Edellisen Kuu-kulttia käsittelevän kirjoituksen luontevana jatkona otetaan esittelyyn patsas Helsingin Erottajankadun kupeesta. Pieni puistoalue, Kolmikulma, tunnetaan myös nimellä Diana-puisto. Nimi tulee puiston keskellä olevasta patsaasta Tellervo, Tapion tytär.
Tellervo, Tapion tytär |
Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
Helsingin kaupunki hankki kuvanveistäjä Yrjö Liipolalta puistoveistoksen Kolmikulman (Trekanten) kaunistukseksi 1928. Veistos tilattiin Taidehallin näyttelyssä esillä olleen Liipolan Diana-pienoispatsaan (1924) mukaisesti. Pienoisveistos kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmiin.
Antiikin taruston metsästävään jumalattareen viittavan aiheensa vuoksi teosta on alusta saakka kutsuttu sekä Dianaksi että Tellervoksi. Tellervo on Suomen kansantarustossa roomalaisen Dianan vastine, metsän jumala Tapion tytär. Kun Diana metsästää perinteisesti jousella, Tellervolla on kädessään keihäs. Veistoksen nimikysymys on vaikuttanut myös kaupungin nimistöön. Puistikko, jossa veistos sijaitsee on viralliselta nimeltään Kolmikulma, mutta se tunnetaan yleisesti myös Diana-puistona.
Veistos valettiin pronssiin Unkarissa, jossa Liipola asui pitkiä aikoja 1900-luvun alussa. Vuonna 1929 paljastetusta veistoksesta tuli nopeasti yksi Helsingin ihastelluimpia julkisia teoksia. Veistoksen mallina tiedetään olleen Lyyli Metsämaa -niminen neitonen, joka tunnetaan myös "Suomen setelityttönä".
Dianapuisto sai uuden ilmeen elokuussa 2007. Remontin yhteydessä vesiallas patsaan edustalla uusittiin ja altaaseen asennettiin Tellervon keihään kaarta kuvaavat suihkulähteet.
Keihään kaarta kuvaavat suihkulähteet? Hmm... Kuullostaa aika kaukaa haetulta. Ettei vain olisi taas joku eksoteerinen selitys symboliikalle, jonka esoteerista tasoa halutaan peitellä?
Tellervo, Tapion tytär |
Esoteerinen taso alkaa selvitä, kun ymmärtää kuka tai mikä Diana on. Taidemuseo ei tätä kerro, koska se voisi paljastaa liikaa. Diana on roomalainen versio aiemmasta kreikkalaisesta jumalattaresta Artemis. Tämän tiedon löytää vielä helposti esimerkiksi Wikipediasta. Mutta mistä tämä Diana / Artemis tulee, sitä Wikipediakaan ei näytä haluavan kertoa.
Jumalattaren alkuperän voi nähdä Dianaa esittävästä taiteesta, jos tuntee symboliikkaa. Katsokaapa mikä symboli toistuu näissä maalauksissa.
Diana |
Diana |
Diana |
Diana |
Diana |
Diana |
Diana kuvataan lähes aina kuun kanssa. Kuu on usein hänen otsallaan, koska Dianan alkuperä on egyptiläisessä kuun jumalattaressa Isis. Isis kuvattiin Egyptissä usein sarvien kanssa. Sarvet ovat tässä yhteydessä kuun sirpin symboli.
Isis ja sarvet |
Jos ymmärtää Kolmikulman patsaan olevan symbolisella tasolla Isis, voi ymmärtää miksi patsaan edessä on suihkulähdeallas, jossa roiskuu vettä. Tämänkin patsaan esoteerinen taso on tarotista.
Patsas edustaan tarotin korttia Kuu.
Tellervo, Tapion tytär:
- Patsaan nainen on kuun jumalatar.
- Patsaan edessä on vesiallas.
- Altaan suihkulähteessä roiskuu vesipisaroita.
- Patsaan takana Erottajankatu, joka on jatke pitkälle Mannerheimintielle. Tie tulee suoraan patsaan takaa kohti patsasta.
- Puistossa on vuosikymmenten aikana varmasti ulkoilutettu koiria.
- Puistosta löytyy varmasti koppakuoriaisia.
- Puiston nimi on Kolmikulma. Suihkulähteessä on kuusi suihkua. 3 x 6 = 18.
Tarot-kortti Kuu:
- Kortissa on kuun jumalatar Isis.
- Kortin etualalla on lampi.
- Korttiin on kuvattu pisaroita, koska Isis itkee puolisonsa Osirisin kuolemaa.
- Kaukaisuudesta tulee katsojaa kohti pitkä tie, joka erottaa kaksi tornia toisistaan.
- Kortissa koirat (tai koira ja susi) katsovat kuuta.
- Kortin rapu edustaa Ravun tähtimerkkiä, jonka aikaisempi symboli oli Scarabee-koppakuoriainen.
- Kortti on 18. ison arkanan kortti.
Kuu |
Lisää tarot-patsaita sivulla Tarot-patsaat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti