Jatkoa edelliselle kirjoitukselle.
Poika miettii lampaitaan.
Ne eivät ole enää minun lampaitani, hän mietti haikeutta tuntematta. Ne ovat varmaan jo sopeutuneet uuteen paimeneen ja unohtaneet minut. (s. 88)
Uusi paimen - uusi Narri. (Ks. ensimmäisen kierroksen Narri)
0 - Narri |
Hän muisti kauppiaan tyttären ja oli varma, että tyttö oli jo naimisissa. Kenties leipurin kanssa tai jonkun paimenen joka osasi lukea ja kertoa kiehtovia tarinoita, sillä hän tuskin oli ainoa. (s. 88)
Jälleen paimen joka osaa lukea - viittaus korttiin Taikuri. (Ks. ensimmäisen kierroksen Taikuri)
I - Taikuri |
Hän hämmästyi huomatessaan kuinka vaistomaisesti hän tajusi asioita: ehkä hänkin alkoi oppia yleismaailmallista kieltä joka tunsi jokaisen ihmisen menneisyyden ja nykyisyyden. (s. 88)
Pojalla on intuitiivinen kyky. Kortti Ylipapitar on mm. intuitiivisten kykyjen kortti.
II - Ylipapitar |
"Ennakkoaavistuksia", hänen äidillään oli ollut tapana sanoa. (s. 88)
Kortti Hallitsijatar edustaa universaalia äitiä.
III - Hallitsijatar, universaali äiti |
"Maktub", poika sanoi ja muisti kristallikauppiaan.
Kristallikauppias oli pojalle isähahmo. Siinä missä Hallitsijatar edustaa äidillisyyttä, kortti Hallitsija edustaa isällisyyttä.
IV - Hallitsija, isähahmo |
Ajajien oli purettava kuorma ja talutettava eläimet petollisen maaperän yli. Sen jälkeen he kantoivat kuorman selässään ja lastasivat sen uudestaan satuloihin. Jos opas sairastui tai kuoli, ajajat valitsivat arvalla uuden oppaan. (s.89)
Hierofantti on neuvonantaja, opastaja.
V - Hierofantti |
Englantilainen oli ainoa joka ei huomannut mitään, koska hän oli lähes kaiken aikaa uppoutunut kirjoihinsa. Pojallakin oli kirja ja hän oli jopa yrittänyt lukea sitä matkan alkuvaiheessa (s. 89)
Englantilaisella on kirjoja, ja pojalla on kirja. He ovat "kuin kaksoset" - viittaus korttiin Rakastavaiset, joka on Kaksosten merkin kortti.
VI - Rakastavaiset |
Poika saa uuden ystävän.
Hän ystävystyi kamelinajajan kanssa joka teki matkaa hänen rinnallaan. (s. 90)
Kamelinajaja on viittaus vaunujen ajajaan kortissa Sotavaunut.
VII - Sotavaunut |
Kamelinajaja kertoo tarinan häntä kohdanneesta onnettomuudesta.
Mutta mitään ei ollut tehtävissä. Maa oli tulvan jälkeen pilalla ja minun oli etsittävä elanto muualta. Nyt olen siis kamelinajaja. Mutta onnettomuuden jälkeen olen ymmärtänyt Allahin sanat: tuntematonta ei tarvitse pelätä, koska jokainen ihminen kykenee saavuttamaan sen haluaa ja mitä tarvitsee. (s. 90-91)
Kortti Voima on psykologisen voiman ja rohkeuden kortti.
VIII - Voima |
Välistä paikalle ilmestyi huppupäisiä beduiineja, jotka seurasivat karavaanien liikkeitä ja varoittivat ryöstäjistä ja barbaariheimoista. Beduiinit tulivat äänettömästi ja lähtivät yhtä äänettömästi mustissa kaavuissaan ja hupuissaan jotka paljastivat vain silmät. (s. 91)
Erakko on hiljainen, huppupäinen ja kaapuun pukeutunut mies.
IX - Erakko |
Karavaanin kulkemilla seuduilla on syttynyt heimosota.
Englantilainen kysyi viimein olivatko he vaarassa. "Aavikolle lähteneellä ei ole paluuta", ajaja vastasi. "Koska emme voi palata, meidän on tehtävä voitavamme päästäksemme eteenpäin. Kaikki muu on Allahin käsissä, ja hänen käsissään on myös vaara. (s. 92)
Aavikolla voi käydä mitä vain. Kaikki on Allahin käsissä - viittaus korttiin Kohtalonpyörä.
X - Kohtalonpyörä |
Poika puhuu englantilaiselle.
"Olen seurannut karavaanin kulkua aavikolla", hän sanoi viimein. "Ne puhuvat samaa kieltä ja siksi aavikko antaa meidän kulkea yli. Se koettelee meitä jokaisella askelella nähdäkseen olemmeko sopusoinnussa sen kanssa, ja jos olemme, pääsemme keitaalle." (s. 93-94)
Sopusointu, eli tasapaino - viittaus korttiin Oikeudenmukaisuus.
XI - Oikeudenmukaisuus |
"Viisasten kiveä on vaikea löytää", englantilainen sanoi. "Alkemistit tuijottivat laboratorioissaan vuosikaudet tulta joka puhdisti metallit, ja he tuijottivat sitä niin pitkään, että vähitelleen heidän mielestään haihtui maailman turhuus. Lopulta he huomasivat, että metallin puhdistaminen oli puhdistanut heidät." (s. 95-96)
Kortin Hirtetty yksi teema on henkinen puhdistautuminen. (Ks. Kullervo puhuu miekalleen)
XII - Hirtetty |
Kamelinajaja kertoo pojalle omasta filosofiastaan.
"Kun syön, en ajattele muuta. Kun teen matkaa, keskityn siihen. Jos minun on määrä taistella, se on aivan yhtä hyvä päivä kuolla kuin muutkin päivät." (s. 99)
XIII - Kuolema |
Poika puolestaan ajatteli aarrettaan. Mitä lähemmäksi hän pääsi unelmaansa, sitä enemmän asiat mutkistuivat. Vanhan kuninkaan mainitsema "aloittelijan hyvä onni" ei pitänyt enää paikkaansa. Sen sijaan hänen sinnikkyyttään ja rohkeuttaan koeteltiin joka päivä. Hän ei saanut hätäillä eikä käydä kärsimättömäksi, sillä jos hän kiirehtisi liikaa, hän ei näkisi ennusmerkkejä joita Jumala sirotteli hänen tielleen. (s. 103-104)
Kortti Kohtuus on harkitsevaisuuden ja kärsivällisyyden kortti.
XIV - Kohtuus |
Poika kysyy naiselta missä alkemisti asuu.
Nainen vastasi, ettei ollut koskaan kuullutkaan sellaisesta ihmisestä, ja poistui nopeasti. Ennen lähtöään hän varoitti kuitenkin poikaa puhumasta mustapukuisille naisille, koska he olivat naimisissa. Pojan oli kunnioitettava perinnettä. (s. 105)
Miehet eivät saa puhua naisille - perinne sanoo niin. Kortissa Paholainen on toisistaan erotetut feminiini ja maskuliini - vertauskuva tietoisuuden laskemiselle. Kortti edustaa mm. auktoriteetin valtaan alistumista.
XV - Paholainen |
Poika ja englantilainen etsivät epätoivoisesti alkemistia.
Lopulta kaivolle tuli tyttö joka ei ollut pukeutunut mustiin. Hän kantoi ruukkua olkapäällään ja hänen päätään peitti huntu, mutta hänen kasvonsa olivat paljaat. Poika meni tytön luo tiedustellaksen alkemistin olinpaikkaa. Sillä hetkellä hänestä tuntui kuin aika olisi pysähtynyt ja Maailman sielu olisi kummunnut esiin kaikella voimallaan. Kun hän katsoi tytön tummiin silmiin ja näki epävarman hymyn tämän huulilla, hän ymmärsi mikä oli keskeisintä ja viisainta Maailman kielessä - kielessä jota jokainen ymmärsi sydämellään. Se oli rakkaus, rakkaus joka oli ollut jo ennen ihmistä ja ennen aavikkoa mutta joka syttyi yhtä voimallisena aina kun kahden ihmisen katseet kohtasivat niin kuin heidän katseensa kohtasivat nyt kaivolla. Tyttö hymyili, ja se oli merkki jota poika oli odottanut tietämättään koko elämänsä ja jota hän oli etsinyt lampaittensa parista, kirjoista, kristalliesineistä ja aavikon hiljaisuudesta. (s. 107)
Poika rakastuu täysin yllättäen - kuin "salaman iskusta". Korttissa Torni teemana on yllättävä käänne.
XVI - Torni |
Seuraavana päivänä tyttö ja poika kohtaavat uudelleen.
Kohta englantilaisen lähdettyä Fatima tuli ruukkuineen hakemaan vettä. "Tulin kertomaan sinulle yhden ainoan asian", poika sanoi. "Haluan sinut vaimokseni koska rakastan sinua." Vesi läikkyi maahan tytön ruukusta. (s. 110)
XVII - Tähti |
Englantilainen pohtii alkemian opintojaan.
"Minun on poistettava epäpuhdas rikki enkä saa pelätä epäonnistumista. Epäonnistumisen pelko on estänyt minua tähän saakka yrittämästä Suurta työtä. Lähden nyt siitä mistä olisin voinut lähteä jo kymmenen vuotta sitten. Mutta olen onnellinen etten odottanut kahtakymmentä vuotta." (s. 113-114)
Kortti Kuu edustaa oman varjonsa työstämistä ja pelkojensa kohtaamista.
XVIII - Kuu |
Hän istui pitkään mitään ajattelematta kunnes hän havaitsi liikettä päänsä päällä. Hän katsoi ylös ja näki kaksi haukkaa. (s. 114)
Haukka on egyptiläisen auringonjumala Horuksen tunnus. Horus edustaa ns. "syntynyttä aurinkoa". Kortissa Aurinko on syntynyt aurinkosankari.
XIX - Aurinko, syntynyt aurinkosankari |
Horus - syntynyt auringonjumala |
Toinen haukka syöksyi yhtäkkiä toisen kimppuun, ja poika näki samalla silmiensä edessä kuinka armeija hyökkäsi miekat pystyssä keitaalle. Näky haihtui heti mutta poika säpsähti. Hän oli kuullut kangastuksista ja oli nähnyt niitä itsekin. Hän tiesi, että ne olivat toiveita jotka näyttivät todellisilta aavikon hiekalla. Mutta hän ei halunnut armeijan tunkeutuvan keitaalle. Hän halusi unohtaa näyn ja jatkaa mietiskelyään. Hän yritti keskittyä aavikon punertaviin varjoihin ja kiviin, mutta tunsi olonsa rauhattomaksi. Seuraa ennusmerkkejä, vanha kuningas oli sanonut. Poika aavisti, että hänen näkynsä kävisi pian toteen. (s. 115)
Poika näkee profeetallisen näyn. Kortissa Tuomio on kuvattu ehkä maailman kuuluisin profetia - tuomiopäivä.
XX - Tuomio |
Kamelinajaja istui palmun alla katselemassa auringonlaskua kun hän näki pojan ilmestyvän hiekkakinoksen takaa.
"Armeija on tulossa", poika sanoi. "Näin sen näyssä."
"Aavikko täyttää ihmisen mielen näkykuville", ajaja vastasi.
Mutta poika kertoi haukoista ja siitä kuinka oli niiden lentoa katsellessaan sukeltanut Maailman sieluun. (s. 116)
Maailman sieluun sukeltaminen on viittaus Narrin matkan viimeiseen korttiin Maailma, joka edustaa quintessence-tietoisuuden saavuttamista.
XXI - Maailma |
Kirjassa on 183 sivua. Kolmas ison arkanan kierros päättyy sivulle 116.
Jatkuu seuraavassa osassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti