torstai 25. joulukuuta 2014

Astro-teologia - osa 2: Kuolleista noussut

Osa 1: Neitsyestä syntynyt

Astro-teologisen kirjoitussarjan toinen osa jatkaa joulun teemalla. Ja vähän pääsiäisenkin.

Kristityssä perinteessä on paljon lainauksia astrologiasta ja astronomiasta, jotka olivat kaikkien pakanauskontojen ja kulttien perustana. Muinaisten viisaiden Tähdistö-kultti loi pohjan myös Egyptissä alkunsa saaneille monoteistisille uskonnoille. Ei ole ihme, että kristinusko on edelleen täynnä astrologisia allegorioita.

"Nousi kolmantena päivänä kuolleista."

Tämä uskontunnustuksestakin löytyvä lausahdus ei alkuperäisessä muodossaan liittynyt mitenkään kevääseen tai pääsiäiseen, vaan talvipäivänseisaukseen. Kielikuvan taustalla on auringon, jota Jeesus kristillisessä perinteessä edustaa, liikkeen pysähtyminen kolmeksi päiväksi juuri talvipäivänseisauksen aikoihin.
Muinaiset viisaat seurasivat auringon liikettä suhteessa tähdistöihin hyvin tarkkaan. Talvipäivänseisausta lähestyttäessä aurinko liikkui etelään, päivät lyhenivät ja aurinko nousi joka päivä edellistä matalammalle. 22. päivä sen liikerata oli matalimmillaan. Muinaisille tämä edusti symbolista "auringon kuolemaa".

Aurinko liikkui tähtikartalla koko vuoden, mutta juuri joulukuun 22. päivä sen liike näytti pysähtyvän - kolmeksi päiväksi. Myös auringon matala liikerata pysyi muuttumattomana - kolmena päivänä. Auringon "kuolema" kesti 22. päivästä 24. päivään. 25. päivän aamuna aurinko aloitti taas liikkumisensa tähtikartalla siirtymällä asteen kohti pohjoista näyttäen nousevan joka päivä taas hieman korkeammalle. Aurinko oli siis kolme päivää "kuolleena", kunnes se "nousi kolmantena päivänä kuolleista".

Korkean profiilin atonistiseen "Eliittiin" kuuluvat kirkkoisät kyllä tietävät tämän tarinan, mutta pitävät sen tiedon itsellään. Tavallisille ilmisille tarjoillaan talvipäivänseisauksen juhlasta eksoteerinen versio vapahtajan neitseellisestä syntymisestä, jonka alkuperä liittyy enemmän heinäkuun lopun Niilin tulviin ja Siriuksen nousuun. Ironisesti alkuperältään talvipäivänseisaukseen liitetty auringon "kolmen päivän kuolema" on kristillisessä perinteessä keväällä vietetty pääsiäinen.

Kerrottiinko tätä rippikoulussa?

Tänään on joulukuun 25. päivä ja aurinko näyttää paistavan komeasti. Hyvää "kuolleista nousseen" päivää kaikille!

Aurinko on noussut...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti