perjantai 16. tammikuuta 2015

Kyösti Kallio ja Aleksis Kivi


Mitä yhteistä on Kyösti Kalliolla ja Aleksis Kivellä?

Presidentti Kyösti Kallion patsas sijaitsee Helsingissä Eduskuntatalon kupeessa.


Kyösti Kallio


Helsingin Aleksis Kiven patsas sijaitsee Kansallisteatterin edessä Rautatientorilla.


Aleksis Kivi

Niin, mitä yhteistä näillä miehillä on?

Molemmista herroista on tehty hyvin samankaltaiset patsaat. Molemmat ovat näköisveistoksia, joissa he istuvat tuolilla.

Patsailla on muutakin yhteistä, jos katsotaan patsaiden kätkemää esoteerista symboliikkaa. Esoteerinen taso aukeaa, kun ymmärtää millainen sanaleikki näihin patsaisiin kätkeytyy.

Kivi ja Kallio istuvat tuolilla.

Jälleen kerran selitys löytyy tarotista. Helsinki on täynnä tarot-aiheisia patsaita, eivätkä nämäkään kaksi tee tähän poikkeusta.

Molemmat patsaat edustavat tarotin korttia Hierofantti. Kortti tunnetaan myös nimillä Ylipappi ja Paavi.


Hierofantti / Ylipappi / Paavi


Pyhä Pietari oli Raamatun mukaan Jeesuksen valitsema "ensimmäinen paavi".
"Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni." - Matt 16:18
Katolisessa kirkossa paavin virkaa kutsutaan joskus nimellä "Pyhän pietarin istuin". Vatikaanista löytyy myös veistos Chair of Saint Peter, jonka sisään on kätketty pyhäinjäännös, jonka uskotaan olevan puinen Pietarin käyttämä istuin.


Chair of Saint Peter


Ei ole sattumaa, että herroista Kivi ja Kallio tehdään patsaat, joissa he istuvat tuolilla. He ovat "kallioita" - "paaveja". Patsaista löytyy myös pieniä lisävihjeitä, joilla viitataan paaviin ja tarotin Hierofanttiin.

Aleksis Kiven asento on patsaassa vähän erikoinen. Hänen jalat on ristissä (risti - kristinusko). Hänen etusormensa koskettaa tuolia - aivan kuin hän osoittaisi sitä sormellaan. Tuoliin on vielä lisätty kohokuva, jossa on nainen ja pieni lapsi. Aiemman Äitiyden ilo -patsasta käsitelleen kirjoituksen lukeneet muistavat, että tämä todella usein taiteessa toistuva teema (joka tulee Egyptistä: Isis ja Horus) edustaa tarotin korttia Aurinko. Paavi johtaa Kirkkoa, joka on Aton-aurinkokultin yksi haara.


Aleksis Kiven patsaan tuolissa on "Äiti ja lapsi"

Toisaalta jos katsoo millainen tausta patsaalla on, sekin viittaa kristinuskoon ja atonismiin. Kansallisteatterin julkisivu muistuttaa vähän katedraalia. Julkisivusta löytyy runsaasti "Eliitin" symboleja, kuten obeliskikotka, auringonsäteet ja pöllö.


Kansallisteatterin julkisivu - täynnä atonistisia symboleja.


Kyösti Kallion patsaassa on sukunimen ja tuolin lisäksi pieni huomaamaton vihje paavin istuimeen. Patsaan edessä on erikoinen kalteva kivilaatta. Virallisesti se on tietenkin kukkaseppeleitä varten, mutta jos katsoo muita vastaavia merkkihenkilöiden patsaista, eipä tuollainen lisäosa kovin yleinen ole. Ei se seppeleen laskeminen varsinaisesti erillistä laattaa tarvitse. Jostain syystä juuri tämän patsaan kohdalla se on katsottu välttämättömäksi.

Symboliikan tasolla tämä lisäosa edustaa paavin istuimen edessä polvistumista. Tarotin kortissa Hierofantti on kaksi paavin edessä polvistunutta miestä. Vielä nykyäänkin voi nähdä rituaalin, jossa paavin edessä polvistuttaan ja suudellaan paavin sormusta. Yleensä polvistumista varten on joku taso tai tyyny, jolle voi polvensa laskea.


Kardinaali polvistuneensa paavin edessä.


Näihin kahteen Hierofanttia edustavaan patsaaseen liittyy vielä erityinen asettelu kartalla. Jos näiden kahden patsaan kautta vetää linjan, samalle linjalle osuu Helsingin tuomiokirkko. Ja kukas se siellä kirkon katolla "patsastelee" kavereidensa kanssa?


Kallio - Kivi - Tuomiokirkko

Pietari, kallio, ensimmäinen paavi - Helsingin tuomiokirkon katolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti