perjantai 27. lokakuuta 2017

Duodecim ja Käypä hoito - älä keikuta venettä


Tällä viikolla kohua aiheuttanut MOT:n juttu käsitteli lääkärien korruptiota. Jutun keskiössä oli Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen, jonka luento Suomen Psykologiliiton kansainvälisessä tilaisuudessa noin vuosi sitten aloitti mielenkiintoisen tapahtumaketjun.
”Osana luentoani yritin tuoda esille kansainvälisiä hälyttäviä merkkejä hoitosuosituksissa eli, onko ryhmän puheenjohtajalla tai ryhmän jäsenillä runsaasti taloudellisia sidonnaisuuksia." - Teppo Järvinen

Teppo Järvinen


Järvinen oli tehnyt havainnon, että Suomessa hoitosuosituksia tekevät lääkärit saavat tuloja lääkeyrityksiltä. Hän uskalsi nostaa luennossaan kissan pöydälle ja todeta ääneen itsestäänselvän ongelman: Hoitosuositussysteemi on mätä ja jääviysongelmat ilmeisiä. Jos lääkäri suosittaa toisille lääkäreille hoidoksi sellaisen lääkevalmistajan tuotteita, jonka palkkalistoilla hän itse muodossa tai toisessa on, siinä on ilmeinen eturistiriita.

Psykiatriayhdistys ei pitänyt tästä Järvisen veneen keikuttamisesta, ja teki vastaiskun. Se teki kantelun Lääkäriliittoon, josta seurasi Järvisen kurinpalautus. Professori Järvinen sai Lääkäriliitolta varoituksen "epäkollegiaalisesta käytöksestä".

Eli jos tuot esiin alallasi yleisenä käytäntönä olevat jääviysongelmat, olet epäkollegiaalinen tuhmeliini, joka ansaitsee varoituksen. Soo soo!

Syy siihen, että juuri Psykiatrialiitto reagoi Järvisen näkemyksiin tällä tavalla, on Suomessa harjoitettavan psykiatrian lääkehoitopainotteisuus. Suomessa on vallalla käytäntö, jossa mielenterveysongelmista kärsiville ihmisille suositelluissa hoitomuodoissa korostuu liiallisesti lääkkeiden käyttö. Potilaille määrätään liian usein lääkkeitä ja liian harvoin terapiaa. Ero muihin eurooppalaisiin maihin verrattuna on selkeä. (Toisessa MOT:n vuonna 2014 tehdyssä jutussa kerrotaan, että suomessa on yli 430 000 henkilöä, jotka syövät masennuslääkkeitä. Kuinkahan moni näistä on päässyt terapiaan? Sopii vain kysyä.)


"Tää on ollu yleinen käytäntö siihen aikaan."
- Erkki Isometsä, Käypä hoito suositusryhmän pj.

"Oikeastaan mä en puhuis sidonnaisuuksista vaan yhteistyöstä. En millään tavalla katso näytetyksi että sidonnaisuudet vaikuttas merkittävällä tavalla mun tekemisiin"
- Sami Pirkola, skitsofrenian ja masennuksen hoitosuositukset

"Jotta lääketiede kehittyy ja lääkehoito kehittyy, on välttämätöntä, että niin kliinistä työtä, siis potilastyötä, tekevät lääkärit kuin tutkijalääkäritkin, eli nää ihmiset jotka ovat myös tekemässä Käypä hoito suosituksia tekee yhteistyötä myös lääketeollisuuden kanssa."
- Jorma Komulainen, Käypä hoito suositus päätoimittaja


MOT:n jutussa käy ilmi myös Lääkäriliiton taloudelliset sidonnaisuudet lääkeyrityksiin. MOT:n mukaan Lääkäriliitto saa lääkeyrityksiltä tuloina noin 2 000 000 euroa vuodessa. Onko siis ihme, jos Järvinen saa varoituksen?

Käypä hoito suosituksia tekevä Lääkäriseura Duodecim saa lääkeyrityksiltä noin 1 000 000 euroa vuodessa. Hoitosuosituksia tekevä lääkäriseura perustettiin jo vuonna 1881. Sen nimi on latinaa, ja tarkoittaa suomeksi "kaksitoista".  Nimi tulee virallisen tarinan mukaan perustajajäsenten määrästä, ja sen yhteys astrologiaan on tietenkin vain sattumaa.

Ilmeisesti sattumaa on myös se, että seuran logossa on vapaamuurarisymboliikasta tuttu häntäänsä syövä ouroboros-käärme.


Ouroboros-käärme Duodecimin logossa

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros-käärme

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros-käärme

Vapaamuurarisymboliikka: ouroboros-käärme

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros-käärme

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros-käärme

Vapaamuurarisymboliikkaa: ouroboros-käärme


Ai miten niin rakenteellista korruptiota?

Katso MOT:n koko juttu:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/19/duodecim-ei-rakenteellista-korruptiota-mutta-ehka-yksiloita



2 kommenttia:

  1. "Vaikuttaa siltä, että psyykelääkkeiden ylikäytöllä pyritään lääkeyhtiöiden voittojen lisäämisen lisäksi myös ihmisten alistamiseen - psyykelääkkeitä käyttävät hyväksyvät helpommin järjestelmän heihin kohdistamat toimet, olivatpa ne miten epäoikeudenmukaisia tahansa"

    https://twitter.com/Aki_Nummelin/status/1698219676805767294

    Niinpä.

    Suomessa masennuspotilaat edelleen popsivat serotoniinilääkkeitä kuin karkkia, vaikka jo vuosi sitten julkaistiin laaja tutkimus, joka paljasti, että alentuneilla serotoniinitasoilla ja masennuksella ei ole mitään yhteyttä.

    "The main areas of serotonin research provide no consistent evidence of there being an association between serotonin and depression, and no support for the hypothesis that depression is caused by lowered serotonin activity or concentrations."

    https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0

    "Niin mutta kun Käypä hoito -suosituksessa lukee, että..."

    VastaaPoista
  2. Lääkäriliitto näyttää taas parasta puoltaan. Mikko Laaksolle annettiin kurinpalautusta 2022, kun hän ei "kunnioittanut koronakonsensusta".

    https://twitter.com/milaakso/status/1745419299357925795

    Onko Lääkäriliitto missään vaiheessa varoitellut ihmisiä hengenvaarallisista koronapiikeistä?

    VastaaPoista