torstai 26. helmikuuta 2015

Thalia ja Pegasos


Helsingin kaupunginteatterin puistossa on Kari Jurvan veistos Thalia ja Pegasos. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
"Vuonna 1966 Helsingin kaupunki julisti kilpailun, jonka tarkoituksena oli saada veistos rakenteilla olevan uuden kaupunginteatterin puistoon. Kuvanveistäjä Kari Juvan oivallinen ja viitekehykseen loistavasti sopiva Thalia ja Pegasos valittiin voittajaksi 54 ehdotuksen joukosta. Veistos on yhdistelmä esittävää ja vapaata, tyyliteltyä muotoa. Thalia ja Pegasos -veistoksessa näkyy hyvin Kari Juvan kyky yhdistää voimakas massa ja kevyen liikkeen vaikutelma saumattomaksi kokonaisuudeksi. Tyylitelty ratsastava nainen on kuvanveistäjä Kari Juvan ehdoton suosikkiaihe, joka toteutuu useina muunnoksina hänen tuotannossaan.

Thalia on antiikin tarustossa yksi yhdeksästä muusasta tai yksi kolmesta sulottaresta, Jupiterin ja Eyrynomen tytär. Muusat kokoontuivat Parnasson vuorelle keskustelemaan henkevästi runoudesta, musiikista, tieteistä ja taiteista. Kullakin oli oma vastuualueensa ja Thalialle kuului teatteri, siksi teatteria kutsutaan joskus Thalian temppeliksi.

Pegasos on antiikin Kreikan taruston siivekäs hevonen, jolla on yliluonnolliset kyvyt. Jonkun tarinan mukaan se on valkoinen kuin lumi ja nopea kuin ajatus. Se kiitää taivaalla kuolevaisten ulottumattomissa ja kuljettaa muusia ja muita jumalaisia olentoja paikasta toiseen.

Ylhäällä hevosen selässä, piilossa ihmiskatseelta on teksti: "RUKOILEN JUMALAA JA HÄN KUULEE MINUA Kj 17.6 69". Veistos on pystytetty vuonna 1970 ja sen materiaalina on pronssi. "

Thalia ja Pegasos

Thalia ja Pegasos


Thalia ja Pegasos -veistoksen yhteys tarotiin aukeaa tutkimalla nimen Thalia etymologiaa. Thalia on latinalainen versio kreikkalaisesta nimestä Thaleia. Kirjaimellisesti tämä tarkoittaa "kukkea" tai "kukkiva". Nimi tulee kreikkalaisesta sanasta thalos, "lapsi".

Mitä saadaan, kun lasketaan yhteen hevosmainen Pegasus, ratsastaja ja termit "kukkiva" ja "lapsi"?

Kenties tarotin kortti Aurinko?


Aurinko


Aurinko on tarotin ison arkanan kortti numero XIX. Kuvasta sitä on mahdotonta laskea, mutta en ihan hirveästi yllättyisi, jos veistoksen erikoisessa jalustassa olisi juuri 19 tankoa. Mutta se on vain arvailua - pitäisi käydä itse laskemassa. (EDIT: Kuulemma 17 kpl.)

Tämäkin patsas on osa kartalle piirtyvää suoraa linjaa, jossa on useampikin esoteerista symboliikkaa sisältävä "Eliitin" veistos. Linjalla on Thalia ja Pegasos -veistoksesta etelään järjestyksessä: Fredrik Paciuksen obeliski, Aleksis Kivi, Taru ja totuus ja Topelius ja lapset.





Erikoista tässä linjassa on se, että siinä on molemmat Helsingin Sakari Topeliuksen muistomerkit. Vapaamuurari Sakari Topelius liittyy myös Paciuksen muistomerkkiin. Kun tämä obeliski julkistettiin vuonna 1895, Topelius kunnioitti seremoniaa läsnäolollaan.

Fredrik Pacius oli vähemmän yllättävästi vapaamuurari.


Fredrik Pacius ja vapaamuurarien "käsi piilossa"

Fredrik Paciuksen obeliski



2 kommenttia: