keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Astro-teologia - osa 12: Tuli-kultti


Viimeisenä seitsemästä muinaisesta kultista käsittelyyn otetaaan Tuli-kultti

Monista jumaltarustoista löytyy seppäjumala, joka osaa takoa ja valmistaa aseita, työkaluja tai muita vastaavia välineitä jumalille. Suomalaisille tutuin seppäjumala on tietenkin Seppä Ilmarinen Kalevalasta.


Sammon taonta


Ilmarisen kollega kreikkalaisessa jumaltarustossa oli tulen ja käsityöläisten seppäjumala Hefaistos, lyhyt ja ruma mies, jonka vaimo oli kaunis rakkauden jumalatar Afrodite. Ulkomuotonsa Hefaistos ilmeisesti peri egyptiläiseltä käsityöläisten jumalalta Ptahilta, joka kuvattiin myös lyhyenä ja rumana.


Hefaistos


Roomassa saman seppäjumalan nimi oli Vulkanus. Roomalaiset järjestivät vuosittain elokuun lopulla Vulkanaali-juhlat, jossa poltettiin kokkoja, joihin heitettiin uhrilahjoja Vulkanukselle. Roomalaisilla oli toinenkin Vulkanusta kunnioittava juhla, jota vietettiin toukokuussa.


Vulkanus


Kokkojen polttamisen perinne tunnetaan Suomessa tietenkin juhannuksen rituaalina. Mielenkiintoinen yhtäläisyys roomalaisten toukokuiseen tulen jumalalle uhraamiseen on suomalaisten vanha helavalkeajuhla, jota vietettiin myös toukokuussa. Helavalkeissa karja ajettiin ensimmäistä kertaa kevätlaitumelle kokkojen välistä, jotta karja saataisiin puhdistettua pahoista hengistä. Ilmeisesti perinne elää yhä joissain suomalaisissa kylissä.

Suomalaisten kokkojen polttamisen perinnettä tuskin on kuitenkaan kopiotu suoraan roomalaisilta. Kokkojen polttaminen ja tulella puhdistautuminen on todella yleinen tapa joka puolella maailmaa. On melko vaikea arvioida, mitä kautta perinne on päätynyt Suomeen.


Juhannuskokko


Seppäjumalten joukkoon voidaan laskea myös kreikkalaistarujen kykloopit, jotka takoivat aseita Zeukselle ja kumppaneille taistelussa Kronosta vastaan. Esimerkiksi Zeuksen salamat, Poseidonin kolmikärki ja Haadeksen näkymättömäksi tekevä kypärä olivat kyklooppien takomia.


Vulkanus / Hefaistos ja kykloopit


Yksi vanhimmista jumaltarustojen seppäjumalista on muinaisirlantilaisten Goibniu. Hän oli jumalten heimon, Tuatha Dé Danannin, seppä. Hänellä oli takomisen ja aseiden teon lisäksi erikoinen kyky tehdä olutta, jota juomalla saattoi suojautua vahingoittumiselta. Kun jumalten kuningas Nuada menetti kätensä taistelussa, Goibniu takoi sen tilalle tekokäden. (EDIT: Korjaus: Nuadan tekokäden teki parantajajumala Dian Cecht.) Tätä samaa teemaa on käytetty Game of Thronesissa.


Goibniu-olut

Jamie ja kultainen käsi


Tulen jumalan kuvaaminen seppänä juontaa juurensa tulivuoriin. Vuoret ovat aina olleet pyhiä paikkoja. Vuoret ja jumalat kuuluvat tiiviisti yhteen kaikissa kulttuureissa. Tulivuoria pidettiin jumalten "pajoina" tai "ahjoina", joissa seppäjumalat työskentelivät.

Tulivuorten yhditäminen seppiin ja takomiseen näkyy Taru sormusten herrasta -kirjassa, jossa valtasormus taotaan ja tuhotaan Tuomiovuoren sisällä.


Seppä työssä

Mordorin Tuomiovuori


Tuli-kultin vaikutus näkyy nykyajassa "Eliitin" innokkuudessa rakentaa "ikuisen tulen muistomerkkejä" ympäri maailman. Näilläkin monumenteilla on ritualistinen tarkoitus, mutta se onkin sitten jo ihan oma tarinansa.

Erittäin tunnettu "Eliitin" tulirituaali on Bohemian Groven Cremation of care.


Ikuisen tulen sotamuistomerkki Australiassa

Bohemian Grove - Cremation of care


Kristillisessä perinteessä Tuli-kultin vaikutus nykypäivänä näkyy rukouskynttilöiden polttamisessa. Luterilaisessa kirkossa perinne ei ole niin yleinen, mutta ortodoksisessa ja katolisessa perinteessä mehiläisvahasta tehtyjä kynttilöitä käytetään paljon. Kynttilöiden ja suitsukkeiden polttamista alttareilla käytetään paljon myös itämaisissa uskonnoissa.


Rukouskynttilät


Tulen puhdistava vaikutus tunnetaan kaikissa kulttuureissa. Vanhoissa uskomuksissa puhutaan "pahojen henkien pois ajamisesta" tulen avulla. Jokainen shaministiseen rituaaliin joskus osallistunut tietää, että rituaaliin kuuluu puhdistautuminsne jonkun palavan aineen avulla.


Shamaani ja tulella puhdistautuminen


Tulella puhdistautumisessa ei tarvitse olla mitään mystistä tai "yliluonnollista". Kyse on siitä miten alitajunta reagoi tuleen. Jokainen joskus nuotiota tuijottanut tietää miten rauhoittavaa tuleen katsominen voi olla.




Kuvittele tilanne, jossa tunnet voimakasta ahdistusta tai stressiä jonkun yllättävän asian takia. Tupakkaa polttavat tietävät, että tällaisen ahdistavan tunteen voi laukaista "hermosauhuilla". Kuvittele, että palavan tupakan sijaan turvautuisit nikotiinipurukumiin tai muuhun palamattomaan nikotiinin lähteeseen. Toimisiko se yhtä hyvin kuin palava tupakka?

Ei tietenkään, koska hermosauhuissa ei ole varsinaisesti kyse nikotiinista. Tupakan polttaminen on hermosauhujen kohdalla yhteyden ottamista tulielementtiin. Se on erityisen voimakas tapa, koska se ottaa yhteyden tuleen kaikkien viiden aistin kautta. Se rauhoittaa alitajuntaa ja saa ahdistavan tunteen laukeamaan ainakin hetkellisesti. Tupakkariippuvuudessa ei ole pelkästään kyse nikotiinista, vaan myös siitä miten se auttaa alitajuntaa "puhdistautumaan".

Tupakointi on tietenkin keholle epäterveellistä, joten se ei ole kovin järkevä tapa käyttää tulta alitajunnan puhdistamiseen. Alitajunnan näkökulmasta saman asian ajaa mikä tahansa tapa ottaa kontakti tuleen. Pelkästää kynttilään tuijottaminen voi joskus riittää. Jos sulkee pois kaikki muut aistiärsykkeet, jo muutaman minuutin kynttilään katsominen saa ihmisen rauhoittumaan. Tässäkin kohtaa voi miettiä asiaa alitajunnan voiman kautta. Jos saat rauhoiteltua alitajuntaa, sen voima on miljoonakertainen tietoiseen mieleen verrattuna. Kumpi on tehokkaampaa, yrittää rauhoittua loogisen ajattelun kautta, vai rauhoitella alitajuntaa?




Toinen suosittu tapa on suitsukkeiden polttaminen. Monesti vain suitsukkeet ovat suomalaiseen makuun liian voimakkaita. Tässä tapauksessa erinomainen vaihtoehto voimakkaille suitsukkeille on salvia. Salviaa voi käyttää suitsukkeena polttamalla sen kuivattuja lehtiä. Tuoksu on miellyttävän mieto ja pehmeä. Kokonaisia kuivattuja salvian lehtiä myydään luontaistuotekaupoissa.


Salvia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti