maanantai 29. heinäkuuta 2024

Pahan juuret – osa 23: Psyykkisistä traumoista voi parantua


Lasten huonosta kohtelusta seuraa hyvin usein psyykkistä traumatisoitumista. Fyysinen väkivalta, henkinen väkivalta, erilainen hyväksikäyttö, lapsen tarpeiden laiminlyöminen, vauvan itkemään jättäminen ja niin edelleen tuottavat sellaisia psyykkisiä vammoja, joiden kanssa suurin osa ihmisistä joutuu elämään koko elämänsä hautaan saakka. Koska meillä on Suomessa lasten huonosta kohtelusta niin pitkät kulttuuriset perinteet, meillä on satoja tuhansia (ellei jopa miljoonia) eriasteisesti traumatisoituneita ihmisiä. Oireiden kirjoon kuuluu muun muassa masennusta, ahdistuneisuutta, post-traumaattista stressihäiriötä, paniikkioireita ja yleistä neuroottisuutta. Tämän lisäksi psyykkisesti traumatisoituneet ihmiset kärsivät monenlaisista fyysisistä sairauksista ja kehollisista ongelmista. Mieli ja keho ovat saman kolikon kaksi eri puolta, joten traumat vaikuttavat aina koko psykosomaattiseen järjestelmään. Aihetta käsitellään kattavasti Alice Millerin kirjassa The Body Never Lies, jonka lukemista suosittelen jokaiselle. 

Kun näiden traumatisoituneiden ihmisten oireilu saavuttaa sen pisteen, että he lähtevät hakemaan apua lääkäristä, he törmäävät kammottavaan todellisuuteen: suomalaiset lääkärit eivät osaa parantaa heitä. Meillä on Suomessa noin 1300 mielenterveysongelmiin erikoistunutta psykiatria (eri asia kuin psykologit), jotka “hoitavat” potilaitaan kirjoittamalla erilaisia reseptejä lääkkeisiin, jotka eivät paranna ketään. Käytännössä koko psykiatriakunta koostuu lääkäreistä, joilla ei ole mitään käsitystä siitä, miten psyykkiset traumat syntyvät, ja miten niistä voi parantua. Tilanne on enemmän kuin absurdi. 

Absurdia on myös se, että tietoa psyykkisistä traumoista paranemiseen on ollut tarjolla jo kymmeniä vuosia. Jostain syystä tuota tietoa ei kuitenkaan ole vieläkään saatu mielenterveystyötä tekeville ammattilaisille. Sen sijaan psykiatreista on tehty lääkeyhtiöitä palvelevia pillerikauppiaita, jotka vain robottimaisesti noudattavat Käypä hoito -oppaan ohjeistusta välittämättä siitä, että he saattavat tehdä kymmenien vuosien mittaisen lääkärin uran parantamatta tuona aikana yhtään ainoaa potilasta. Onko lääkäri, joka ei paranna koskaan ketään, hyvä lääkäri? Onko tällaisia lääkäreitä tuottava järjestelmä toimiva? Onhan se, jos asiaa kysytään miljardibisnestä pyörittäviltä lääkeyhtiöiltä. Parannettu potilas on menetetty asiakas.

Miten psyykkiset traumat syntyvät? Miten niistä voi parantua? Vastaus näihin kysymyksiin löytyy psykologian tohtori Arthur Janovin tuotannosta. Kirjassaan Huuto sisimmästä hän esittelee niin sanotun primaaliteorian, joka selittää miten traumat syntyvät ja miten niistä parannutaan. Suosittelen tämän kirjan lukemista jokaiselle mielenterveysongelmista kärsivälle. 

Psyykkiset traumat voivat syntyä lukemattomilla eri tavoilla, mutta aivojen kannalta trauman syntymekanismi on aina sama. Kun ihminen joutuu kokemaan jotain traumaattista, hän joutuu kokemaan niin voimakasta tuskan tunnetta, että se on aivoille liikaa. Liian voimakas tuskallinen tunne-energia laukaisee aivoissa eräänlaisen “sulakkeen palamisen”, mikä suojaa aivoja vakavammalta vaurioitumiselta. Tämän seurauksena traumatunne jää jumiin ihmisen psykosomaattiseen järjestelmään luoden eräänlaisen “psyykkisen tulehdustilan”, joka aiheuttaa myöhemmin sekä psyykkistä että fyysistä oireilua.

Lasten ja aikuisten aivot ovat hyvin erilaiset. Pienten lasten aivot ovat vielä niin kehittymättömät, että niillä on melko heikko kyky kestää voimakasta tuskan tunnetta. Tämän takia lapset traumatisoituvat huomattavasti herkemmin kuin aikuiset. Trauman syntyminen ei välttämättä vaadi edes mitään yhtä yksittäistä dramaattista kokemusta. Trauma voi syntyä esimerkiksi sellaisesta kokemussarjasta, jossa lapsi joutuu tuntemaan samaa tuskan tunnetta uudestaan ja uudestaan. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta kumulatiivisesta tuskan kokemisesta on toistuva vanhempien raju riitely, joka synnyttää lapsessa voimakasta pelkoa. Vuonna 2011 valmistuneessa suomalaisessa väitöstutkimuksessa todettiin, että 35 prosenttia lapsista saa vakavia psyykkisiä oireita vanhempien riitelystä. Lievempiä oireita saa yli puolet lapsista. Valitettavan harva vanhempi tulee ajatelleeksi, että riitely oman puolison kanssa voi olla lasten terveydelle hyvin vahingollista. 

Toinen hyvä esimerkki kumulatiivisesta tuskan kokemisesta on sylivauva, jolle annetaan rintamaitoa vain silloin kun se sopii äidille (tai äidin luomaan ruokinta-aikatauluun), sen sijaan että häntä ruokittaisiin silloin kun hänellä on nälkä. Kun vauva tuntee nälkää, hän ilmaisee tämän tarpeen aina itkemällä. Jos näissä tilanteissa äiti jättää toistuvasti tämän tarpeen tyydyttämättä, vauvan kokema kumulatiivinen tuskan tunne on jossain vaiheessa liikaa, minkä seurauksena aivojen on pakko sulkea tuskan tunne pois. Seurauksena on traumatisoituminen, jonka synnystä lapsella ei ole myöhemmin aikuisena minkäänlaista muistikuvaa. Valitettavan harva vanhempi tulee ajatelleeksi, että toistuva lapsen tarpeiden laiminlyönti voi vammauttaa lapsen koko hänen loppuelämäkseen. 

Kun ihminen traumatisoituu, hänestä tulee aina jonkinasteinen neurootikko. Neuroottinen käytös johtuu siitä, että aivoja liian tuskalliselta tunteelta suojaava “sulakkeen palaminen” on jättänyt tuskan tunteen jumiin syvälle tiedostamattoman mielen syövereihin. Ihminen ei yleensä ole tämän trauman olemassaolosta edes tietoinen, mutta tuntee sen vaikutukset sekä fyysisesti että psyykkisesti. Tyypillisesti psykosomaattiseen järjestelmään jumiin jäänyt traumatunne aiheuttaa sellaista hermostuneisuutta ja jännittyneisyyttä, jota on pakko purkaa jollain tavalla. Yleensä tämä näkyy niin, että ihminen tekee jotain jännittyneisyyttä purkavaa asiaa liiallisia määriä. Esimerkiksi tupakointi, juopottelu, urheileminen, siivoaminen (esimerkkinä Sanna Marin), syöminen, shoppailu, seksi, TV:n katsominen ja videopelien pelaaminen ovat kaikki oloa helpottavaa jännittyneisyyttä purkavaa toimintaa. Neurootikko joutuu turvautumaan näihin keinoihin epäterveellisiä määriä. Pahimmillaan näihin keinoihin syntyy voimakas addiktio, joka voi olla terveydelle tai sosiaaliselle elämälle erittäin haitallista. 

Suomi on täynnä eriasteisia neurootikkoja. Tämän voi kuka tahansa todeta menemällä julkiseen kulkuneuvoon, jossa on paljon ihmisiä. Jos katsoo ympärilleen, voi nähdä miten lähes kaikki kanssamatkustajat istuvat älypuhelin kädessä tuijottaen sen ruutua neuroottisesti. Saman kännykkää jatkuvasti tuijottavan “ruutu-zombi-joukon” voi nähdä lähes kaikilla julkisilla paikoilla. Paikallaan oleminen tekemättä mitään on neurootikolle hyvin vaikeaa. 

Neuroottisen toiminnan tarkoitus on myös pitää traumaan liittyvä tuskan tunne loitolla. Neuroottisella toiminnalla ihminen ikään kuin pakenee sitä alkuperäistä tuskaa, jonka aivot joutuivat trauman syntyhetkellä sulkemaan pois. Janovin primaaliteorian mukaan traumoista parannutaan juuri päinvastaisella tavalla. Paraneminen tapahtuu menemällä kohti sitä tuskallista tunnetta, joka trauman aikanaan aiheutti. 

Janovin mukaan traumoista paraneminen vaati psykosomaattiseen järjestelmään jumiin jääneen traumatunteen ulos päästämistä niin sanotun primaalikohtauksen (tai lyhyemmin primaalin) kautta. Käytännössä tämä on eräänlaista “psyykkistä oksentamista”, jossa järjestelmään jumiin jäänyt traumatunne ikään kuin purskahtaa paineella ulos. Usein tämä tunnepurkaus on voimakasta itkua, joka jäi lapsena trauman syntyhetkellä itkemättä. Traumat puretaan siis viemällä loppuun se aivoissa tapahtuva prosessi, jonka “sulakkeen palaminen” trauman syntyhetkellä keskeytti. (Aivojen toimintaa koskeva osuus avataan yksityiskohtaisemmin Janovin toisessa kirjassa Biology of Love.)

Primaalikohtauksessa psyyken traumatunteen tukahduttamista ylläpitävät mekanismit pettävät, ja ihminen tuntee vihdoin koko olemuksellaan sen tunteen, jota aivot eivät kyenneet trauman syntyhetkellä käsittelemään. Se on yleensä samaan aikaan hyvin tuskallista ja helpottavaa. Kun traumatunteen saa vihdoin purkautumaan ulos, se on vähän kuin “psyykkisen mätäpaiseen” puhkaisu, joka käynnistää hitaan koko psykosomaattista järjestelmää eheyttävän paranemisprosessin.

Primaalikohtaukseen pääseminen on yleensä melko vaikeaa, koska sitä edeltää usein voimakkaan epämiellyttävä olotila, jota ihminen luontaisesti pyrkii välttelemään. Yleensä tukahduttamismekanismien alta ulos pyrkivä traumatunne aiheuttaa ennen purkautumistaan ahdistusta tai levottomuutta. Kun traumatunne on lähellä purkautumista, olo voi olla todella hirveä. Tässä tilanteessa on tärkeää, että antaa ahdistavan olon kasvaa, jotta traumatunteen synnyttämä painetila saa laukaistua ulos purkautuvan primaalikohtauksen. 

On luonnollista, että voimakkaan ahdistuksen vallassa ihminen pyrkii pääsemään kamalasta olotilastaan pois, ja alkaa tehdä niitä neurootikolle tyypillisiä asioita, joilla on tottunut tunteitaan tukahduttamaan. Paranemisen kannalta se on kuitenkin hyvin haitallista. Primaalikohtaukseen pääseminen vaati siinä mielessä tahdonvoimaa, että kykenee vastustamaan houkutusta oman olonsa helpottamiseen neuroottisella toiminnalla. Janov tarjoaakin mielenkiintoisen näkökulman ahdistuneisuuteen. Jos tuntee ahdistusta, se on hyvä merkki. Mitä enemmän on ahdistunut, sitä lähempänä primaalikohtaus on. Jos pystyy antautumaan ahdistukselle, ja antaa sen vain kasvaa, jossain vaiheessa kasvava paine laukaisee vapauttavan primaalikohtauksen. 

On tärkeä ymmärtää, että primaalikohtaus ei ole älyllinen prosessi. Traumoista ei parannuta pohtimalla tai oivaltamalla – traumoista parannutaan tuntemalla. Sitä alkuperäistä trauman aiheuttanutta tilannetta tai tapahtumasarjaa ei tarvitse ymmärtää tai edes muistaa. Riittää kun vain tuntee sen ulos purkautuvan tunteen, joka oli jäänyt järjestelmään jumiin. Janovin mukaan juuri älykkäimmät ihmiset ovat haastavimpia traumapotilaita, koska he ovat tottuneet ratkaisemaan kaikki ongelmat älyllään. Älystä ei kuitenkaan ole traumojen purkamisessa mitään hyötyä, koska koko prosessi on pääasiallisesti vain tuntemista. 

Janovin mukaan parantava primaalikohtaus vaatii myös niin sanotun “kytkennän”. Tällä hän tarkoittaa sitä, että psyyken tiedostamattomalta puolelta ulos purkautuva traumatunne kytketään tiedostavalle puolelle. Toisin sanoen ihmisen tajunta ymmärtää primaalikohtauksen aikana (tai välittömästi sen jälkeen), että se voimakas tunnepurkaus on järjestelmästä ulos purkautuvaa traumatunnetta. Ei ole olennaista muistaa, mikä sen trauman aiheutti. Olennaista on vain tiedostaa, että ulos tuleva tunne on traumatunnetta. 

Tyypillisesti traumatisoituneilla neurootikoilla on traumatisoivia kokemuksia niin paljon, että kyse ei ole koskaan yhdestä traumasta. Neurootikkojen tapauksessa on järkevämpää puhua “trauma-altaasta”, joka on täynnä erilaisia traumatunteita, jotka täytyy kaikki päästää järjestelmästä ulos yksitellen. Näin ollen yksi primaalikohtaus ei riitä. Kun ihminen saa ensimmäisen primaalin, se on merkittävä askel kohti paranemista, mutta se on vasta alkua. Paraneminen vaatii yleensä kymmeniä primaalikohtauksia ja hyvin paljon aikaa. Yksikään neurootikko ei parane traumoistaan viikossa, kuukaudessa tai edes vuodessa. Paraneminen on aina useamman vuoden prosessi, joka etenee hyvin yksilöllisellä tavalla. 

Janovin primaaliteorian esittelevässä kirjassa puhutaan myös primaaliterapiasta. Tällä tarkoitetaan Janovin kehittämää terapiamuotoa, jota ei kuitenkaan tällä hetkellä tarjota Suomessa. (Tai jos tarjotaan, kyseessä on erittäin suurella todennäköisyydellä huijari, jolla ei ole primaaliterapiaan asianmukaista koulutusta.) Primaaliteoriaa voi kuitenkin soveltaa omassa paranemisprosessissaan ilman minkäänlaista terapeuttisuhdetta, koska primaalikohtauksiin pääseminen ei vaadi terapeutin apua. Kuka tahansa voi parantaa itse itsensä, jos vain alkaa tehdä sellaisia elämänvalintoja, jotka johtavat tuntemisen lisääntymiseen ja tukahduttamisen vähentymiseen. Esimerkiksi edellisessä osassa mainitun kehopanssarin purkaminen on tällainen valinta. On myös paljon muita asioita, joilla voi edesauttaa primaalikohtauksiin pääsemistä. 

Suomessa on toki tarjolla yksi terapiamuoto, jonka avulla voi päästä primaaliin. Kyse on regressioterapiasta, jossa regressioterapeutti auttaa asiakasta pääsemään käsiksi traumaattisiin lapsuusmuistoihin, joiden uudelleeneläminen mielikuvatasolla voi vapauttaa muistoon liittyvän traumatunteen. Tämä on erittäin hyvä hoitomuoto niille, joilla on vaikeuksia päästä primaaliin omin keinoin. Yhdestäkin hoitokerrasta voi olla merkittävää apua, ja sillä voi saada oman paranemisprosessin käyntiin. 

Minulla on regressioterapiasta kokemusta yhden kolmetuntisen hoitosession verran, ja se oli erittäin positiivinen kokemus. Kävin sen aikana läpi kaksi traumaattista lapsuuskokemusta, joihin molempiin liittyi voimakasta verenvuotoa. Tuollaisissa shokeeraavissa tilanteissa tunneimpulssi on lapsen aivoille liikaa, joten käytännössä se synnyttää aina jonkinasteisen trauman. Kun tilanteen käy läpi regressioterapiassa aikuisena, aivot kestävät tunteen käsittelyn, ja trauma purkautuu ulos voimakkaana tunnekokemuksena. Minun tapauksessa tämä hoitosessio toimi myös oman primaaliprosessini kiihdyttäjänä, koska sen jälkeen omia primaalikohtauksia alkoi tulla aiempaa tiheämpään tahtiin. En tiedä miksi, mutta muutos oli hyvin selkeä. Koska minulla on kokemusta vain yhdestä regressioterapeutista, en osaa sanoa ovatko kaikki regressioterapeutit asiansa osaavia. Mutta tämä henkilö, nimeltään Lotta Kvist (Lauttasaari, Helsinki), on ainakin sellainen, jota voin suositella kaikille. Hinta-laatusuhteeltaan regressioterapia päihittää mennen tullen perinteisen psykoterapian, joka ei auta traumoista paranemiseen.

Regressioterapiaan meneminen ei kuitenkaan ole paranemisen kannalta millään tavalla välttämätöntä. Kaikkein olennaisinta oman primaaliprosessin käynnistämisessä on vähentää niitä neuroottisia toimintoja, joilla on tottunut tukahduttamaan tunteitaan. Kaikki neurootikot tekevät sitä, joten jokaisella neurootikolla on varmasti keinoja tukahduttamisen vähentämiseen. Helppoa se ei tietenkään ole – eikä varsinkaan miellyttävää. Jos on tottunut tukahduttamaan itseään esimerkiksi alkoholilla tai tupakalla, ei varmaankaan olisi huono idea luopua niiden käytöstä. Kyllä, se lisää ahdistuneisuutta ja pahaa oloa, mutta se on juuri se mihin täytyykin pyrkiä. Mitä enemmän ahdistaa, sitä lähempänä primaalikohtaus on. On syytä kuitenkin muistaa, että kun luopuu yhdestä neuroottisesta toiminnasta, syntyy suuri houkutus korvata se jollain uudella toiminnalla. Tätä pitäisi pystyä välttämään. Esimerkiksi kovan juopottelun vaihtaminen kovaan urheilemiseen on varmasti fyysisen terveyden kannalta ihan hyvä valinta, mutta primaaliprosessin kannalta siitä ei ole mitään hyötyä. Urheilusta saatavat endorfiinit tukahduttavat tuntemista aivan samalla tavalla kuin alkoholi.

Janovin Huuto sisimmästä julkaistiin vuonna 1970. Reilut kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän julkaisi tälle kirjalle jatko-osan New Primal Scream: Primal Therapy 20 Years On, joka syventää ja täydentää hänen primaaliteoriaa tarjoten paljon arvokasta lisätietoa. Molemmat kirjat ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia, ja suosittelen niitä jokaiselle mielenterveysongelmista kärsivälle. 

Psyykkisistä traumoista paraneminen ei ole helppoa. Se ei myöskään ole nopeaa. Se on tuskallista, kivuliasta, hirveää ja pelottavaa. Se vaatii rohkeutta ja tahdonvoimaa mennä sinne, minne ei haluaisi mennä. Vähän kuin kävisi vuosien ajan toistuvasti omassa henkilökohtaisessa helvetissään. Valitettavasti sitä helvetissä käymistä ei voi ulkoistaa kenellekään toiselle. Se on pakko tehdä itse. 

Sarjan aiemmat osat:

7 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus! Kiitos! Tuli paljon oivaluuksia kun luin tämän kirjoituksen. Toi pyrikminen primaalikohtaukseen idea on mainio. Sitä olen viime vuosia tehnyt intuitiivisesti: olen pyrkinyt kohtamaan tunteitani, vaikka ovat välillä haastavia. Lopussa kuitenkin tunteminen aina palkitsee. Tärkeintä on mielestäni olla armollinen itselle ja tuntea omien kykyjensä mukaan. On päiviä kun jaksaa kohdata tunteita ja on päiviä kun ei siihen pysty. Silloin tyydyn TV:n katsomiseen...
    Sitten kun on voimat kerätty, niin voi taas tuntea syvemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Primaaleihin meneminen on rankkaa, ja niin on myös niistä toipuminen. Primaalien välissä kannattaa nimenomaan levätä ja kerätä voimia seuraavaan puristukseen.

      Joskus käy niin, että jonkun ison primaalin jälkeen tulee hetkellinen helpotuksesta tuleva piristyminen, mutta yleensä primaalien jälkeiset viikot ovat ainakin itsellä täynnä väsymystä. Liittynee siihen, että järjestelmä toipuessaan "päivittää" itse itseään - myös fyysisesti. Itsellä on tapahtunut isoja kehollisia muutoksia oman primaaliprosessini aikana. Vähän kuin olisi saanut uuden kehon.

      Poista
  2. Kaveri testasi tekoälyä liittyen Janovin näkemyksiin:

    "Arthur Janov vertasi aivojen suojautumista voimakkaalta traumatisoivalta tunteelta sulakkeen palamiseen, korostaen mekanismia, jossa aivot "katkaisevat yhteyden" sietämättömän tunteen käsittelemiseksi. Tässä on yksityiskohtaisempi selitys siitä, miten tämä prosessi Janovin mukaan toimii:

    Sulakkeen Palamisen Metafora

    1) Liiallinen Tunteiden Kuormitus:

    Kun yksilö kokee erittäin voimakkaan ja traumaattisen tunteen, kuten äärimmäisen pelon, surun tai kivun, tunteen intensiteetti voi ylittää aivojen kyvyn käsitellä sitä. Tämä tilanne muistuttaa tilannetta, jossa sähköjärjestelmässä virta ylittää sulakkeen kapasiteetin.

    2) Aivojen Suojamekanismi:

    Janovin mukaan aivoilla on suojamekanismi, joka toimii samalla tavalla kuin sulake. Kun tunnekuormitus ylittää aivojen sietokyvyn, tämä suojamekanismi aktivoituu "katkaisten" tietoisen yhteyden tunteeseen. Tämä estää tietoista mieltä käsittelemästä ja kokemasta liiallista tuskaa.

    3) Tunteiden Tukahduttaminen ja Tiedostamattomuus:

    Kun suojamekanismi aktivoituu, traumaattinen tunne tukahdutetaan ja siirretään tiedostamattomaan mieleen. Tämä on aivojen tapa suojata yksilöä välittömältä henkiseltä ja fyysiseltä ylikuormitukselta.

    Tukahduttaminen tarkoittaa, että tunne ei häviä, vaan se varastoidaan aivojen syvempiin osiin, kuten limbiseen järjestelmään. Tämä voi tarkoittaa, että tunne voi aktivoitua myöhemmin elämässä, joskus pienistäkin ärsykkeistä.

    4) Pitkäaikaiset Vaikutukset:

    Tämä "sulakkeen palamisen" mekanismi voi johtaa pitkäaikaisiin psyykkisiin ja fyysisiin oireisiin. Tukahdutetut tunteet voivat aiheuttaa kroonista stressiä, ahdistusta, masennusta ja fyysisiä sairauksia.

    Vaikka mekanismi suojaa yksilöä välittömältä henkiseltä ylikuormitukselta, se voi aiheuttaa ongelmia, kun tukahdutetut tunteet eivät pääse käsittelyyn ja vapautukseen.

    5) Primaaliterapian Rooli:

    Janovin kehittämä primaaliterapia pyrkii "uudelleen kytkemään" tietoisen mielen ja tukahdutettujen tunteiden välisen yhteyden. Terapian aikana potilas pyritään saamaan tuntemaan ja ilmaisemaan nämä tukahdutetut tunteet turvallisessa ja hallitussa ympäristössä.
    Prosessin aikana potilas "polttaa sulakkeen uudelleen", jolloin tukahdutettu tunne pääsee esiin ja käsitellään. Tämä voi auttaa palauttamaan tasapainon aivojen toiminnassa ja johtaa merkittävään emotionaaliseen ja fyysiseen paranemiseen."

    Vähän erikoinen tuo "polttaa sulakkeen uudelleen", mutta kyllä siitä tajuaa mitä sillä tarkoitetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vielä vähän laajennettu tekoälyn yhteenveto niille, joita kiinnostaa psyykkisten traumojen synty aivojen näkökulmasta. Tämä pitäisi opettaa jokaiselle opiskelijalle lääketieteellisessä korkeakoulussa:

      "Arthur Janovin mukaan tunnekokemus etenee aivoissa tietyssä järjestyksessä, kun se etenee signaalina aivojen osasta toiseen. Janov keskittyi erityisesti siihen, miten traumaattiset tunteet ja kokemukset käsitellään aivoissa. Tässä on selitettynä, miten tunnekokemus etenee aivoissa Janovin primaaliteorian mukaisesti, sekä eri aivojen osat ja niiden tehtävät sulakkeen palamisen metaforalla selitettynä:

      Ketjun Yhteenveto ja Sulakkeen Palamisen Metafora

      1) Aistit (Sensoriset reseptorit)

      Tunnekokemus alkaa aisteista, kuten näkö-, kuulo-, tunto-, maku- ja hajuaistista, jotka vastaanottavat ulkoisia ärsykkeitä.

      2) Thalamus

      Thalamus toimii "välityskeskuksena" aivoissa. Se vastaanottaa sensorisia tietoja aisteista ja välittää ne eteenpäin muihin aivojen osiin. Thalamus suodattaa ja ohjaa tunnesignaaleja kohti aivojen emotionaalisia ja kognitiivisia keskuksia.

      3) Amygdala

      Amygdala on tärkeä emotionaalisten reaktioiden käsittelyssä. Se tunnistaa ja arvioi emotionaalisesti merkitykselliset ärsykkeet, kuten pelottavat tai uhkaavat tilanteet. Amygdala laukaisee "taistele tai pakene" -reaktion ja aktivoi stressivasteen, jos tilanne on uhkaava.

      4) Hypotalamus

      Hypotalamus säätelee autonomisia toimintoja ja kehon reaktioita emotionaalisiin ärsykkeisiin. Se aktivoi stressivasteen ja ohjaa hormonaalisten reaktioiden, kuten kortisolin ja adrenaliinin, vapautumista kehoon.

      5) Hippokampus

      Hippokampus on keskeinen muistin ja oppimisen kannalta. Se yhdistää emotionaalisia kokemuksia kontekstiin ja auttaa tallentamaan ne muistoiksi. Traumaattiset kokemukset voivat häiritä hippokampuksen toimintaa, mikä vaikuttaa muistin ja tunteiden käsittelyyn.

      6) Prefrontaalinen korteksi

      Prefrontaalinen korteksi on vastuussa korkeammista kognitiivisista toiminnoista, kuten päätöksenteosta, tunteiden säätelystä ja sosiaalisesta käyttäytymisestä. Se auttaa arvioimaan tilanteita ja säätämään tunteita tietoisen ajattelun kautta. Traumaattisten tunteiden tukahduttaminen voi heikentää prefrontaalisen korteksin ja limbisen järjestelmän välistä vuorovaikutusta.

      7) Tiedostamaton mieli

      Jos tunnekokemus on liian voimakas käsiteltäväksi, se tukahdutetaan ja siirretään tiedostamattomaan mieleen. Tämä prosessi tapahtuu osittain limbisen järjestelmän (mukaan lukien amygdala ja hippokampus) ja prefrontaalisen korteksin yhteistyön kautta."

      jatkuu...

      Poista
    2. "Sulakkeen Palamisen Metafora

      - Liiallinen Tunteiden Kuormitus:

      Kun tunnekokemus on erittäin voimakas ja ylittää aivojen sietokyvyn, aivot aktivoivat suojamekanismin. Tämä suojamekanismi toimii samalla tavalla kuin sähköjärjestelmässä oleva sulake, joka katkaisee yhteyden estääkseen ylikuormituksen.

      - Ketjun Katkeaminen:

      Sulakkeen palamisen metaforassa tämä tarkoittaa, että aivot "katkaisevat yhteyden" tiettyjen aivojen osien välillä, jolloin voimakas tunnekokemus ei pääse etenemään normaalisti. Esimerkiksi amygdala voi estää tietoista mieltä (prefrontaalista korteksia) käsittelemästä tunteita, siirtämällä ne tiedostamattomaan mieleen.

      - Psyykkinen Trauma:

      Tämä suojamekanismi, joka estää voimakkaan tunnekokemuksen etenemisen, voi aiheuttaa psyykkisen trauman. Traumaattinen tunne tukahdutetaan ja varastoidaan limbiseen järjestelmään, mikä voi johtaa pitkäaikaisiin psyykkisiin ja fyysisiin oireisiin. Tukahdutettu tunne voi myöhemmin aktivoitua ja aiheuttaa ongelmia, kun sitä ei ole käsitelty.

      - Primaaliterapian Rooli:

      Primaaliterapian tavoitteena on "uudelleen kytkeä" nämä yhteydet, jolloin tukahdutettu tunne pääsee esiin ja käsitellään. Terapian aikana potilas tuntee ja ilmaisee nämä tunteet, mikä voi auttaa palauttamaan aivojen tasapainon ja johtaa merkittävään paranemiseen.

      Tämä ketju kuvaa, miten tunnekokemus etenee aivoissa ja miten voimakas tunnekokemus voi katkaista tämän ketjun aiheuttaen psyykkisen trauman. Sulakkeen palamisen metafora auttaa ymmärtämään, kuinka aivot suojautuvat liialliselta tunnekokemukselta, ja miten tämä voi johtaa pitkäaikaisiin ongelmiin, jos tunteita ei käsitellä asianmukaisesti."

      Poista
    3. Tämä pitkä vastaus syntyi kolmen kysymyksen kautta. Ensimmäinen kysymys oli:

      "Miten Janovin mukaan aivojen suojautuminen voimakkaalta traumatisoivalta tunteelta muistuttaa sulakkeen palamista?"

      Tämän jälkeen kysyttiin:

      "Miten Janovin mukaan tunnekokemus etenee aivojen sisällä signaalina aivojen osalta toiselle? Millaisen ketjun läpi tuo signaali kulkee? Luettele eri aivojen osat järjestyksessä ja kerro niiden tehtävät."

      Lopuksi pyydettiin edellisten vastausten yhdistämistä:

      "Toista edellinen vastaus, mutta lisää siihen "sulakkeen palamisen metafora", eli miten voimakas tunnekokemus voi katkaista ketjun ja pysäyttää tunnekokemuksen etenemisen aivoissa aiheuttaen psyykkisen trauman."

      Voitte kokeilla itse.

      Poista
  3. AoI: What Doesn't Kill You Makes You Stronger

    https://www.youtube.com/watch?v=oP54ZbLJyM8

    VastaaPoista