sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Veikkaus


Suomalainen Veikkaus on valtion kokonaan omistama rahapeliyhtiö, jolla on lainsäädännöllinen monopoliasema Suomessa. Millaista symboliikkaa löytyy yhtiön käyttämistä tunnuksista?

Nykyisessä logossa on punainen ympyrä, jonka poikki kulkee teksti. Kyseessä on hyvin usein logoissa käytetty symboli Akhet, eli "aurinko horisontissa". Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.


Akhet - aurinko horisontissa

Akhet ja auringonsäteet


A- ja U-kirjainten päällä on pieni sininen risti. Ristin alkuperä on astronomiassa ja aurinkosymboliikassa. (Ristin alkuperä) "Au" on kullan kemiallinen merkki. Kullan yhteydestä aurinkosymboliikkaan enemmän kirjoituksessa Neitsyestä syntynyt.

Toisaalta AU on myös pituusyksikkö, jota käytetään astronomiassa. 1 AU on Auringon ja Maan välinen etäisyys.

Logossa risti on kallellaan muodostaen X-kirjaimen. X on roomalainen numero kymmenen, joka on englanniksi ten. Yksi X on "a ten", Aten. Aiheesta mm. kirjoituksessa Auringonsäteet julkisivuissa.

Logon sininen ja punainen väri viittaa Hyksos-kuninkaiden Ala-Egyptissä palvomaan Seth-jumalaan. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Sininen ja punainen.


Seth


Sama sinisen ja punaisen teema oli myös Veikkauksen vanhemmassa logossa. Tässä logossa Seth-yhteyttä alleviivataan punaisella kolmiolla. Kärjellään oleva punainen kolmio on Niilin Delta, Ala-Egypti, jonka autiomaa-alueita kutsuttiin "punaiseksi autiomaaksi". Tästä syystä esimerkiksi Ala-Egyptin hallitsijan kruunu Deshret on väriltään punainen.Deshret - Ala-Egyptin hallitsijan kruunu


Logoa ympäröi nuolet, jotka muodostavat vastakkaiset kaaret. Asemointi ja muotokieli viittaa kuunsirppeihin, joita on käytetty mm. temppeliritarien Baphomet-kuvissa. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Käärme ja sauva.


Baphomet ja kuunsirpit - Two Ladies


Vastakkaiset kuunsirpit ovat Two Ladies, egyptiläiset Isis ja Neftys. Isis on elämän jumalatar - Neftys kuoleman. Logon nuolet kuvaavavat elämän ja kuoleman syklistä kiertokulkua. Two Ladies on egyptiläinen "auringon kaksi äitiä". Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.


Syntyvä aurinko ja Two Ladies - Isis vasemmalla, Neftys oikealla


"Aurinko horisontissa" löytyy lähes kaikista Veikkauksen pelilogoista.Entä muistatteko Jokeri-miehen? Mistähän sen symboliikassa mahtaa olla kyse?NarriEi kommentteja:

Lähetä kommentti