puulle etsitään kaatajaa, ja joku epäonnistuu yrittäessään. Lopulta merestä tulee pieni vaskeen pukeutunut mies, joka kasvaa jättiläiseksi ja iskee kolmella iskulla puun poikki. Taivaanvalot vapautuvat vihdoin, ja maailma on valmis. Puun taikavoimat vapautuvat ihmisten iloksi. Latvan taittaja saa iäisen taian, oksan taittaja iäksi onnen ja lehvän leikkaaja saa ikuisen lemmen.


Skandinaavisen Eddan maailmanpuu Yggdrasil


Maailmanpuun rooli maailmanpylväänä oli druidien vertauskuva Maan akselille. Astronomisesta viisaudestaan tunnetut druidit tiesivät, että Maa pyörii oman akselinsa ympäri. He tiesivät myös, että tähtitaivaalla on ns. napatähti, jota kohti Maan akseli osoittaa. Tätä napatähteä kohti osoittavaa akselia tarkoittava englanninkielinen sana pole (pylväs, napa, sauva, tanko) on etymologisesti sukua sanalle apple. Ilmeisesti alkuperäinen druidien maailmanpylväänä tunnettu maailmanpuu oli omenapuu. Jos omenan halkaisee, siinäkin voi nähdä hedelmän läpi kulkevan "akselin". Samaan etymologiseen sanasukuun kuuluvat nimet Paul (Paavali) ja Apollo (kreikkalainen aurinkojumala).

Irlantilaisessa mytologiassa omenapuut liittyvät moneen tarinaan. Esimerkiksi Tuireannin poikien sovitustöissä (josta kreikkalainen Herakleen urotyöt on kopioitu) heidän piti varastaa myyttisestä Hesperian puutarhasta omenoita. Nykyaikaisissa saduissa omenasymboliikka tunnetaan parhaihten Lumikin tarinasta, jossa paha kuningatar käyttää omenaa aseena.


Omena ja paha kuningatar


Eikä omenasymboliikka ole modernista maailmasta mihinkään kadonnut. Aika monen taskusta löytyy omena.


Tiesitkö, että tämän omenalogon juuret ovat druidismissa? Toki logossa on muitakin tasoja - esimerkiksi irti puraistu pala viittaa Raamattuun ja atonismiin


Raamatun Hyvän ja pahan tiedon puu kuvataan yleensä omenapuuna. Tämäkin tarina on kopio irlantilaisesta mytologiasta, jossa kyseinen puu ei ollut omenapuu, vaan pähkinäpensas. Myytissä oli pyhä kaivo, jonka ympärillä kasvoi maagisia pähkinäpensaita. Joka söi näitä pähkinöitä, sai haltuunsa kaiken tiedon. Kaivossa asui pyhiä lohia, jotka söivät kaivoon tippuvia pähkinöitä. Ainoastaan näillä "kaiken tietävillä" lohilla oli lupa syödä kyseisiä "tiedon hedelmiä".

Tuatha De Dananniin kuuluneen Dagdan vaimo Boann oli liian utelias noudattamaan tätä sääntöä. Hän lähestyi kaivoa aikoen syödä maagisia pähkinöitä, mutta kaivo ajoi Boannin pois tulvimalla yli äyräiden. Tämä toimi Boannin karkottamiseksi, mutta siitä seurasi pyhien lohien ajautuminen pois kaivosta. Irlantilaisessa kansanperinteessä kerrotaan, että lohet nousevat jokiin sen takia, että ne etsivät edelleen tuota pyhää kaivoa.


Boann ja tulviva kaivo


Suomessakin lohensukuisia kaloja pidetään yleisesti ottaen parhaina ruokakaloina. Ehkäpä tällä ikivanhalla tarinalla on jotain tekemistä tuon mieltymyksen kanssa?

Toinen Raamatun Eedeniin liittyvä puu on niin sanottu elämänpuu. Tämäkin on druidismiin liittyvä termi, joka on koodi druidien Egyptiin perustamien mysteerikoulujen esoteerisesta opista, Kabbalasta. (Kabbala ei ole juutalainen keksintö - kuten yleisesti luullaan.) Elämänpuun symboliikkaa on käytetty muun muassa Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta.


Elämänpuu - Kabbala

Gondorin Valkoinen puu

Aragorn ja Valkoinen puu

Elokuvassa Rita Hayworth - Avain pakoon käytettiin hienovaraista elämänpuun symboliikkaa. Morgan Freemanin hahmo "löytää pelastuksen" elokuvan lopussa suuren puun juurelta.

Game of Thronesin pyhät puut muistuttavat elämänpuita.


Egyptissä elämänpuu oli myös termi, jolla kutsuttiin naisen kehoa. Naisen keho synnyttää uutta elämää. Suomen kielessäkin on sana hedelmöittää. "Elämänpuun hedelmä" tarkoittaa syntymän ihmettä. Egyptiläisen Nut-jumalattaren nimi on periytynyt englanninkieliseen puun "hedelmää" tarkoittavaan sanaan nuts, pähkinät.

Pyhiä puita löytyy todella monesta mytologiasta ja tarinasta ympäri maailman. Elämänpuut, tiedonpuut ja maailmanpuut ovat käsitteinä yleisiä, mutta eivät aina tarkoita eri kulttuureissa täysin samaa asiaa. Pyhiä puita on ollut niin kauan, että niihin liittyvät termit, tarinat ja uskomukset ovat ehtineet sekoittua moneen kertaan.

Druideilla oli monia pyhiä puulajeja. Nykyään druidismiin yleisimmin yhdistetty puu on tammi. Varsinkin "Eliitti" on ottanut tammen osaksi omaa symbolikirjastoaan. Tammi on yleinen aihe vaakunoissa ja kunniamerkeissä.


Tammenlehvät Viron vaakunassa

Tammenlehvät Meksikon vaakunassa

Tammenlehvät Bulgarian vaakunassa

Sotaveteraanien tammenlehvämerkki

Tammeenlehvä kunniamerkissä

Tammenlehvät kunniamerkissä

Tammenlehvät kunniamerkissä


Monen maan armeijassa upseerien lakeissa on tammenlehvät.


Tammea ja tammen oksia käytettiin erilaisissa druidismin rituaaleissa. Yksi tällainen rituaali oli esikuvana kristinuskon ristillä kärsivän Jeesuksen kuvamotiiville. Druidismissa oli eräs aurinkokuningas (aurinkojumala) nimeltään Esus (myös Hesus, Hesu, Jesu, Esu, Esa, Essa ja Iesa). Esus kuului alkuperäiseen irlantilaiseen jumaltriadiin Bel-Esus-Taranis.

Esusin kunniaksi druideilla oli rituaali, jossa ristin muotoiseen (luonnostaan tai oksia karsimalla) tammeen kaiverrettiin nimi Esus puun itäiselle puolelle. Kun Aurinko nousi idästä, druidit lauloivat hymnin "vastasyntyneelle" Auringolle, Esusille. Englanninkielinen sana east, itä, tulee tästä rituaalista. Risti ja Esus muuttui Kirkon käsittelyssä tuhansia vuosia myöhemmin hieman toisenlaiseen muotoon.


Esus

Esus 2.0


Vaikka tammi onkin se yleisimmin druidismiin yhdistetty puu, se ei ollut kuitenkaan se druidien tärkein ja pyhin puu. Yllättävää kyllä, druidismin pyhin puu oli pihlaja. Ilmeisesti pihlajan pyhyys liittyy sen marjoihin. Druidit olivat maageja, joille quintessence, viides elementti, ja sen symboli pentagrammi olivat tärkeitä. Jokaisessa pihlajanmarjassa on pentagrammin kuvio.


Pentagrammit pihlajanmarjoissa


Näemmä Akseli Gallen-Kallela ja Elias Lönnrot tiesivät pihlajan erityisestä pyhyydestä. Kalevalan ensimmäisellä aukeamalla on Gallen-Kallelan suunnittelema pihlaja-aiheinen logo, jossa on lainaus Kalevalan pihlajan pyhyyttä kuvaavasta runosta:

"Noita sie kovin varaja pihlajaisia pihalla!
Pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa,
pyhät lehvät oksasilla, marjaset sitäi pyhemmät,
joilla neittä neuvotahan, orpoa opetetahan
nuoren miehen mieltä myöten,
sulhosen syäntä myöten."


Kalevalan ensimmäinen aukeama


Eikä pihlajateema ollut aivan vieras Gallen-Kallelan läheiselle ystävälle Pekka Halosellekaan. Halosen tuotannosta löytyy useampikin maalaus, jossa teemana on pihlaja.


Pekka Halonen: Pihlaja

Pekka Halonen: Pihlaja Tuusulanjärven rannalla

Pekka Halonen: Pihlaja


Yksi erittäin tärkeä ja pyhä puulaji druidismissa oli marjakuusi, Yew tree. Marjakuusi liittyy druidismin pyhään eläimeen peuraan (Cernunnos). Marjakuusi on myrkyllinen kaikille muille eläimille paitsi peuroille.

Marjakuusesta tuli tärkeä puusymboli erityisesti druidien perustamien egyptiläisten mysteerikoulujen symboliikassa ja rituaaleissa. Irlannista Egyptiin tulleet druidit olivat "marjakuusen kansaa". Irlanti tunnettiin nimellä Hibernia ja sen asukkaat nimellä Hibiru (Ibiru, Iburu, Ibaru), joka tarkoitti marjakuusta. Näiden muinaisten viisaiden puhuma kieli, jota ilmeisesti käytettiin Egyptin mysteerikouluissa, tunnettiin Egyptissä Hebrew-kielenä - hepreana.

"Eliitti" ja siionistit ovat tehneet kaikkensa, että heprean kielen todellinen alkuperä pysyisi salassa. Olisihan se kiusallista, jos kävisi ilmi, että alkuperäiset heprean puhujat olivat kotoisin Irlannista. Heprea, Hebrew, ei tarkoittanut pelkästään kieltä. Termiä käytettiin Egyptissä yleisesti druideista, eli Tähdistö-kultin papeista / opettajista - muinaisista viisaista.

Koska irlantilaiset druidit ja egyptiläisen Tähdistö-kultin papit edustivat samaa koulukuntaa, heillä oli sama tunnus - käärme. Molempia kutsuttiin "käärmepapeiksi".
Lisäksi Egyptin kuten myöskin Babylonin hierofantit yleisesti nimittivät itseään "Käärmejumalan pojiksi" ja "Lohikäärmeen pojiksi", mutta ei sen tähden - kuten des Mousseaux haluaisi lukijoidensa uskovan - että he olivat Saatana-incubuksen tai Eedenin vanhan käärmeen jälkeläisiä, vaan siksi, että Mysteereissä käärme oli VIISAUDEN ja kuolemattomuuden vertauskuva." ...
Myös kelttiläisbrittiläisten alueiden druidit kutsuivat itseään käärmeiksi. "Minä olen käärme, minä olen druidi!" sanoo Taliesin. Britannian Carnac on Egyptin Karnakin kaksoisveli ja merkitsee "käärmeen vuori". - H.P. Blavatsky (Hunnuton Isis)

Sana Yahweh, Jehova, tulee sanoista Yehew ja/tai Yew. Jehovan nimi tarkoittaa siis marjakuusta. Kun Mooses (Akhenaton) kohtasi "isiensä Jumalan", hän näki - kuinkas muutenkaan - "palavan pensaan".

On melko ironista, että termit Hebrew ja Jew ovat molemmat alkuperältään paljon enemmän irlantilaisia termejä kuin ns. juutalaisia termejä. Atonistien luoma Israel-myytti on täynnä epäloogisuuksia, jotka eivät kestä tarkempaa kriittistä tarkastelua.


Mooses ja palava pensas

Skotlannin kirkon lippu. Puussa druidismista tuttu luku kolme: Kolme haaraa oksissa ja juurissa.



6 kommenttia:

  1. Muistaakseni Pihlaja runo jatkuu jotenkin näin, jos puu mettä vuoti, tietää se häitä ja jos verta vuoti, sotaa se tiesi. Pihlajanmarjan viiskantaa on Suomessa ja Virossa pidetty onnea tuovana ja puu itsessään piti ensimmäisenä istuttaa uudisrakennuksen pihaan. Pihlaja on Ukko ylijumalan vaimon Raunin puu ja kerrotaan ettei pihlajaan iske salama. Pihlaja kasvaa myös sellaisissa paikoissa, missä on maavirtoja ja erityisesti niiden risteyskohdissa, missä ei muut puut viihdy.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen logo ja puuaiheinen kuvitus saitilla: https://skr.fi/fi

    VastaaPoista
  3. Tulipa piipahdettua joskus aikoinaan työterveydessä jonka tuotti lääkäriasema Pihlajalinna, jonka logossa on 21 (Maailma?) kappaletta pihlajanmarjoja:

    https://images.app.goo.gl/pJtMH8suNHKHUFBa6

    Osoite oli muuten Torikatu 33. Erikoinen sattuma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se 22. pihlaja näkyy kuun siristät silmiäsi. Ne 21 pihlajaa muodostaa yhden ison, voisi jopa kuvitella 0-muotoisen pihlajan ;)

      Poista
  4. Ralph Ellis kertoo kirjassaan Tempest & Exodus nälänhätästeelasta (famine stele), jossa mainitaan esimerkiksi Raamatusta tuttu seitsemän vuoden nälänhätä. Sen pystyttäjäksi on merkitty henkilö nimeltä Mesir, jonka Ellis linkittää Raamatun Moosekseen. Hänen komennossaan oli useita ryhmiä, joista yksi oli nimeltään Apiru.

    Thotilla oli monta nimeä, joista yksi oli Yahew.

    Marjakuusi tosiaan oli egyptiläisille tuttu.

    VastaaPoista