tiistai 13. tammikuuta 2015

Fysiologian laitos


Tarkkasilmäinen lukija antoi vihjeen mielenkiintoisesta arkkitehtuurista Helsingin Kruunuhaassa. Snellmaninkadun päässä, Siltavuorenpenkereellä, on Helsingin yliopiston entinen fysiologian laitos. Gustaf Nyströmin suunnittelema talo valmistui kesällä 1905 Keisarillisen Aleksanterin yliopiston fysiologian laitokseksi. Nykyään rakennus on käyttäytymistieteellisen tiedekunnan käytössä.

Rakennuksen julkisivu, joka näkyy pitkältä matkalta Snellmaninkadun suoralta, paljastaa mielenkiintoista atonistisen "Eliitin" symboliikkaa.

Julkisivun huipulla on "Eliitin" symboli pöllö.

Pöllö julkisivussa

Pöllöä ei ole sijoitettu julkisivuun sattumanvaraisesti, vaan hyvinkin tarkasti harkittuun kohtaan. Jos julkisivua katsoo vähän kauempaa Snellmanin kadulta, näkee millainen tausta pöllöllä on.


Pöllö irti leikatun pyramidin kärjen keskellä.


Rakennuksen katto on tehty niin, että siihen syntyy "Eliitin" symboliikasta tuttu pyramidi, jonka kärki on leikattu irti. Kadulta katsottaessa näyttää siltä, että pöllö on tuon pyramidin kärjen keskellä samalla tavalla kuin esimerkiksi USA:n dollarissa on Atonin silmä.

Pöllö on kreikkalaisen Athenen symboli, joka on nimetty Atonin mukaan (Aten = Athena).


All seeing eye dollarissa

Tähän silmään (all seeing eye) liittyy erittäin yleinen väärinkäsitys. Monet tulkitsevat vapaamuurarien tai Illuminatin symboliikasta tutun silmän Horuksen silmäksi. Tämä ei pidä paikkaansa, koska Horus ei ole se aurinkojumala, jonka ympärille "Eliitti" on rakentanut atonismin eri muodot. Silmä on Atonin silmä.

Egyptiläisessä mytologiassa Horus menettää silmänsä taistelussa Sethiä vastaan. Tarina on vertauskuva Akhenatonin ajan sekasortoisesta aikakaudesta, jossa atonistit ja amenistit taistelivat niin, että koko Egypti oli käytännössä sisällissodassa. Horus edustaa tarinan amenisteja - Seth atonisteja.

Horuksen silmään kuuluu kyynel. Atonin silmä taas kuvataan yleensä kolmion tai auringonsäteiden keskelle - usein molempien.


Horuksen silmä ja kyynel. Kyyneltä edustaa vasemman puolen spiraali.

Vapaamuurarien Atonin silmä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti