lauantai 24. tammikuuta 2015

Astro-teologia - osa 13: Eläinrata ja luku 12


Yksi kaikkein näkyvimmistä astro-teologisista aiheista nykypäivän maailmassa on luku 12. Astrologinen eläinrata, zodiac, ja sen 12 eläinradan merkkiä ovat läsnä kaikkialla. Eläinradan symboli, luku 12, löytyy todella monesta eri yhteydestä.


Eläinrata - zodiac

Jeesus ja 12 opetuslasta

Neitsyt Maria ja 12 tähteä

Pyhän hengen 12 hedelmää

Herakleen 12 urotyötä

Odysseus ampumassa 12 kirveenreiän läpi

Israelin 12 heimoa / Jaakobin 12 poikaa

Juutalainen ylipapin rintalevy ja 12 jalokiveä

Kuningas Arthur ja 12 pyöreän pöydän ritaria

Islamin 12 imaamia

Aurinkotervehdyksen 12 asentoa

Anahata ja 12 terälehteä

Kellotaulu ja 12 sektoria

Näppäimistö ja 12 funktionäppäintä

EU-lippu ja 12 tähteä

Oktaavi ja 12 säveltä

Puhelimen näppäimistö ja 12 näppäintä


Maailma on täynnä astrologisia symboleja, joita pidämme niin itsestäänselvinä, ettemme tule edes ajatelleeksi niiden yhteyttä astrologiaan. Jokainen ihminen törmää joka päivä jollain tavalla lukuun 12.

Luku 12 toistuu hyvin usein uskonnoissa ja mytologioissa. Monesti uskontojen tai mytologioiden kryptiset tekstit tulevat ymmärrettäväksi, kun katsoo tekstiä astrologian näkökulmasta. Sijoita luvun 12 tilalle sana eläinrata, ja tekstin astrologinen vertauskuva aukeaa.

Uskonnot eivät varsinaisesti edes peittele astrologista alkuperäänsä. Meille suomalaisille tutuimman uskonnon, kristinuskon, vanhassa taiteessa näytetään avoimesti Jeesuksen astrologinen vertauskuvallinen taso. Jeesus, aurinkokuningas, on aurinko eläinradan keskellä.


Jeesus eläinradan keskellä

Jeesus eläinradan keskellä

Jeesus eläinradan keskellä


Astrologia mainitaan jopa Raamatun luomiskertomuksessa:
"Jumala sanoi: "Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia." - 1. Moos. 1:14

Ja sama englanniksi:
"Let there be lights in the vault of the sky to separate the day from the night, and let them serve as signs to mark sacred times, and days and years." 

Määräaikoja osoittavat merkit? Olisikohan kenties kyse astrologiasta?

Toinen Raamatun kohta, jossa puhutaan aivan avoimesti astrologiasta on Jobin kirjassa, kun Jumala vastaa Jobille:
"Osaatko sinä solmia yhteen Seulasten tähdet tai avata Orionin siteet? Osaatko tuoda ajallaan esiin eläinradan tähdet, sinäkö talutat Leijonaa ja sen pentuja? Sinäkö tunnet taivaan säännöt, määräätkö sinä, miten ne vaikuttavat maan päällä?" - Job. 38:31-33

Leijonaa ja sen pentuja, eli aurinkoa ja sen "lapsia", eläinradan merkkejä.

"There is certainly nothing irreligious or atheistical in the employment of astronomical emblems to describe and illustrate the nature and attributes of Deity. If so, the writers of the Bible haave been guilty of a great sin, for that sacred volume is full of solar and astronomical illustrations of the glory and power of the creator." -  32. asteen vapaamuurari Robert Hewitt Brown (Stellar Theology and Masonic Astronomy)

Kryptisesseä Ilmestyskirjassa on valtaistuin, jolla istuu "joku joka loistaa kuin jaspis ja karneoli." Hänen ympärillään on neljä olentoa. "Yksi muistutti leijonaa, toinen nuorta härkää, kolmannella oli kuin ihmiskasvot, ja neljäs näytti lentävältä kotkalta."

Tämä on sama nelikko, joka on tarotin korttien Kohtalonpyörä ja Maailma ympärillä. Kyse on astrologisesta vertauskuvasta ja aurinkorististä. Härän tähtimerkki on vastapäätä Skorpionin tähtimerkkiä. Eläinradalla Skorpionin merkki tunnettiin aiemmin Kotkan merkkinä. Näiden kahden vastakkaisen merkin kanssa 90 asteen kulmassa on Leijonan ja Vesimiehen merkit. Jälkimmäisen tunnuksena käytetään usein nuoren miehen kasvoja tai enkelimäistä poikaa.

Neljä merkkiä, Härkä, Leijona, Skorpioni ja Vesimies muodostavat eläinradalle ristin, jonka keskellä on aurinko. Auringon symbolina Ilmestyskirjan teksti käyttää valtaistuinta, jolla istuu "joku joka loistaa kuin jaspis ja karneoli". Auringon ja Jeesuksen välistä yhteyttä on käsitelty myös kirjoituksessa Neitsyestä syntynyt.


Eläinrata

Härkä, Vesimies, Skorpioni (Kotka) ja Leijona edustavat myös neljää elementtiä maa, ilma, vesi ja tuli. Tämän kortin tapauksessa kirjoja lukevat eläinratamerkit edustavat Raamatun neljää testamenttia: Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. 

Tämä taiteilija ei näemmä tunne Ilmestyskirjan astrologista tasoa, koska neljä olentoa valtaistuimen ympärillä on kuvattu väärässä järjestyksessä.


Mielenkiintoinen yksityiskohta Kirkon historiassa liittyy Toledon kirkolliskokouksiin (ensimmäinen vuonna 400, yhteensä 18 kokousta). Toledossa Kirkko tuomitsi astrologian kielletyksi opiksi. Ilmeisesti kielto ei kuitenkaan koskenut Kirkon johtajia, vaan ainoastaan tavallista kansaa.


Paavi Gregorius XIII ja kirkkoisät tutkimassa eläinratakarttaa

Eläinrata ruotsalaisessa Lundin katedraalissa


Astrologian kieltäminen juuri Toledossa sisältää häivähdyksen ironiaa. Toledo oli aikanaan tunnettu okkultistinen keskus.

Mikael Agricolan Daudin Psalttarin esipuheessa luetellaan suomalaisten pakanaperinteen jumalia. Teksti on mainio, koska siihen kätkeytyy pieni piikki Katoliselle kirkolle.

Ensin Agricola luettelee pitkän listan suomalaisia muinaisjumalia ja niiden palvontaan liittyviä yksityiskohtia. Joukossa on muun muassa maininta Ukko-ylijumalalle pidetyistä kylvöjuhlista, joissa Agricolan mukaan vedettiin lärvit ja rietasteltiin oikein urakalla. (Kuullostaa aika paljon Dionysos-kultilta.) Pakanajumalten luettelon jälkeen Agricola toteaa:
"Palveltiin myös paljon muuta, / kiviä, kantoja, tähtiä ja kuuta.
Niin myös äsken Paavin opin alla / kumarrettiin julkisesti ja salaa."

Agricola oli mukana uskonpuhdistuksessa, joten hän tietenkin arvosteli Katolisen kirkon enemmän tai vähemmän salaista astrologian harjoittamista. Toisaalta ei uskonpuhdistus tarkoittanut sitä, että se olisi poistanut astrologian kristinuskosta. Se vain haudattiin syvemmälle piiloon. Astrologian poistaminen kristinuskosta olisi ollut yhtä mahdoton tehtävä kuin kivijalan poistaminen omakotitalosta. Miten voi poistaa uskonnosta jotain sellaista, jonka päälle se on rakennettu?


Mikael Agricola obeliskin päällä.


11 kommenttia:

 1. Lisätty Robert Hewitt Brown -lainaus Raamatun astrologiasta.

  VastaaPoista
 2. Tulipa tästä aiheesta mieleen Anonyymit Alkoholistit. Ohjelma sisältää 12 askelta ja 12 perinnettä. Sen logossa on ympyröity kolmio ja kirjaimet 'AA'. Samaa AA -nimeä/lyhennettä on kätttänyt myös eräs salaseura, johon on kuulunut mm. Aleister Crowley.

  Katsoin myös erän dokkarin tästä AAstajossa toimittajat vierailivat sen päämajassa. Pisti silmään rakennuksen lattiat jotka olivat mustavalkoisen ruutukuvion peitossa.

  Tämä AAn mallihan on käytännössä monopoliasemassa riippuvuuksien hoidossa, vaikkakin tutkimusten valossa sen onnistumisprosentti on jotain 5-8% luokkaa, eli about sama kuin niillä jotka eivät käy hoitoja lainkaan :D

  VastaaPoista
 3. AA ei ole ainoa toveriseura joka käyttää 12 askeleen ohjelmaa ja on sellainenkin toveriseura kuin NA, joka on tehnyt oman ohjelmansa AA:n askelien ja perinteiden pohjalta.

  Päihdeongelma muodossa tai toisessa on aika ikävä sairaus ja itse en ota kantaa tuohon onnistumisprosenttiin.

  Sen nyt voin sanoa, että kumpikaan toveriseura ei lupaa raitistumista vaan ideana on edes yrittää olla alkava päivä ilman alkoholia tai muita päihteitä.

  AA ei ole yleisesti ottaen vertaistukitoiminnassa eikä edes 12 - askeleen ohjelmien ryhmien tarjoajana monopoliasemassa.

  Jos maailma kiinnostaa niin kummankin toveriseuran sivuilta löytyy aikataulut avopalavereihin joihin ovat tervetulleita myös muut kuin alkoholistit tai addiktit.

  Mistään salaseruroista ei kuitenkaan ole kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän näitä 'toveriseuroja' löytyy lähes joka lähtöön ylensyömisestä seksiaddiktioon. Myöskin suurinosa hoitolaitoksista käyttää mallia. Ja aina voi tosiaan väitellä että onko kyseessä 'sairaus' vai ei, mutta ei mennä siihen. Pystyn näkemään sen myös sairautena.

   Löytäköön jokainen sen itselleen soveltuvan 'mallin', millä pääsee takaisin omille jaloilleen riippuvuuksien lamauttavaasta ikeestä.

   Mutta se mitä viestissäni yritin tuoda ilmi, on se fakta, että AA ja sen johdannaiset käyttävät tästäkin blogista löytyvää symboliikkaa opeissaan ja kuvastossaan.

   Jätän jatkossa omat näkökantani pois ja pysyn aiheessa, eli esoteerisen symboliikan havainnoinnissa ympäröivästä maailmasta. ;)

   Poista
  2. Ja voisin vielä lisätä että en tietenkään väitä AAta itsessään salaseuraksi, mutta sen perustajat ovat symboliikkansa perusteella mitä todennäköisimmin sellaisiin kuuluneet.

   Poista
 4. Vielä 70-luvulla käytiin ensin kansakoulua 4 luokkaa, mahdollisesti oppikoulua viisi luokkaa ja lukiota 3 luokkaa (nykyisin 9 vuotta peruskoulua ja 3 vuotta lukiota) = 12 vuotta ja 12 luokkaa, ennenkuin sai ylioppilaslakin, jossa on koru, johon on kuvattu oliivinoksaseppele sekä soitin lyyra. Merkonomien lakin koruna on oliivinoksaseppele ja lyyran tilalla on kaksi käärmettä, jotka kannattelevat aurinkoa, josta tulee säteet tai kotkansiivet... Samaa tyyliä on myös insinöörin- ja tohtorinlakeissa jne. Eliitin lonkerot yltävät joka taholle yhteiskunnassa... Mielenkiintoinen havainto!

  VastaaPoista
 5. En tiedä, onko oikea kohta, mutta Agricola esittelee 12 hämäläisten ja 12 karjalaisten epäjumalaa. Tapio, Ahti, Tonttu, Kratti, Liekkiö,Kapeet, Rahko,Kavevanpojat,Turisas, Väinämöinen, Ilmarinen ja Piru hämäläistä ja karjalaisilla Rongoteus,Pellonpekko, Virrankannos,Äkräs, Köntös, Ukko,Rauni, Kekri, Hiisi, Vedenemo, Nyrkäs,Hittanainen. Ainakin tuo 12 luku tulee esiin.

  VastaaPoista
 6. Kiinnitin huomioni tuohon kohtaan "loistaa kuin jaspis ja karneoli." Loistavatko ne jotenkin erityisen kauniisti? En osaa sanoa, mutta tiesittekö että näitä käytetään ns. kiviterapiassa?
  https://maagi.fi/kauppa/kivet/jaspis/
  https://maagi.fi/kauppa/kivet/karneoli/

  Ymmärtääkseni ennen muinoin on kuviteltu, että kaikessa olisi sielu, myös kasveilla ja jopa kivillä. Käsittääkseni eräs shamanistinen parannuskeino oli erilaisten kivien ominaisuuksien hyödyntäminen.

  Mutta pidetäänpä jalat maassa: Tiesittekö että moni suomalainen vanha kirkko on väitteiden mukaan rakennettu siten, että ne sattuisivat olemaan toisistaan 33,3 kilometrin päässä toisistaan? Tästä on tehty amatööritutkimuksia, eikä mikään estä kiinnostuneita vaikkapa ottamaan viivoitinta kauniiseen käteen ja kokeilemaan itse.

  Jännä sattuma muuten tuo kilometrimäärä. Tuo lukuhan olisi mitä sopivin jollekin salaseuralle, joka varjelee muinaisia salaisuuksia sekä väittää edustavansa entisaikojen kirkonrakentajien perinteitä, vaikkapa sen hierarkiajärjestelmään ilmaisemaan arvoasteiden määrää.

  "Palveltiin myös paljon muuta, / kiviä, kantoja, tähtiä ja kuuta." Ovatpa ne esivanhempamme olleet hassuja, kun ovat palvoneet joutavanpäiväisiä kiviä ja kantoja! :D

  Eikös muuten nämä mainitsemani muinaiset kirkot ole usein rakennettu muinaisten, esikristillisten palvontapaikkojen päälle? Onneksi ei tarvitse enää missään pusikoissa palella kiviä palvomassa :D

  Mutta minkähän takia nämä paikat sitten ovat olleet pyhiä? Eräs selitys tietysti saattaisi viitata ns. ley-linjoihin sekä maasäteilyyn, joka huru-ukkojen mukaan saattaa vaikuttaa myös ihmiseenkin. Tietenkin maasäteily on pseudotiedettä, koska virallinen tiede sanoo niin. Mutta jännä juttu, että ilmeisesti mm. kissat ja lehmät pystyvät aistimaan jollakin tavoin maasäteilyä, ainakin jotakin lajia, ja kuulemma kissat viihtyvät sellaisissa kohdissa mitkä ovat ihmisille haitallisia. Jännä sattuma että muinaisessa Egyptissä pidettiin kissoista. Ovathan ne tietenkin söpöjä. Ja Intiassa taas pidetään lehmistä.

  Ai muuten, tiesitte varmasti että sähkömagneettisesta spektristä ihmissilmällä näkee vain murto-osan, sitä kutsutaan valoksi. Muita aallonpituuksia pystytään havainnoimaan erilaisilla mittalaitteilla. Ja kaikenlaiset helppoheikit saattavat kulkea tutkimassa maasäteilyksi kutsumaansa ilmiötä jos jonkinlaisilla varvuilla sekä heilureilla :D Mistä ihmeestä tämmöisiä harhakäsityksiä oikein tulee? Eikö riitä, että jotkut tuijottelevat taivaalle ja näkevät siellä jos jonkinlaisia tähtikuvioita? As above, so below.

  VastaaPoista
 7. Lisää kahvia, näitä 33,3 mittoja Suomessa on pääasiassa Satakunnan ja Etelä-Pohjanmsan kirkkojen välillä. Mielenkiintoista on että "Ilmajoen isäntiä" I1 (Iivari) M253+ joita Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan alueella miehistä enemmistö on, heitä on silti eniten Englannissa. Määrältään I1 M253+ Englannin koko miesväestössä on 15,4 prosenttia eli karkeasti 4,5 miljoonaa ukkoa. Ovatko he sitten sinne purjehtineet viikinkiaikana vai olivatko he siellä ja täällä vanhempaa Doggerlandian väestöä, joka muinoin upposi mereen...

  VastaaPoista
 8. Luke 22:10 Decoded | Ralph Ellis | Astrotheology

  https://www.youtube.com/watch?v=-mLuCpCBzvA

  VastaaPoista