tiistai 6. tammikuuta 2015

Äitiyden ilo


Ruotsalaisen Harald Sörensen-Ringin tekemä patsas Äitiyden ilo sijaitsee Helsingin Eirassa, Villa Ensin sisäänkäynnin vieressä. Kristillisessä maailmassa eläneet voivat nähdä patsaan symboliikassa jotain hyvin tuttua.

Äitiyden ilo

Maria ja Jeesus

Maria ja Jeesus

Kukapa meistä ei olisi joskus nähnyt kuvaa, jossa Maria pitelee Jeesus-lasta sylissään. Kirkko on antanut tälle kuvalle suuren roolin symbolisessa kuvastossaan, koska sen alitajuntaa puhutteleva viesti on hyvin voimakas.

Äitiyden ilo -patsas ei varsinaisesti ole mitenkään uniikki teos. Naisen ja lapsen symboliikkaa voi nähdä hyvin monessa yhteydessä. Kuitenkin se voidaan laittaa helsinkiläisten tarot-patsaiden listalle, koska sekin esittää tarot-korttia.

Jotta ymmärtäisi mistä kortista on kyse, täytyy palata muinaiseen Egyptiin. Maria ja Jeesus -kuva on suora kopio egyptiläisestä kuvasta Isis ja Horus.

Isis ja Horus

Isis ja Horus

Tarot-yhteys alkaa näkyä, kun ajattelee katsovansa Isista ja Horusta, alkuperäistä neitsyttä ja neitsyestä syntynyttä aurinkokuningasta. Isis on kuu ja Horus on aurinko. Mitä muistamme kuun ja auringon "liitosta"? Vastakohtien yhdistymisestä? Miksi Mannerheimin patsas ja Säätytalon Laki-patsas on sijoitettu tasan tuhannen metrin päähän toisistaan?

Isis ja Horus, Maria ja Jeesus, Äitiyden ilo - kaikki kuvaavat valaistumista. Valaistumisen kortti tarotissa on Aurinko.

Aurinko


Kortista voi helposti nähdä lapsen, Horuksen tai Jeesuksen, mutta hänen äitinsä näkeminen menee monelta ohi. Valitettavan harva tarot-tulkitsija tuntee symboliikkaa niin hyvin, että osaisi kertoa miksi tämä kortti edustaa valaistumista - kuun ja auringon liittoa.

Vasta kun ymmärtää valkoisen hevosen edustavan kuuta, kortin valaistumista tarkoittava symboliikka alkaa näkyä.


Valkoinen hevonen ja kuu


Valkoiset hevoset, yksisarviset ja pegasokset ovat kuun, eli Isis-jumalattaren symboleja. Miksi Khal Drogo antoi Daenerysille lahjaksi valkoisen hevosen Game of Thronesissa? Koska Daenerys edustaa sarjassa Isiksen arkkityyppiä. Ja mitä Drogo sanoi hänelle? "Jalan Atthirari Anni", Moon of My Life.


Daenerys ja valkoinen hevonen

Elämäni kuu - Aurinkoni ja tähteni


Tarot-kortti Aurinko löytyy monesta yhteydestä. Englannin vaakunassa on vasemmalla leijona (aurinko) ja oikealla valkoinen yksisarvinen (kuu).


Leijona ja yksisarvinen - aurinko ja kuu


Äiti ja lapsi -teemaa käytettiin Natsien propagandassa. Goebbelsin Mutter und Kind -organisaatio kannusti saksalaisia lisääntymään.


Äiti ja lapsi - Aurinko ja kuu


Mainonnassakaan äiti ja lapsi ei ole ihan uusin ilmiö.


Persil-mainos

Pears-saippuan mainos

Lääkeyhtiön Johnson&Johnson mainos

Nivea-mainos

Renewable Fuels Associationin kampanjamainos 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti