perjantai 5. joulukuuta 2014

Ruusut Suomen vaakunassa

Edellisen kirjoituksen ruusu-symboliikka tarjoaa mielenkiintoisen linkin Suomen vaakunaan. Vaakunassa olevaa leijonaa on käsitelty tällä sivustolla aiemminkin, mutta tällä kertaa huomio kiinnittyy vaakunan ruusuihin.

Katsotaanpa mitä "virallinen totuus" sanoo:
"Vaakunan yhdeksän hopeista heraldista ruusua eivät kuvaa mitään, vaan ovat vain täytteenä. Nykyään niiden voidaan tosin ajatella symboloivan yhdeksää Suomen historiallista maakuntaa." - Wikipedia
Eivät kuvaa mitään?

"Eeeei ne mitään tarkota... Ihan vaan täytteeksi laitetiin siihen... Että tuota..."

Niinpä niin.

Kun symboliikkaa yritetään selittää lauseilla "se on siinä vain täytteenä" tai "se ei tarkoita mitään", voidaan olla varmoja siitä, että jotain ei haluta kertoa tai paljastaa.

Edellisessä kirjoituksessa käsitelty ruusuristiläisyyden yhteys luterilaiseen kirkkoon on symboliikkaa katsomalla täysin selvä. Kun katsoo Suomen vaakunan ruusuja, voi nähdä samanlaisen linkin ruusuristiläisyyteen. Nuo yhdeksän "heraldista" ruusua ovat englantilaisen Tudor-hallitsijasuvun ruusu-symboleja. Tudoreilla oli merkittävä rooli ruusuristiläisyyden synnyssä, mikä selittää tämän salaisen veljesjärjestön käyttämän ruusun alkuperän. Luterilaisen (lue: ruusuristiläisen) maan vaakunassa ei ole kovinkaan yllättävää nähdä ruusuja.

Ruusujen lukumäärä on todennäköisesti viittaus ruusuristiläisten yhdeksän asteen järjestelmään.Ruusuristiläistä symboliikkaa. Huomatkaa aurinkoristit ja "neljän keskellä viides" -teema.

Tudor-ruusu

Henry VII ja Tudor-ruusu

Anne Boleyn ja Tudor-ruusu

Elizabeth I ja Tudor-ruusu

Toki näitä Tudor-ruusuja voi nähdä monessa muussakin paikassa:


Ruusuja voi nähdä myös suomalaisissa kolikoissa

Valkoisen ruusun ritarikunnan ansiomerkki. Hakaristit ovat aurinkoristejä, jotka viittaavat aurinkokultti atonismiin. Tässä yhteydessä hakaristit eivät viittaa natseihin.

Ruusu vapaudenristin keskellä. Huomatkaa myös maltanristi, hakaristi ja seppele.

Ruusuja löytyy Suomen armeijan arvomerkeistä. Tässä majurin arvomerkki.

Ruusut Kauniaisten vaakunassa

Lotat ja ruusut

Ruusu ja sosialidemokraatit kuuluvat tiukasti yhteen

Jutta Urpilaisesta on valtava määrä kuvia tämän kaulakorun kanssa: Sydän ja risti. Samat symbolit löytyvät ruusun keskeltä niin Lutherin sinetissä kuin ruusuristiläisten symboliikassa.

Minkähän takia aina juhlien yhteydessä päivänsankarille annetaan nimenomaan ruusuja?
Miksi ruusuja pidetään "arvokkaina"? 

2 kommenttia:

  1. Juttan korusta puuttuu ankkuri... voisi tarkoittaa juureton. Perimä (b) on samasta mahtavasta talosta, missä Ilikkalan Jaakkookin syntyi.

    VastaaPoista
  2. Tämä sama ruusuhan esiintyy selvästi tarotin kortissa kuolema. Vaikka blogisi käsitteleekin "eliitin" symboliikkaa, niin olisi mielenkiintoista tietää onko olemassa myös symboleita, joilla selvästi vastustetaan tätä "eliittiä."

    VastaaPoista