perjantai 23. lokakuuta 2015

Haukilahden vesitorni


Espoon Haukilahdessa on vuonna 1968 valmistunut espoolaisen kaupunkimaiseman ikoni Haukilahden vesitorni. Wikipedia kertoo:
Tornin suunnittelivat arkkitehti Erkko Virkkunen ja diplomi-insinööri Ilmari Hyppänen. Sen omistaa kuntayhtymän vesihuolto-organisaatio Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY); ennen vuotta 2010 se oli kunnallisen liikelaitoksen Espoon Veden omistuksessa.
Tornissa on kaksi sisäkkäistä vesisäiliötä, ja niiden yhteinen vesitilavuus on 4 100 kuutiometriä. Vesitornin korkeus alemmalta sisääntulotasolta vesikaton huippuun on noin 46 metriä ja merenpinnasta noin 76 metriä.
Vesitornia pidetään yhtenä eteläisen Espoon maamerkkinä. Arkkitehti Erkko Virkkusen leski on kertonut, että vesitornin futuristinen ulkonäkö sai innoitusta Jetsonit-animaatiosarjasta. Tornin yläosa muistuttaa muodoltaan lentävää lautasta. Rakennuksessa on myös nähty yhtymäkohtia Seattlen Space Needle -näkötorniin.


Haukilahden vesitorni


Ulkonäkö sai innoitusta Jetsonit-animaatiosarjasta?

Niinpä niin.

Onkohan ihan sattumaa, että tornin maljamainen muoto on hyvin samankaltainen kuin egyptiläisen Neftys-jumalattaren tunnus torni?


Neftys ja torni

Neftys ja torni


Neftys on toinen "auringon äideistä". Yhdessä Isis-jumalattaren kanssa he ovat Two Ladies. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Käärme ja sauva.


Two Ladies: Isis vasemmalla - Neftys oikealla


Entä onko se sattumaa, että vesitornissa on juuri tuollainen tukipilarirakenne? Vesisäiliötä kannattelee yksi paksumpi ja kuusi ohuempaa tukipilaria - 1 ja 6. Tarotin kortin Torni numero on 16 - 1 ja 6.


Torni


Arkkitehti Erkko Virkkunen tunnetaan myös Leivonmäen kirkon suunnittelijana. Kirkkoon käydään sisään suuresta A-kirjaimesta. "A niin kuin Aton."


Leivonmäen kirkon etupuoli


Takapuolelta kirkko näyttää... Noh... Niin.


Leivonmäen kirkon takapuoliEi kommentteja:

Lähetä kommentti