keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Pro Teekkari


Helsingin Abrahaminkadulla Metropolian rakennuksen edustalla on vuonna 1966 valmistunut Pekka Ojosen patsas Pro Teekkari. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:

"Arkkitehti Pekka Ojosen suunnittelema betoniin valettu ratasveistos muistuttaa Teknillisen korkeakoulun sijainneen ennen Otaniemeen siirtymistä Helsingissä. Pro Teekkarin jalustassa on teksti ja päiväys: "Helsingin kaupungille teekkareilta muuttopäivänä 30.9.1966." Pro Teekkari veistos tuo mieleen POP-taiteessa suositun arkisten elementtien käytön vakavasti ironisessa mielessä. Onko ratas taidetta vai jotakin muuta?"


Pro Teekkari


Onko ratas taidetta vai jotakin muuta?

Niinpä.

Rattaan symboliikka tulee astrologiasta ja tarotista. Symbolina ratas kuvaa astrologista eläinrataa, jossa on 12 eläinradan merkkiä. Ojosen teoksessa tätä eläinratayhteyttä alleviivataan teoksen 12:lla "sektorilla". Rattaita on kuusi ja rattaiden välejä on kuusi - yhteensä 12 "sektoria".


Eläinrata


Tarotissa eläinrata löytyy kortista Kohtalonpyörä. Pyörivässä "rattaassa" on teksti TARO, jonka voi lukea kortin ylösalasin kääntämällä muodossa ROTA. Sana rota on latinaksi pyörä. Kortin nurkissa on neljä eläinradan merkkiä (Härkä, Vesimies, Skorpioni (aiemmin kotka) ja Leijona), jotka edustavat ns. kiinteitä merkkejä.


Kohtalonpyörä


Vastaavaa ratassymboliikkaa löytyy vapaamuuraripohjaisen Rotary Clubin logosta:Vapaamuurarilogo Rotary-tunnuksessa2 kommenttia:

  1. Voisiko olla, että tuo teekkarien hammasratas olisi valittu kuvaamaan tekniikkaa eikä astrologiaa/vapaamuurareita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2014/11/alkupuhe-osa-2-esoteerinen-ja.html

      Poista